kilometervergoeding vrijwilligers

Kilometervergoeding is geïndexeerd

Werknemers maar ook vrijwilligers krijgen een kilometervergoeding wanneer ze zich verplaatsen met hun privéwagen. Sinds 1 juli 2021 is het tarief van de kilometervergoeding gestegen. Het maximumtarief is van 0,3542 euro per kilometer naar 0,3707 euro per kilometer gegaan. Die regeling is van kracht tot 30 juni 2022.

Lees meer
heropstart activiteiten

Gratis tool om opnieuw activiteiten op te starten

Nu de vaccinaties op volle toeren draaien en er stilaan meer mogelijkheden zijn om samen te komen, kunnen ruimtes opnieuw benut worden om activiteiten te organiseren. Flanders Make biedt daarom een gratis online tool aan waarmee je een binnen- of buitenruimte automatisch optimaal én coronaproof kan inrichten.

Lees meer
ventilatie

Heropstart verenigingsleven. Ventileer de ruimte!

De coronacijfers gaan eindelijk de goede richting uit: het gemiddelde aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens blijft dalen. En dat is goed nieuws voor het verenigingsleven en de lokale ouderenraden. Zij kunnen binnenkort weer opstarten. Maar als je binnen opnieuw vergaderingen of activiteiten organiseert, is het belangrijk goed te ventileren. Wij geven tips om de lucht in de ruimtes gezond te houden.

Lees meer
verhoogde vergoeding vrijwilliger

Een hogere vrijwilligersvergoeding voor bepaalde vrijwilligers?

Het koninklijk besluit dat een hogere kostenvergoeding regelt voor bepaalde categorieën vrijwilligers, werd op 28 december 2018 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het betreft een uitzonderingsregeling op basis van artikel 12 van de Vrijwilligerswet. De regeling is van kracht sinds 1 januari 2019.

Lees meer
initiatieven corona

EESC-prijs voor burgersolidariteit geeft erkenning aan corona-initiatieven OKRA

OKRA is een van de 23 organisaties uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk die de EESC-prijs voor burgersolidariteit kreeg voor hun uitzonderlijke bijdrage aan de aanpak van COVID-19 en de rampzalige gevolgen ervan. De prijs is een mooie erkenning voor alle initiatieven die de ouderenverenigingen namen om ouderen een hart onder de riem te steken en ervoor zorgden dat ouderen niet werden vergeten.

Lees meer
Ouderenweek

Zo zag jullie ongewone Ouderenweek er uit

We dachten dat dit wel eens de belangrijkste Ouderenweek aller tijden zou kunnen worden. En aan jullie inzendingen te zien, klopt dat. Want alle initiatieven die ons ter oren kwamen, hebben als doel om warme contacten te creëren en mensen te verbinden. En laat dat nu net hetgeen zijn waar we allemaal zoveel nood aan hebben in deze ongewone tijden. We kunnen dankzij jullie spreken van een zeer geslaagde editie van de Ouderenweek! Een overzicht.

Lees meer
ouderenverenigingen internationala dag van de ouderen ministers boodschap

Ministers steken ouderen hart onder de riem op Internationale Dag van de Ouderen

Ouderen worden wereldwijd bijzonder getroffen door de pandemie. Voor de Internationale Dag van de Ouderen, op 1 oktober, steken Vlaams ministers Beke en Jambon hen daarom een hart onder de riem in een videoboodschap. De lockdown was zwaar, maar maakte ook meer dan ooit de rol van ouderen in onze samenleving zichtbaar. Noodgedwongen staan tal van activiteiten voor en door ouderen nu al een half jaar op een laag pitje. Nochtans is het verenigingsleven een krachtig medicijn om eenzaamheidsgevoelens door corona te beperken. Met een moeilijk najaar voor de boeg, moet het verenigen en verbinden

