Enkele veranderingen vanaf februari 2021

Enkele veranderingen vanaf februari 2021

februari veranderingen

Vanaf 1 februari hebben meer gezinnen recht op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit, goed nieuws dus. Maar gebruikers van trein, tram en bus in Vlaanderen zien verschillende tarieven naar jaarlijkse traditie stijgen. En wie af en toe het openbaar vervoer gebruikt in Brussel, is vanaf nu geholpen met één ticket voor de verschillende maatschappijen.

Sociaal energietarief

Tot nu toe hadden 450 000 gezinnen voor elektriciteit en 270 000 gezinnen voor gas recht op het sociaal tarief. De regering breidt die doelgroep nu tijdelijk uit naar iedereen die recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming. Dat zijn ongeveer 447 000 extra gezinnen, vooral eenoudergezinnen en alleenstaanden.

Voorlopig is de uitbreiding geldig tot 31 december 2021. Nadien bekijkt de regering of ze deze regeling verlengt.

Je kan hier nagaan of jij in aanmerking komt voor het sociaal tarief. Indien dat het geval is, hoef je niets te ondernemen. De energieleverancier past het sociaal tarief retroactief toe vanaf 1 februari 2021. Wie van dit tijdelijke voordeel geniet zal dit pas ten vroegste in mei zien op zijn energiefactuur.

Als je denk recht te hebben op het sociaal tarief, maar na mei 2021 nog geen verandering ziet op je energiefactuur, contacteer je best je ziekenfonds. Zij zorgen dan voor een papieren attest om in te vullen en aan je energieleverancier te bezorgen. In sommige gevallen wordt verhoogde tegemoetkoming enkel toegekend na een aanvraag. Ook hiermee kan je ziekenfonds je verder helpen. 

Met één ticket in en rond Brussel

Sinds 1 februari 2021 hoef je niet meer na te denken over welk vervoerbewijs je nu moet valideren als je binnen en rond Brussel reist met de 4 verschillende openbaarvervoeroperatoren. Vanaf nu ben je geholpen met één ticket voor alle maatschappijen in Brussel en een zone van 11,5 kilometer er rond: de Brupass XL.

Zo'n Brupass XL-ticket kost 3 euro voor één rit en 20 euro voor een tienrittenkaart. Er zijn ook abonnementsformules: 74 euro voor een maandabonnement, en 775 euro voor een jaarpas.

Voor ritten van en naar Brussels Airport is er wel nog altijd een speciaal tarief.

Duurdere trein- en bustickets

De Lijn

Bij De Lijn worden onder andere het m-ticket, de tienritten m-card en de abonnementen duurder.

  • De prijs van het m-ticket, dat je koopt via de app of de website van De Lijn, stijgt van 1,80 euro naar 2 euro.
  • De tienritten m-card, ook verkrijgbaar via de app of de website, wordt 16 euro in plaats van 15 euro.
  • De Omnipassen (24-65 jaar en 65+) worden duurder, van 55 naar 56 euro.

Een overzicht van alle tariefwijzigingen bij De Lijn, vind je hier.

NMBS

Bij NMBS worden de abonnementen ongeveer 2% duurder en ook de standaardtickets stijgen 0,65% in prijs. Met de prijsstijging van de rittenkaarten worden de niet-digitale gebruikers getroffen, aangezien de prijs online ongewijzigd blijft. Bovendien raakte deze week bekend dat 1 op 3 loketten zullen sluiten. De Vlaamse Ouderenraad reageerde verontwaardigd.

De prijzen van losse NMBS-tickets voor 65-plussers (7,20 euro heen-en-terug) en om je fiets mee te nemen (4 euro) blijven ongewijzigd.

Toegevoegd op 5 februari 2021