eenzaamheid onderzoek
30 augustus 2023

Vlaamse Ouderenraad schrikt niet van nieuwe cijfers rond eenzaamheid

België is een van de landen waar eenzaamheidsgevoelens bij oudere alleenstaanden sinds de coronapandemie het meest zijn toegenomen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Erasmusuniversiteit Amsterdam. Het onderzoek kreeg deze week heel wat media-aandacht en ook de Vlaamse Ouderenraad reageerde op VRT NWS.

Lees meer
ouderenrechten
06 juli 2023

Nieuw advies over mensenrechten van ouderen

Advies 2023/1 over een VN-Conventie voor de mensenrechten van ouderen

De Vlaamse Ouderenraad stelt in een nieuw advies het belang van een VN-verdrag voor de mensenrechten van ouderen op scherp. We vragen de regeringen om het Belgische standpunt over het belang van zo’n specifiek verdrag te herzien. En dat ons land een trekkersrol opneemt in de realisatie en bescherming van de mensenrechten van ouderen die zich in een bijzonder kwetsbare situatie bevinden.

Lees meer
verkiezingen 2024
04 juli 2023

Vlaamse Ouderenraad lanceert 36 actiepunten voor verkiezingen 2024

Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen

Veel politieke partijen zijn op zoek naar inspiratie voor hun programma voor de komende Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 2024. De Vlaamse Ouderenraad lanceert vandaag zijn memorandum met maar liefst 36 ideeën. Daarmee bieden we politici heel wat input om ouderen op de radar te zetten. We roepen hen op om deze actiepunten mee te nemen in hun partijprogramma's en zo te bouwen aan een sterk ouderenbeleid.

Lees meer
ouderen televisie
29 juni 2023

VRT niet transparant over diversiteitscijfers ouderen

Vlaamse Ouderenraad reageert
De VRT geeft elk jaar de opdracht voor een onafhankelijke meting van de diversiteit op het scherm, de diversiteitsmonitor. Vandaag worden uit dat onderzoek enkele cijfers gepubliceerd in het jaarverslag van 2022. Maar die over leeftijd worden niet publiek bekend gemaakt. “VRT is niet transparant en maakt zo een open debat over haar maatschappelijke opdracht onmogelijk”, stelt de Vlaamse Ouderenraad, die partner is van het inclusienetwerk van de VRT.
Lees meer
toegankelijkheid ouderen
29 juni 2023

Brief: 'Toegankelijkheidsnormen voor nieuwbouwwoningen en meergezinswoningen nodig'

Vlaamse Ouderenraad en NOOZO reageren

Recent keurde de Vlaamse regering een conceptnota goed waarin ze haar plannen schetst rond de aanpassing van de toegankelijkheidsverordening. Samen met NOOZO, de Vlaamse adviesraad voor personen met een handicap, schreef de Vlaamse Ouderenraad nu een brief als reactie op die conceptnota. We betreuren allebei dat er geen intentie is om die regelgeving te verbreden op het vlak van wonen. 

Lees meer
ouderenrechtenverdrag
30 maart 2023

"Premier De Croo, zet u in voor een ouderenrechtenverdrag!"

Open brief en petitie Amnesty International

Samen met Amnesty International en vele andere organisaties schreef de Vlaamse Ouderenraad een open brief aan eerste minister Alexander De Croo. Daarin roepen we de Belgische regering opnieuw op om een actieve rol te spelen bij de totstandkoming van een ouderenrechtenverdrag.

Lees meer
woonzorgcentra duur
22 maart 2023

Woonzorgcentrum is te duur: ‘Heel wat kinderen springen bij om de factuur te betalen’

Opiniestuk Sociaal.net

Leven in een woonzorgcentrum is duur. Alleen heeft niemand zicht op de totaalfactuur, ook de Vlaamse regering niet. De overheid weet ook niet wie de factuur betaalt, noch hoeveel geld er wegstroomt uit de zorg naar grote vastgoedbedrijven. “Hoe kan je dan een doeltreffend beleid voeren?”, vraagt onze directeur Nils Vandenweghe zich af in een opiniestuk dat verscheen op Sociaal.net.

Lees meer
bepaal je eigen verhaal
10 maart 2023

"De ouderenzorg moet hertekend worden. Samen met de mensen waar het om gaat."

Vlaamse Ouderenraad geeft ouderen een megafoon

De ouderenzorg strookt vaak niet met die waar ouderen op hopen. Met de campagne 'Bepaal je eigen verhaal' geeft de Vlaamse Ouderenraad de huidige en toekomstige generatie gebruikers van de ouderenzorg een megafoon. "Want zij moéten een stem krijgen in dit debat", klinkt het.

Lees meer
commercialisering zorg
22 februari 2023

Open brief: "Laat middelen van overheid naar zorg en medewerkers gaan, niet naar vastgoedfondsen of aandeelhouders"

Tien woonzorgcentra van commerciële groep Orpea sloten onlangs de deuren. Bewoners werden verlicht om te verhuizen, zonder inspraak. En dat maakt het debat over zorg als een commercieel product weer brandend actueel. Tegenover de torenhoge dagprijzen van en zorgsubsidies voor die voorzieningen, moet een minimum aan transparantie staan. Ook op financieel vlak.

Lees meer
NMBS-tarieven
10 februari 2023

Vlaamse Ouderenraad heeft vragen bij nieuwe NMBS-tarieven

De berichtgeving over het nieuwe beheerscontract tussen de NMBS en de federale regering zorgt voor onrust en onzekerheid bij veel ouderen. Bezorgde ouderen contacteren de Vlaamse Ouderenraad met vragen over de impact die de afschaffing van het vaste tarief voor seniorentickets zal hebben.

 

Lees meer