Lees meer
ouderen vrijwilligerswerk charter corona engagement

Charter over activiteiten van ouderen tijdens pandemie geactualiseerd

In juni lanceerde de Vlaamse Ouderenraad samen met minister Beke het charter Hoe veilig de draad opnemen als oudere in onze samenleving. In het charter lees je hoe je als oudere de draad van je sociaal leven en je engagementen als vrijwilliger op een veilige en aangepaste manier terug kan opnemen tijdens de pandemie. Tegelijk maakt het charter komaf met de algemene leeftijdsgrens van 65+. Nu de veiligheidsmaatregelen geactualiseerd werden, vraagt ook het charter om een update.

Lees meer
ouderen verenigingen heropstart corona charter coronagids

[UPDATE] Een veilige heropstart in verschillende sectoren: overzicht voor ouderen(organisaties)

Dat veiligheid cruciaal is in deze fase van de coronacrisis, zal niemand ontkennen. Na de nieuwe maatregelen die sinds deze week van kracht zijn, geven we een update van de concrete richtlijnen. Het gaat om sectorgidsen voor de vrijetijdssector, specifieke gidsen van ouderenverenigingen en gidsen voor zorgorganisaties. Ook lokale ouderenraden laten we aan het woord. En voor het charter 'Hoe veilig de draad opnemen als oudere in onze samenleving is nog steeds een belangrijke rol weggelegd.

Lees meer
medisch attest vrijwilligers

Opgelet met medische attesten

Er zijn steeds meer organisaties die bij de (her)inschakeling van hun vrijwilligers of werknemers eisen dat zij een medisch attest voorleggen. Zowel vrijwilligers als werknemers meldden al bij Unia, het interfederale centrum voor Gelijke Kansen, dat deze vraag soms gesteld wordt. Opgelet, want dat mag niet zomaar.

Lees meer
ouderenverenigingen groepsactiviteiten sectorgids federatie sociocultureel

Opnieuw veilige groepsactiviteiten met de coronagids

Bij verenigingen groeit de goesting om opnieuw groepsactiviteiten te organiseren. Toch blijft de bezorgdheid om onze gezondheid een terechte bekommernis. Daarom heeft de Federatie voor sociaal-culturele verenigingen een sectorgids opgesteld met algemene richtlijnen en veiligheidsprincipes om groepsactiviteiten zo veilig mogelijk herop te starten, zowel voor de vrijwilligers als voor de deelnemers.

Lees meer
Vlaanderen helpt tijdens de Coronacrisis

Update: vrijwilliger tijdens de coronacrisis? Laat je verzekeren!

De afgelopen weken zagen we een nooit geziene golf van solidariteit in Vlaanderen. Er zijn talloze mensen die zich op dit moment inzetten voor medeburgers die het deze dagen moeilijker hebben. Van boodschappen doen voor buren of de hond uitlaten, tot gewoonweg contact houden met zij die het nodig hebben. Al die vrijwilligers kunnen een gratis vrijwilligersverzekering aanvragen, en dat tot en met 31 mei 2020.

Lees meer
Geen belet! ouderenverenigingen corona belcirkels bellen telefoneren ouderen

Geen belet! Ouderenverenigingen belden al meer dan 100 000 ouderen op

Het coronavirus heeft als effect dat er een ongeziene hoeveelheid aan solidaire initiatieven ontstaat. Om dat tous ensemble-gevoel vast te kunnen blijven houden, slaan verschillende ouderenverenigingen en de Vlaamse Ouderenraad de handen in elkaar. Sinds kort bellen duizenden oudere vrijwilligers wekelijks de oudste ouderen op. Dat doen ze onder de noemer Geen belet!, waarmee ze al meer dan 100 000 mensen bereikten. Het initiatief wordt zeer warm onthaald, zeker nu het er naar uitziet dat het nog een aantal weken zal duren alvorens we opnieuw van nabij contact kunnen hebben met anderen.

