ziekenvervoer

Webinar ‘Ziekenvervoer’: 9 maart 2021

Kankerpatiënten moeten tijdens hun ziekte vaak naar het ziekenhuis, voor behandelingen, consultaties, scans, bloedafnames … Sommigen gebruiken hiervoor eigen vervoer, maar voor heel wat anderen is het niet zo eenvoudig. Zij moeten een beroep doen op professioneel ziekenvervoer of vervoer met vrijwilligers. Dat er op dat vlak veel kan verbeteren, blijkt uit de vragen en klachten die Kom op tegen Kanker hierover ontvangt. Tijdens een webinar gaan ze hier dieper op in.

verhoogde vergoeding vrijwilliger

Een hogere vrijwilligersvergoeding voor bepaalde vrijwilligers?

Het koninklijk besluit dat een hogere kostenvergoeding regelt voor bepaalde categorieën vrijwilligers, werd op 28 december 2018 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het betreft een uitzonderingsregeling op basis van artikel 12 van de Vrijwilligerswet. De regeling is van kracht sinds 1 januari 2019.

vrijwilligersvergoeding

Kostenvergoeding vrijwilligers stijgt in 2021

De 'gewone' forfaitaire kostenvergoeding voor vrijwilligerswerk stijgt in 2021. Ze bedraagt nu maximaal 35,41 euro per dag en maximaal 1416,16 euro per jaar.

effect corona

Enquête: Hoe ervaar jij de huidige coronamaatregelen?

Tijdens de eerste lockdown was niet altijd de hulp voorhanden die mensen nodig hadden. Nu we nog steeds coronamaatregelen moeten naleven, en iedereen gevraagd wordt om verder op de tanden te bijten, beginnen meer en meer mensen op het tandvlees te zitten. Om die reden heeft de Staatssecretaris voor Gelijke Kansen de UGent gevraagd om een studie naar relaties, stress en agressie in tijden van COVID-19 in België uit te voeren. Bedoeling is dat het beleid meer op maat kan werken van wat we nu echt nodig hebben.

buurtzorg

Symposium ‘Buurtzorg – zorgzame buurten’: 23 april 2021

UMCA (Universitaire Medische Campus Antwerpen - UAntwerpen) en VUB organiseerden in september 2020 een online symposium over het buurtzorglandschap in Vlaanderen. Omdat de plekjes toen beperkt waren, en de onderzoekers en mensen uit de praktijk nog lang niet uitverteld zijn, komt er nu een vervolg.

woning kwaliteit

De woningkwaliteitswijzer

Met de woningkwaliteitswijzer kan je testen hoe het gesteld is met de kwaliteit van je woning. Deze online tool moet er voor zorgen dat de kwaliteit van alle woningen in Vlaanderen er op vooruit gaat. De woningkwaliteitswijzer informeert en stimuleert je namelijk om kleine of grotere ingrepen aan je woning uit te voeren.

flexi job

Enquête: Jouw kennis over flexi-jobs

Joke De Winne is masterstudente Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit Brussel. In het kader van haar masterproef doet ze onderzoek naar de kennis van gepensioneerden in Vlaanderen over een flexi-job en hun motivatie om al dan niet een flexi-job uit te voeren. Ben jij met pensioen? Neem dan deel aan de enquête.

Vaccin corona

Webinars: Ouderenverenigingen beantwoorden je vragen over het coronavaccin

Hét brandpunt van de actualiteit: het coronavaccin. Er heersen nog steeds zeer veel vragen bij burgers. Om zoveel mogelijk betrouwbare informatie mee te geven, twijfels weg te nemen en onduidelijkheden te beantwoorden, organiseren verschillende ouderenverenigingen een webinar. De Vlaamse Ouderenraad geeft je een overzicht, zodat je kan aansluiten bij het digitale moment van jouw keuze.

mantelzorg veerkracht

Herbekijk het webinar ‘Mantelzorg met veerkracht’

Zorg je voor een ander? Dan is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Tijdens dit gratis webinar gaat DeZorgsamen in op jouw rol als mantelzorger, hoe je je veerkracht op peil kan houden en welke hulpbronnen je kan aanspreken. Het gesprek wordt in goede banen geleid door Jan Hautekiet.

ouderen internet

Gezocht: 65-plussers die internet gebruiken

De onderzoeksgroep ‘Digital ageing’ van de VUB en de Universiteit Antwerpen is op zoek naar 65-plussers die regelmatig het internet gebruiken om videogesprekken te voeren en af en toe filmpjes bekijken, sociale media raadplegen, online shoppen, nieuws opzoeken of communiceren met anderen. Het is niet belangrijk hoe uitgebreid je digitale vaardigheden zijn, als je maar af en toe een van bovenstaande activiteiten op het internet uitvoert.