wegwijs in egezondheid

Webinar ‘Wegwijs in eGezondheid’: 14 december 2021

Wat is eGezondheid, wat is het doel ervan en waar vind je je eigen gezondheidsgegevens terug? Kom het allemaal te weten in dit kort webinar van VIVEL!

brieven als aandenken

DPG Media zoekt ouderen om te herenigen

DPG Media is druk in de weer met het ontwikkelen van een nieuw televisieprogramma. Het concept? Ouderen herenigen die elkaar jaren geleden uit het oog verloren.

oudere achter computer

Denk mee na over het Verenigingsloket

Vrijwilligers verliezen vandaag te veel tijd aan administratieve taken in hun contacten met de overheid. Daar wil het Verenigingsloket iets aan doen, opdat vrijwilligers die tijd aan de kern van hun engagement zouden kunnen besteden. Verenigingen, (lokale) overheden en federaties kunnen online hun mening delen en aangeven waar zij struikelblokken en hefbomen voor het V-loket zien.

eenzaamheid

Vlaamse Ouderenraad werkt mee aan eerste eenzaamheidsplan in Vlaanderen

De coronacrisis maakte eenzaamheid meer zichtbaar en plaatst het thema hoger dan ooit tevoren op de maatschappelijke agenda. Deze week werd het eerste eenzaamheidsplan in Vlaanderen aangekondigd. Met dat plan maakt de Vlaamse Regering prioriteit van de strijd tegen eenzaamheid. De Vlaamse Ouderenraad gaf mee input voor het plan.

euthanasie nodenbevraging

Oproep 'Nodenbevraging betrokkenen bij euthanasie'

De onderzoeksgroep ‘Zorg rond het Levenseinde’ van de VUB en UGent wil voor artsen een praktijkleidraad rond euthanasie opmaken. Daarvoor moeten ze een goed zicht hebben op de noden en ervaringen van mensen met een euthanasiewens en hun omgeving. En ook professionele medewerkers kunnen deelnemen aan het onderzoek.

Samen actief dementie

Webinar ‘Samen actief blijven na de diagnose dementie’: 16 december 2021

Wat is wél nog mogelijk met een diagnose dementie? Kan je nog blijven reizen? Is er een cultureel aanbod voor mensen met dementie? Welke effecten hebben (voor)lezen en zingen? Wat kan een dementievriendelijke gemeente voor je doen? Tijdens dit webinar gaan we op zoek naar manieren om, ook met dementie, te blijven deelnemen aan de samenleving.

zorgverleners

Enquête ‘Samenwerking tussen verschillende zorgverleners’

Heb je nood aan of word je ondersteund door verschillende types zorgverleners of sociale hulp? Dan is het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) op zoek naar jouw mening. Laat hen weten hoe jij denkt over de samenwerking tussen verschillende zorgverleners, welzijnswerkers en zorgorganisaties, kortweg geïntegreerde zorg.

toekomst ouderenzorg

Enquête ‘De woonzorgcentra van morgen’

Vele mensen worden vandaag de dag in goede gezondheid oud. Deze vergrijzing zal de samenleving in de komende decennia voor enorme uitdagingen stellen, ook in de residentiële ouderenzorg. Hogeschool PXL wil woonzorgaanbieders in Vlaanderen en de Vlaamse overheid inspireren om op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden en modellen voor de toekomstige ouderenzorg. Jij kan daarbij helpen door de enquête in te vullen.

congres ouderenzorg

Congres Ouderenzorg ‘Van je familie moet je het hebben’: 12 mei 2022

In de moderne ouderenzorg neemt het gesprek en de ontmoeting tussen de oudere, familieleden of andere mantelzorgers, en de professionele hulpverlener een centrale plaats in. Zo worden familieleden meer dan voorheen betrokken bij de zorg. Ook participeren zij aan de werking van verschillende zorgorganisaties. Deze samenwerking is niet altijd vanzelfsprekend. De communicatie loopt vaak moeizaam en dit leidt tot ongenoegen of frustratie.

lezerscollectief

Voorleesweek 2021, ook voor mensen met dementie

Nog tot en met 28 november is het voorleesweek. Een jaarlijkse campagneweek waarin het belang en het plezier van voorlezen in de kijker gezet wordt. Iedereen Leest, de organisatie achter de campagne, verklaart dat voorlezen de taalontwikkeling, concentratie, creativiteit en sociale vaardigheden van kinderen stimuleert. Maar niet alleen voor kinderen kan voorlezen een meerwaarde zijn. Er zijn ook positieve effecten van leesgroepen op ouderen.