Noblito
18 oktober 2019

Noblito pakt eenzaamheid bij ouderen aan

Eerder dit jaar werden de resultaten van het Nationaal Geluksonderzoek bekend gemaakt. Naar aanleiding van dit onderzoek werden initiatieven bekroond die een opmerkelijke bijdrage leveren aan het geluk van de Belg. Noblito, een app die eenzaamheid bij ouderen wil doorbreken, kwam als eerste algemene winnaar uit de bus.

Cover leeftijdsdiscriminatie
18 oktober 2019

Publicatie rond leeftijdsdiscriminatie: ‘Te jong? Te oud!’

Unia herschreef - naar aanleiding van de Internationale dag voor ouderen op 1 oktober - een brochure over leeftijdsdiscriminatie uit 2009. Het was hoog tijd voor een update, want deze problematiek is tien jaar later jammer genoeg nog steeds actueel.  

Buurtgerichte zorg
18 oktober 2019

Cahier ‘Buurtgerichte zorg’

Beter een goede buur dan een verre vriend. We blijven het herhalen: in oude spreekwoorden schuilt veel waarheid. Het belang van de buurt komt telkens weer naar boven. "De buurt is de uitgelezen plek voor de organisatie van nabije zorg en ondersteuning", vertelt de cover van het zopas verschenen cahier van Kenniscentrum WWZ over buurtgerichte zorg, een organisatiemodel om aan iedereen in een buurt passende hulp en zorg aan te bieden.

18 oktober 2019

Lerend netwerk zorgraden eerste lijn: november 2019

VIVEL, het nieuwe Vlaams Instituut Voor de Eerste Lijn, wil de nieuwe zorgraden actief ondersteunen in hun eerste stappen, zowel op inhoudelijk als bestuurlijk vlak. Daarvoor organiseert de organisatie een lerend netwerk.

betekenisvolle activiteit
18 oktober 2019

Studiedag ‘Terra incognita: Een ontdekkingsreis naar betekenisvolle activiteiten in de ouderenzorg’: 4 december 2019

Deze studiedag reikt zowel een theoretisch als praktisch kader aan over het belang van dagbesteding voor de levens­kwaliteit van kwetsbare personen die leven in een woonzorgcentrum. Want bewoners die actief blijven en inspraak krijgen in hun leven, vervelen zich minder vaak en voelen zich minder eenzaam. Betekenisvolle activiteiten leiden tot een betere levenskwaliteit, psychosociaal welzijn en een betere gezondheid.

Cover boek Intimiteit
11 oktober 2019

Minisymposium ‘Intimiteit en seksualiteit in woonzorgcentra’: 26 november 2019

De beelden van de aseksuele of oversekste senior leven nog altijd sterk, net als de aanname dat een bewoner in een woonzorgcentrum ’vrouw’, ‘blank’ en ‘heteroseksueel’ is en vaak dementie heeft. In werkelijkheid is het beeld al heel anders ‘gekleurd’. Gesprekken, de seksuele beleving, expressie, oriëntatie en het seksueel functioneren gaan alle richtingen uit. Toch blijft het voor de bewoner, de familie, de zorg- of hulpverlener vaak dansen op een slappe koord om openlijk te praten over intimiteit en seksualiteit in een woonzorgcentrum.

Oudere met migratieachtergrond
11 oktober 2019

Vernieuwend wijkzorgmodel laat Brusselse ouderen met migratieachtergrond sneller weg vinden naar thuiszorg

Brusselaars met een migratieachtergrond, vooral ouderen, vinden moeilijk de weg naar de thuiszorg. Tegelijk zetten mensen met een migratieachtergrond die in Brusselse volkswijken wonen, slechts moeizaam de stap naar een job in de thuiszorg. Ook al hebben ze vaak een rijke ervaring met zorg dragen. Hoe kunnen we deze twee noden met elkaar verbinden en de knoop ontwarren?

Dansend koppel
11 oktober 2019

80 woonzorgcentrumbewoners dansen … op techno

Om de 25ste verjaardag van Woonzorggroep GastVrij Omgeven te vieren, nodigde directeur Hans de Clerck de bewoners uit om te dansen. Niet op bekende klassiekers, maar op technomuziek van DJ Paul Kalkbrenner. Dat leverde hartverwarmende beelden op.

Valpreventie
11 oktober 2019

Opleiding ‘Expert valpreventie bij ouderen’ - 2020

Het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) organiseert in 2020 opnieuw de vierdaagse opleiding ‘Expert valpreventie bij ouderen’.

woon gezond kies bewust
04 oktober 2019

Woon gezond, kies bewust

Wist je dat de lucht in je woning meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht? Natuurlijk zit de buitenlucht daar soms voor iets tussen, maar zonder dat je het beseft, vervuil je de binnenlucht thuis ook door producten die je gebruikt of door nieuwe materialen die je in huis haalt. Ook vervuilde lucht ín huis kan je gezondheid schaden. Maar gelukkig kan je daar zélf iets aan doen! Tussen 11 en 15 november 2019 zet Gezond Leven een gezond binnenmilieu centraal.