Studiedag ‘Interdisciplinair werken binnen de zorg’: 4 maart 2020

Interdisciplinair werken is nu nog vaker een term dan een werkwijze. Daar wil expertisecentrum Health Innovation samen met de opleiding voedings- en dieetkunde van de UCLL verandering in brengen. Tijdens deze studiedag kom je er alles over te weten, van praktische tools tot goede praktijken en noden van mensen.

zorgvolmacht papierwerk handen ouderen

Stijging aantal zorgvolmachten

Het aantal Belgen dat een zorgvolmacht laat opmaken, is het afgelopen jaar explosief gestegen. In 2019 kwamen er 54.956 volmachten bij, waardoor de teller nu al op meer dan 150.000 staat. Dat blijkt uit cijfers van de notarissenfederatie Fednot.

oudere met wandelstok

Studenten verpleegkunde suggereren nieuw woord voor ‘dementie’

Een groep tweedejaarsstudenten in de opleiding verpleegkunde doorlopen op dit moment het opleidingsonderdeel ‘Geestelijke gezondheidszorg’. Ze kregen de opdracht om met een idee te komen dat het leven van personen met dementie, hun zorgen of hun leefomgeving op een positieve manier beïnvloeden. De studenten bedachten een nieuwe term voor ‘dementie’, namelijk ‘sensimoria’.

Frans aan het woord

Frans (94) is fan van het Tubbe-model

Tubbe is een organisatie- en beheersmodel dat in diverse woonzorgcentra in Zweden wordt toegepast. Er wordt uitgegaan van het basisprincipe dat bewoners zo veel mogelijk (mede)zeggenschap moeten behouden over hun leven en de plek waar ze wonen. Frans (94) woont in een woonzorgcentrum waar het Tubbe-model wordt toegepast en hij is daar zeer lovend over. De VRT ging op bezoek.

ouderen woonzorgcentrum verpleger

Vlaams Parlement debatteert over kwaliteit in woonzorgcentra

Naar aanleiding van het zogenoemde ‘Grote rusthuisdossier’ in het Nieuwsblad stonden deze week woonzorgcentra centraal in het plenaire debat in het Vlaams Parlement.

sterk sociaal werk

Actieplan Sterk Sociaal Werk

In 2018 ging de eerste sociaalwerkconferentie door. Een bijeenkomst die heel wat sociaal werkers samenbracht om na te denken over de uitdagingen waar de sector voor staat. In navolging van die conferentie ligt er nu een actieplan Sterk Sociaal Werk klaar. Het gaat om een ambitieus vijfjarenplan dat het sociaal werk wil versterken.

Senior magazine cover

Nieuw tijdschrift voor kwaliteitsvolle ouderenzorg

Onder leiding van ouderenpsycholoog Luc Van de Ven zag het tijdschrift ‘Senior’ het levenslicht. ‘Senior’ belicht het brede gamma van belangrijke aandachtspunten voor een kwaliteitsvolle ouderenzorg.

logo buurten op den buiten

Oproep: Buurten op den Buiten

Met de oproep ‘Buurten op den Buiten’ ondersteunen de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Landmaatschappij bewoners die een concreet project willen realiseren voor hun buurt of dorp met landelijk karakter. Het gaat om projecten die de kwaliteit van het leven in een dorp of buurt verbeteren en de contacten bevorderen tussen een ruime en diverse groep van bewoners.

Kostenvergoeding vrijwilligers in 2020

De forfaitaire kostenvergoeding voor vrijwilligerswerk blijft in 2020 dezelfde als in 2019, dus maximum 34,71 euro/dag en een maximum van 1388,40 euro per jaar. 

Cover publicatie toegankelijk reizen

Toegankelijke vakantieverblijven in Vlaanderen en Brussel

Toerisme Vlaanderen ontwikkelt opnieuw een brochure met toegankelijke vakantieverblijven in Vlaanderen en Brussel.