BAM
20 juli 2018

Studiedag ‘Betekenisvolle activiteitenmethode’: 13 september 2018

Een woonzorgcentrum heeft de expliciete opdracht om de autonomie en zelfverantwoordelijkheid van bewoners te stimuleren en een aangepast activiteitenaanbod aan te bieden. Dit blijkt vaak niet zo eenvoudig te realiseren in de dagelijkse praktijk. Daarom werd de voorbije vijf jaar aan de Arteveldehogeschool onderzoek gedaan naar het aanbod van betekenisvolle activiteiten in Vlaamse woonzorgcentra en het verband (of het ontbreken ervan) met de levenskwaliteit van de bewoners.

Omnipas
20 juli 2018

Omnipas 65+ nu ook online aankopen

Ook 65-plussers kunnen voortaan hun abonnement van De Lijn online aanvragen. De volledige aanvraag gebeurt op basis van het rijksregisternummer en enkele muisklikken. Een kaartlezer, elektronische identiteitskaart en pincode zijn niet meer nodig. Een jaarabonnement kost 53 euro plus eenmalig 5 euro voor de MOBIB-kaart. Een abonnement aanvragen blijft ook mogelijk aan het loket.

Huisdieren versterken welzijn van mensen met dementie
20 juli 2018

Huisdieren versterken welzijn van mensen met dementie: steun voor 10 projecten

Contact met honden of andere huisdieren heeft vaak een zeer positief effect op het welzijn van personen met dementie. Het maakt hen rustiger en alerter. Ze lachen meer en zoeken meer contact. Om de inzet van de honden en andere dieren - die daarvoor worden getraind - te ondersteunen, selecteerde de Koning Boudewijnstichting via een projectoproep tien projecten die een financieel duwtje krijgen.

end of life care
20 juli 2018

Onderzoek kwaliteitsindicatoren palliatieve zorg in woonzorgcentra

Op 1 juni start de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB) met een nieuw project in samenwerking met het Agentschap Zorg en Gezondheid. Net zoals het bestaande kwaliteitsindicatorenproject voor de palliatieve teams thuis en in het ziekenhuis, zullen de onderzoekers tegen het najaar vragenlijsten ontwikkelen om de kwaliteit van vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseinde zorg zelf te meten en te verbeteren in het woonzorgcentrum.

Samen sterk voor ouderen in beweging
20 juli 2018

Save the date – Studiedag en lanceringsmoment ‘Samen sterk voor ouderen in beweging’: 26 oktober 2018

De Vlaamse Ouderenraad en het Vlaams Instituut Gezond Leven organiseren een studiedag volledig in het teken van ouderen en beweging. 

Dementievriendelijk Gent
10 juli 2018

Onvergetelijke Gentse Feesten: 15 en 17 juli 2018

De Alzheimerliga regio Gent, de vriendenkring Domino en Domino vzw bieden tijdens de Gentse Feesten 2 onvergetelijke muzikale namiddagen aan voor mensen met (jong)dementie, hun mantelzorgers, familieleden, vrienden en allen die mensen met dementie een warm hart toedragen.

Angele
10 juli 2018

Ontmoetingsdag dementie: 13 september 2018

Deze ontmoetingsdag staat volledig in het teken van de positieve omgang met personen met dementie. Er zijn interessante sprekers en je maakt kennis met een laagdrempelig en ludiek bordspel.

10 juli 2018

Leergang Pensioenrecht aan de KU Leuven: academiejaar 2018-2019

De vergrijzing leidt tot meer en meer pensioenrechtelijke vraagstukken, die steeds complexer worden. De vragen zijn niet alleen van sociaalrechtelijke aard, maar omvatten ook fiscale, burgerrechtelijke, verzekeringsrechtelijke en financiële aspecten. Net daarom zijn inzichten in en kennis van het pensioenrecht belangrijk. Volgend academiejaar organiseert de rechtsfaculteit van de KU Leuven voor de dertiende keer de bijzondere leergang pensioenrecht, waar het pensioenrecht in brede zin aan bod komt.

woonleefwijzer
10 juli 2018

Vormingreeks 'de rollen van de begeleider wonen en leven': najaar 2018

De animatiefunctie in de woonzorgcentra neemt een frisse wending. Vanaf vandaag spreken we over de Begeleider Wonen en Leven; een uiterst veelzijdige job die zich vertaalt in zes rollen. De krachtlijnen blijven hetzelfde, maar krijgen een ander jasje. Ben je animator of begeleider wonen en leven? Dan kan je deelnemen aan een boeiende vormingsreeks.

Referentiekader dementie
10 juli 2018

Symposium ‘Referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie’: 25 oktober 2018

Wie dementie heeft, blijft in de eerste plaats een mens: iemand met een unieke persoonlijkheid, levensgeschiedenis, met waarden, verlangens en dromen. Als thuiszorgvoorziening, woonzorgcentrum, ziekenhuis, … begeleid je mensen op een deel van hun traject en ga je samen met hen op zoek naar wat betekenisvol is, naar de meest passende zorg en ondersteuning en de beste woonomgeving. Je gaat voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor de persoon met dementie én zijn naasten. Maar wat is nu goede zorg voor iemand met dementie? En hoe breng je dit in de praktijk?