covid safe ticket

Het coronacertificaat. Hoe geraak je aan een Covid Safe Ticket?

Vanaf 1 oktober zal je in Brussel op verschillende plaatsen moeten bewijzen dat je over een coronacertificaat beschikt. Bijvoorbeeld als je op hotel, café of restaurant wil, maar ook voor evenementen vanaf 50 bezoekers binnen en 200 buiten. Bovendien gaan er stemmen op om ook in Vlaanderen zo’n pas in te voeren, bijvoorbeeld voor bezoekers van een woonzorgcentrum of een concert. Maar hoe verkrijg je zo’n certificaat en hoe werkt het? We leggen het uit.

bankautomaten verdwijnen

Nieuwe plannen bankneutrale automaten worden kil onthaald

De vier grootbanken in België schiepen deze week meer duidelijkheid over hun plannen omtrent het invoeren van bankneutrale automaten. En die klinken niet erg aantrekkelijk. Slechts de helft van hun bankautomaten zou worden vervangen door die nieuwe automaten. Dat kan rekenen op heel wat kritische en bezorgde geluiden. “Elke Belg moet vlot toegang hebben tot een bankautomaat. Het is tijd dat banken hun engagementen, de wetten en hun klanten respecteren”, verklaarde minister van Economie Dermagne in de plenaire zitting van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

power to care

Enquête: Power To Care voor zorgprofessionals

POWER TO CARE is een online bevraging die peilt naar het mentale welzijn van iedereen actief in zorg en welzijn.

grootouders voor het klimaat

Neem deel aan de Klimaatmars: 10 oktober 2021

Op zaterdag 10 oktober vindt er opnieuw een klimaatmars plaats in ons land. Tijdens deze mars vraagt de Klimaatcoalitie aandacht voor de verregaande resultaten van de grote klimaatconferentie (COP26) die tussen 1 en 12 november plaatsvindt in Glasgow. De Grootouders voor het Klimaat maken samen met 80 andere organisaties deel uit van de klimaatconferentie en roepen ouderen(verenigingen) op om deel te nemen.

ouder danskoppel

Gezocht: Ouderen die een nieuwe danspartner zoeken

Voor een korte reportage op zender één is productiehuis Woestijnvis op zoek naar ouderen vanaf 65 jaar die tijdens en/of door corona hun vaste danspartner zijn verloren. De reportagemakers gaan samen met jou op zoek naar een nieuwe danspartner.

oudere op tablet

Oproep: Vertel jouw digitaal verhaal

Het project Senior4Support van UCLL wil de digitale vaardigheden van ouderen versterken. Daarom zijn ze op zoek naar ouderen. Wil jij delen hoe je technologie ervaart? Of wil je liever je kennis delen met anderen? Dan kan je instappen in het project.  

recht op vaccin wereldwijd

OKRA lanceert petitie ‘Recht op vaccins voor iedereen, wereldwijd’

Op de Internationale Dag van de Ouderen, 1 oktober, staat ouderenvereniging OKRA stil bij de pandemie die wereldwijd zoveel kwetsbare mensen treft. De vaccins vormen een belangrijk instrument om een oplossing te bieden voor de problemen die corona veroorzaakt. OKRA start daarom samen met Wereldsolidariteit een petitie. Ze vragen de farmaindustrie om werk te maken van het ‘recht op vaccins voor iedereen, wereldwijd’.

derde coronavaccin

Derde coronaprik voor bewoners woonzorgcentra

Het hing al even in de lucht, en vandaag werd de knoop definitief doorgehakt: bewoners van woonzorgcentra zullen een derde coronaprik krijgen. Dat maakten de ministers van Volksgezondheid vandaag bekend. Over 85-plussers die thuis wonen, is nog onduidelijkheid.

oudere met tas thee

Colloquium ‘Geestelijke gezondheidszorg van ouderen en hun omgeving: Spreek erover!’: 7 oktober 2021

Home-Info informeert Brusselse ouderen en hun omgeving over de ouderenzorg en biedt hulp bij de zoektocht naar een geschikt woonzorgcentrum. Tijdens dit colloquium schijnt de organisatie het licht op het psychisch welzijn van ouderen.

magazine dementie

Publicatie ‘Dementie’

Er wonen in Vlaanderen 136 000 mensen met dementie. In 2035 zullen dat er 188 000 zijn, een stijging van maar liefst 42%. En daarbovenop zijn nog minstens drie keer zoveel mensen betrokken. Mantelzorgers, naasten, hulpverleners. En al die mensen hebben nood aan specifieke informatie: over de eerste tekenen, de rol van de huisarts en de specialist, de juridische aspecten, omgangsadvies, het diverse aanbod van beschikbare hulp- en dienstverlening.