gezondheidsenquete sciensano ouderen corona

Oproep: Neem deel aan de nieuwe COVID-19 gezondheidsenquête

Sciensano lanceerde sinds april de COVID-19 gezondheidsenquêtes om de impact van de coronacrisis op onze gezondheid te achterhalen. Vandaag kan je deelnemen aan het vierde deel van de enquête. Hoe ervaar jij het leven in deze coronatijden? Wat is jouw mening over de contactopsporing en een toekomstige vaccinatie? De onderzoekers peilen ook naar je tabaks-en alcoholgebruik en je mentaal en sociaal welzijn.

zorgwoning

Zorgwonen uitgebreid naar mobiele units en bestaande bijgebouwen

Zorgwonen geeft de mogelijkheid om voor een persoon met zorgnoden een kleinere wooneenheid te creëren in je bestaande woning. daarvoor heb je geen omgevingsvergunning nodig, je moet gewoon een melding doen bij je lokaal bestuur. Door mobiele units en bestaande bijgebouwen nu ook te erkennen als zorgwoning, staat de wetgeving binnenkort meer mogelijkheden van zorgwonen toe. Wat weten we nu al? We loodsen je door de informatie.

ouders woonzorgcentrum

Hulpbehoevende ouders? Geraak wegwijs in het zorgaanbod

Het radio 2 programma 'Wijs' schonk deze week aandacht aan een vraag waarmee veel mensen worstelen: "Als ik of mijn ouders zorgbehoevend worden, is dan een verhuis naar een woonzorgcentrum een vanzelfsprekendheid? Of zijn er alternatieve oplossingen?" De Vlaamse Ouderenraad gaf de redacteurs een lijstje van mogelijkheden uit het zorgaanbod mee.

beweegaanbevelingen WHO

Nieuwe WHO beweegaanbevelingen

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) benadrukt nog maar eens het belang van voldoende bewegen. Ze lanceren enkele nieuwe aanbevelingen voor beweging en sedentair gedrag (minder stilzitten).

dementie bewegen

Manifest: Ook mensen met dementie willen blijven bewegen

Voor personen met dementie blijft bewegen belangrijk. Daarom stelde de Vlaamse werkgroep van mensen met dementie een ‘Sportmanifest’ op.

blijf bewegen corona

Blijf bewegen in coronatijden: onze tips

Koude dagen, vroeg donker, regendruppels en belemmerende coronamaatregelen. Geen bevorderende situatie om fit te blijven en te blijven bewegen. Toch moeten we proberen om dagelijks onze conditie op pijl te houden, elk op onze eigen manier. Niet enkel onze fysiek gaat er zo op vooruit, maar ook ons brein.

sociaal akkoord zorgsector

Nieuw sociaal akkoord belooft grote investeringen in zorgsector

De onderhandelingen voor een nieuw sociaal akkoord voor de zorg- en welzijnssector bereikten deze week een hoogtepunt met de publicatie van een voorakkoord. Het akkoord kondigt een jaarlijkse investering van 577 miljoen euro in de zorg- en welzijnssector aan.

EHBP houvast app

Rode Kruis lanceert app ‘Houvast’

Voor de coronacrisis gaven bijna 1 op de 3 Vlamingen aan niet goed in hun vel te zitten en ondertussen heeft de pandemie ervoor gezorgd dat het mentale welzijn van nog meer mensen onder druk staat. Maar hoe help je nu een vriend die bang is en het niet meer ziet zitten? Rode Kruis-Vlaanderen lanceert de gratis app 'Houvast' voor eerste hulp bij psychische problemen. Een laagdrempelige manier om iemand in je omgeving te helpen én jezelf niet uit het oog te verliezen.

dementie erfgoed musea

FARO bundelt dementieaanbod in erfgoedsector

Werk je in de zorgsector en ben je op zoek naar een actueel overzicht van het bestaande erfgoedaanbod voor personen met dementie? Of ben je voor een naaste op zoek naar een interessante activiteit in dat kader? Dan biedt FARO de oplossing. Het Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed wijst je de weg naar organisaties waar je een reminiscentiekoffer kunt uitlenen en naar musea die dementievriendelijke rondleidingen organiseren.  

verkeer corona

Enquête: Hoe beleef jij het verkeer?

De COVID-19 pandemie heeft ook een impact op de manier waarop we ons verplaatsen en onze verkeersbeleving. Precies om die reden herhaalt de Vrije Universiteit Brussel, in samenwerking met UCLouvain en Universiteit van Valencia, een studie uit 2019. Hoe voel jij je in het verkeer? En wat is de impact van COVID-19 op je verkeersbeleving? Vul de vragenlijst in.