Wat te doen met je pensioen?
02 november 2018

Wat te doen met je pensioen? Over financieel rondkomen, bijverdienen en actief blijven

Terwijl de regering wikt en weegt over wie wanneer met pensioen mag, zitten zoveel mensen nog wel met àndere vragen over het pensioen. Samen met de uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts schreef OKRA een boek 'Wat te doen met je pensioen'. Je vindt een antwoord op volgende vragen: welk pensioenbedrag mag ik verwachten? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik financieel veilig ben tot mijn laatste dagen? Hoeveel mag ik tijdens mijn pensioen nog bijverdienen? Hoe kan ik actief blijven?

Lees meer
Minimale levering
19 oktober 2018

Minimale levering aardgas vanaf 1 november

Wie zijn aardgasbudgetmeter niet kan opladen tijdens de winter, kan vanaf 1 november tot en met 31 maart opnieuw terecht bij het OCMW/Sociaal Huis om een 'minimale levering aardgas' aan te vragen. Nog heel wat mensen weten niet dat de minimumlevering bestaat of dat ze er recht op hebben.

Lees meer
19 oktober 2018

Federale regering keurt halftijds pensioen voor ambtenaren goed

Op voorstel van Minister van Pensioenen Bacquelaine heeft de regering het voorontwerp van wet voor de invoering van het halftijds pensioen voor ambtenaren goedgekeurd. Daarmee kunnen ambtenaren die in aanmerking komen voor (vervroegd) pensioen vanaf 1 juli 2019 halftijds gaan werken, en tegelijk 50% van hun pensioen ontvangen. Via hun deeltijds werk blijven ze verder pensioenrechten opbouwen. Dat zorgt voor een meer graduele overgang van werk naar pensioen, en maakt het haalbaarder om langer te blijven werken.

Lees meer
Kies voor een sterk sociaal beleid
02 March 2018

#lokaalsociaal maakt écht werk van strijd tegen armoede en sociale uitsluiting

Onlangs kreeg het decreet Lokaal Sociaal Beleid groen licht. Netwerk tegen armoede voert tot de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, en de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober, campagne rond lokaal sociaal beleid: #lokaalsociaal. Lokale besturen hebben heel wat instrumenten in handen om armoede en sociale uitsluiting terug te dringen. Het Netwerk wil hen inspireren hier werk van te maken.

Lees meer
Energie besparen
08 December 2017

Kwetsbare gezinnen kunnen ook besparen op energie

Bijna één derde van de Vlaamse gezinnen is niet bezig met hun energiecontract. Zeker kwetsbare gezinnen hebben vaak nog oudere en duurdere standaardcontracten. Door te kiezen voor een goedkoper contract of een andere leverancier is het mogelijk honderden euro’s per jaar te besparen. Om deze groepen te informeren en te ondersteunen lanceert de Vlaamse energieregulator (VREG) een campagne specifiek gericht naar kwetsbare gezinnen.

Lees meer
01 September 2017

Op Mycareer.be zie je het overzicht van je volledige loopbaan

De federale overheid lanceerde Mycareer.be. Deze website biedt je een overzicht van je volledige loopbaan, dus zowel van je jobs als van periodes van ziekte, loopbaanonderbreking of werkloosheid. Per jaar kan je nagaan hoeveel dagen je gewerkt hebt, of je voltijds of deeltijds werkte en hoeveel je toen hebt verdiend. Ongeacht of je als werknemer, zelfstandige of ambtenaar werkte.

Lees meer
28 juli 2017

Welke hervormingen plant de federale regering voor ouderen?

Op 26 juli sloot de federale regering een akkoord over heel wat hervormingen in het kader van jobs, koopkracht en sociale cohesie. Vooral de beslissingen op vlak van fiscaliteit haalden de media, maar ook op heel wat andere domeinen werden er veranderingen aangekondigd. En dan stelt zich de vraag: wat zit erin voor ouderen?

Lees meer