Lees meer
Martin De Loose neemt award in ontvangst

Neos wint de BSAE-award voor de solidaire campagne ‘Neos met een hart’

Neos won zopas de BSAE-award met de ‘Neos met een hart’! Die gaat telkens naar het team van verenigingsprofessionals dat het voorbije werkjaar het verschil maakte. 10 cases werden beoordeeld door een jury van experten in verenigingsmanagement en belangenbehartiging. De jury had lof voor de solidaire campagne van Neos die hen uitdaagt hun blik naar ‘buiten’ te richten.

Lees meer
Pluscafé

Lucrèce (69) en Freddy (79) verbinden mensen van achter de toog

De lokale ouderenraad signaleerde al enkele jaren de nood aan een ontmoetingsplek voor ouderen in Nazareth. Aanvankelijk was het moeilijk om hun idee van de grond te krijgen, maar uiteindelijk ging de bal toch aan het rollen en inmiddels vierde het lokale Pluscafé al zijn eerste verjaardag! Wij gingen langs voor een stukje taart en koffie, maar vooral voor de geëngageerde vrijwilligers, waaronder Freddy (79) en Lucrèce (69)..

Lees meer
Rik leona toertje in de buurt

Leona (68) en Rik (64) aperitieven samen met woonzorgcentrumbewoners

De Vlaamse Ouderenraad vond tijdens de Ouderenweek zijn weg naar Dadizele. Een twintigtal gezinnen stelt er doorheen het jaar hun woning of tuin ter beschikking voor het initiatief ‘Toertje in de buurt’. Zo kunnen bewoners van het woonzorgcentrum Maria's Rustoord er genieten van een aperitiefmoment. De wisselwerking tussen het woonzorgcentrum, de buurt en de vrijwilligers zorgen voor veel betekenisvolle contactmomenten.

Lees meer
carine mieke gerda ouderen buiten herfst

Maak kennis met Zorgmoatjes Carine, Mieke en Gerda (64)

Zwevegem is sinds vorig jaar enkele Zorgmoatjes rijker. De vrijwilligers van ouderenvereniging S-Plus willen mensen met dementie en hun mantelzorgers uit hun isolement halen, hen fijne momenten doen beleven en het taboe op dementie doorbreken. We babbelen met Carine, Mieke en Gerda, drie gedreven dames van 64 die zelf ook mantelzorger zijn of waren voor iemand met dementie.

Lees meer
regenboogambassadeurs LGBTQ ouderen

Regenboogambassadeurs Liliane (77), Rit (66) en Bea (70) maken woonzorgcentra holebi-vriendelijk

Naar aanleiding van de Ouderenweek krijgen we een mailtje van de Regenboogambassadeurs, een vereniging die strijdt voor meer openheid over holebi-ouderen in woonzorgcentra. De ambassadeurs sprongen tijdens de Ouderenweek van 2019 op hun fiets voor een tour langs verschillende woonzorgcentra in Deurne. Ze praten er met directieleden. De Vlaamse Ouderenraad sprong achterop bij Liliane (77), Rit (66) en Bea (70).

Lees meer
Flor Leo bank boom

Flor (83) en Leo (85) , een vriendschap door een gemeenschappelijk verdriet

In 2016 ontwikkelde Vormingplus Kempen het traject ’60-ers en 80-ers van hier’. Het is een initiatief waarbij ouderen van dezelfde en andere leeftijdsgroepen elkaar ontmoeten om te praten over de dingen des levens, moeilijke zaken maar ook positieve zaken. Komt het beeld dat wij hebben over ouder worden overeen met wat er in hun hoofd omgaat? Waar genieten zestigers en tachtigers van? Waarvan liggen ze ‘s nachts wakker? Dat en veel meer kwam aan bod tijdens verschillende bijeenkomsten. Eerst was Herenthout aan de buurt, nu loopt het traject in Olen en in 2020 start ook Vorselaar. Wij trokk

Lees meer