Vaccinatie

Coronaprik voor voorzitter Jul Geeroms: "Dat ging vlot!”

Na het positieve bericht dat 90% van de 85-plussers al ingeënt werd met een coronavaccin, is het nu aal de 70- en 60-plussers om die trend verder te zetten. Zij krijgen de komende weken een uitnodiging in de (digitale) postbus. Gisteren kreeg ook de voorzitter van de Vlaamse Ouderenraad, Jul Geeroms (75 jaar), zijn eerste coronavaccin. Dat belangrijk moment wilden we niet missen! Wij volgden hem in het vaccinatiecentrum van Leuven, mét camera, bij elke stap: van aankomst, tot prik en via de uitrustzone terug naar huis. 

reservelijst coronavaccin

De reservelijsten voor coronavaccins via QVAX. Hoe zit dat juist?

Elke dag zijn er enkele mensen die niet komen opdagen voor hun prik in de vaccinatiecentra. Om geen vaccins verloren te laten gaan, worden er mensen opgebeld die snel ter plaatse kunnen zijn om de plaats van die mensen in te nemen. Om dat gestroomlijnd te laten verlopen, is een centraal reservatiesysteem ontwikkeld.

seksueel geweld bij ouderen

Seminarie ‘Beyond the tip of the iceberg: Sexual violence in Belgium’: 17 Juni 2021

Seksueel geweld bij ouderen staat vaak niet op de radar in onderzoek, beleid en de praktijk. Onderzoekers van het International Centre for Reproductive Health België (ICRH België) aan de UGent willen daar verandering in brengen. Op dit seminarie wordt de eerste prevalentiestudie naar seksueel geweld bij ouderen in België toegelicht.

intimiteit ouderen

Studiedag ‘Verbindend communiceren rond intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg’: 1 juni 2021

Intimiteit en seksualiteit maken een leven lang deel uit van de levenskwaliteit van mensen. Toch is er vaak schroom en onwennigheid om dit thema met onze cliënten, patiënten of bewoners in alle openheid te bespreken. Deze studiedag leert je als professional op een positieve en verbindende manier erover te communiceren, met de zorgvrager én naar familie en collega’s toe.

medicatieschema

Jouw persoonlijk medicatieschema via MijnGezondheid.be

Het innemen van medicatie gebeurt best zo nauwkeurig mogelijk. Maar als je verschillende medicijnen moet innemen, is het soms moeilijk om het overzicht te bewaren. Het online overheidsportaal MijnGezondheid.be lanceert daarom een nieuwe toepassing. Vanaf nu kun je er jouw persoonlijke medicatieschema terugvinden.

vacature administratief medewerker

Vacature: Administratief medewerker (onbepaalde duur – deeltijds: 40%)

Ben jij een gedreven talent op het vlak van administratie en organisatie? Sta je graag in voor een brede waaier aan taken binnen het dagelijkse reilen en zeilen van een organisatie? En vorm jij met plezier de draaischijf waar je collega’s op kunnen rekenen? Dan ben jij de nieuwe medewerker die we zoeken!

vaccinatie ouderen

Bijna 90% van de 85 plussers gevaccineerd. Zeventigers en zestigers moeten trend verderzetten

De afgelopen weken zakten de oudste Vlamingen in grote getale af naar de vaccinatiecentra. Intussen kreeg bijna 90% van de 85-plussers een eerste (of tweede) prik. Hun vaccinatiegraad scoort daarmee ver boven het streefdoel van 70% voor de algemene bevolking. 

oudere op laptop

Webinar ‘Mypension.be’: 22 april 2021

Om je pensioendossier te raadplegen moet je kunnen inloggen op MyPension.be. In dit webinar van OKRA wordt de website van A-Z overlopen, zodat je goed geïnformeerd bent over je pensioendossier. Zij laten Bart Smits aan het woord, pensioenexpert bij het CM gezondheidsfonds.

diversiteitstrofee vrt

Vlaamse Ouderenraad geeft 'De Inspecteur' de VRT diversiteitstrofee 2021

Elk jaar reikt VRT diversiteitstrofeën uit. In zes categorieën worden prijzen uitgedeeld: Eén, Canvas, Ketnet, Informatie, Radio en Fictie. Naast GRIP vzw, de Vrouwenraad, Çavaria, het Minderhedenforum en het Netwerk tegen Armoede, is ook de Vlaamse Ouderenraad vertegenwoordigd in de jury. Wij bewaken de aanwezigheid en de beeldvorming van ouderen in de genomineerde programma’s. Die vonden we voornamelijk terug in het Radio 2 programma 'De Inspecteur', een van de gelukkige winnaars.

verpleegster

Definitief sociaal akkoord voor zorg- en welzijnssector positief onthaald

Eind vorig jaar berichten we al over het aankomende nieuwe sociale akkoord (VIA 6) voor de zorgsector. Toen al was duidelijk dat het akkoord grote investeringen in de zorgsector beloofde. Deze week bereikten de sociale partners een definitief akkoord. We lichten de belangrijkste bepalingen toe.