Brailletech
12 oktober 2018

BrailleTech 2018: 18-20 oktober 2018

BrailleTech brengt alle Belgische leveranciers van aangepaste hulpmiddelen voor blinde en slechtziende personen samen onder één dak. De medewerkers van de Brailleliga staan tijdens deze driedaagse klaar met hulp en persoonlijk advies.

12 oktober 2018

Vacature: stafmedewerker lokale ouderenbeleidsparticipatie (vervanging)

De Vlaamse Ouderenraad zoekt een nieuwe collega voor de uitvoering van Vlaamse Ouderenraad ∙ Lokaal, de deelwerking ter ondersteuning van ouderen in lokale ouderenraden. Het gaat om een tijdelijk contract ter vervanging van een collega in zwangerschapsverlof, van 3 januari 2019 tot 19 april 2019. Interesse? Solliciteren kan tot en met 6 november 2018.

Vormingbegeleiders
12 oktober 2018

Gezocht: vormingsbegeleiders voor ouderenraden

Geef je graag vorming? Heb je een hart voor participatie en inspraak van ouderen? Dan is Vlaamse Ouderenraad · Lokaal op zoek naar jou!

Albert en Mariëtte voor de klas
12 oktober 2018

Albert en Mariëtte voor de klas

In de één-reeks De klas staat er elke week een bekende Vlaming voor het bord. In de aflevering van deze week was dat Sven De Leijer. Hij ging met de leerlingen in gesprek over ouder worden, hun grootouders, … En hij had ook twee gasten bij, Albert en Mariëtte van het programma ‘Hotel Römantiek’. Zij beantwoorden alle vragen van de leerlingen.

Ageism
05 oktober 2018

#AgeingEqual

Zeventig jaar na de goedkeuring door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens net zo relevant als toen. AGE Platform Europe lanceert daarom een campagne tegen ageïsme, het stereotyperen, discrimineren of maatschappelijk afschrijven van mensen louter op basis van hun leeftijd. Want mensenrechten nemen niet af met de leeftijd!

Bam
05 oktober 2018

Praktijkgericht handboek: De Betekenisvolle Activiteiten Methode (BAM)

Betekenisvolle activiteiten zijn cruciaal in het dagelijks leven van bewoners in een woonzorgcentrum. Ze hebben een positieve invloed op de fysieke en geestelijke gezondheid, spelen een belangrijke rol in levenskwaliteit en dragen bij tot levenszin. Een WZC heeft de opdracht om een aangepast activiteitenaanbod aan te bieden, maar dat blijkt in de dagelijkse praktijk niet zo eenvoudig. De BAM brengt daar verandering in.

autoverzekeringen
05 oktober 2018

Leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekeringen: Unia reageert

Oudere bestuurders die een autoverzekering willen afsluiten, krijgen omwille van hun leeftijd vaak het deksel op de neus. Interfederaal gelijkekansencentrum Unia wil een einde maken aan die leeftijdsdiscriminatie. Oudere chauffeurs rijden even goed als jongere automobilisten. De kans op ongelukken wordt wel beïnvloed door onder meer specifieke medische aandoeningen, het aantal kilometers dat iemand rijdt of het aantal jaren rijervaring.

Griep
05 oktober 2018

Zorg dat je niets mist door griep

Elk jaar opnieuw brengt de winter vervelend gezelschap met zich mee: griep. Gemiddeld wordt één op de tien mensen ermee besmet. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven ook honderden mensen aan de gevolgen van de ziekte. Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen.

Logo D-Scope
28 september 2018

Studiedag D-Scope ‘Kwetsbaarheid bij ouderen’: 30 november 2018

Op vrijdag 30 november 2018 organiseert D-SCOPE een studiedag met de focus op kwetsbaarheid bij ouderen en vroegdetectie. Het D-SCOPE onderzoek wordt gedragen door een internationale onderzoekersgroep, komende van de Vrije Universiteit Brussel, Katholieke Universiteit Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Maastricht en de Hogeschool Gent. Ze richten zich tijdens deze dag niet alleen op de resultaten van het D-SCOPE onderzoek, maar ook sprekers uit de praktijk zullen aanwezig zijn.

Brochure ‘Mijn leven online. Mogelijkheden en valkuilen’
28 september 2018

Brochure ‘Mijn leven online. Mogelijkheden en valkuilen’

Informatie- en communicatietechnologieën transformeren onze manier van leven, werken en omgaan met elkaar. Ze maken ons doen en laten een stuk makkelijker, met handige apps om ons leven te organiseren. Maar tegelijk ontstaan nieuwe uitdagingen. Met ‘Mijn leven online. Mogelijkheden en valkuilen’ publiceren de Koning Boudewijnstichting en de Federatie van het Notariaat (Fednot) een praktische gids die je op weg zet.