bepaal je eigen verhaal brochure

Meer dan 3 000 ouderen geven 11 ideeën voor de toekomst van de ouderenzorg

Vlaamse Ouderenraad maakt resultaten campagne bekend in nieuwe publicatie
De toekomst van de ouderenzorg is vaak onderwerp van discussie. Maar dat er nauwelijks aan ouderen zélf gevraagd wordt hoe zij de toekomst van de ouderenzorg zien, daar wou de Vlaamse Ouderenraad komaf mee maken. Via de campagne ‘Bepaal je eigen verhaal’ kregen ouderen de kans om hun wensen en verwachtingen voor de ouderenzorg te delen. En dat leverde duizenden reacties op. De Vlaamse Ouderenraad publiceert tijdens de Week van de Zorg, die loopt van 11 tot 17 maart, de resultaten van de campagne in een brochure.
Lees meer
nmbs tarieven

NMBS wil 'seniorenticket' afschaffen: Ouderenorganisaties ondernemen actie

Begin 2023 raakte bekend dat de NMBS in de toekomst nieuwe tarieven zou hanteren voor het reizen met de trein. Het zogenoemde 'seniorenticket' zou verdwijnen en zou worden vervangen door een korting voor 65-plussers op het standaardticket. Maar een snelle berekening leert dat dat nog steeds véél duurder is dan het huidige 'seniorenticket'. Ouderen zijn dus erg ongerust. Enkele ouderenorganisaties, waaronder de Vlaamse Ouderenraad, stuurden daarom een brief naar de relevante beleidsmakers. En we waren te horen op Radio 1.

Lees meer
ouderen weten raad

Brochure 'Ouderen weten raad': Uitdagingen door de ogen van ouderenraden

In oktober 2024 trekken we massaal naar de stembus voor de lokale verkiezingen. Daarom zetten we het belang van lokale ouderenraden en ouderenparticipatie nog eens in de verf via een gloednieuwe brochure. Die bevat een twintigtal gesprekken met lokale ouderenraden uit diverse steden en gemeenten.

Lees meer
woonzorgcentra prijs

Succes: Meer transparantie over cijfers van woonzorgcentra

In de laatste maanden van 2023 kwamen heel wat signalen boven, ook in de pers, over financiële wantoestanden in sommige woonzorgcentra. Om die problemen aan te pakken, neemt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits nu enkele maatregelen. En de Vlaamse Ouderenraad werd bij de onderhandelingen betrokken. Samen met de koepels van de woonzorgcentra.

Lees meer
de lijn basisbereikbaarheid

"Laat ouderen niet achter in vervoersarmoede"

Nieuwe dienstregeling De Lijn zorgt voor ongerustheid

De nieuwe vervoersplannen van De Lijn zorgen voor onrust en heel wat moeilijkheden voor ouderen. Daarom trekt de Vlaamse Ouderenraad aan de alarmbel. “Laat ouderen niet achter in vervoersarmoede, want dit beknot hun sociale leven en zorgt ervoor dat maatschappelijke diensten minder bereikbaar zijn”, waarschuwt directeur Marijke Dheedene.

Lees meer
kwaliteitsbevraging.be

Ambitieuze bevraging brengt kwaliteit woonzorgcentra in beeld: Werk mee als enquêteur!

Vlaamse Ouderenraad zoekt 600 vrijwillige enquêteurs

Hoe ervaren bewoners zélf het woonzorgcentrum waarin ze wonen? Aan de vooravond van de Ouderenweek lanceert de Vlaamse Ouderenraad een opvallende oproep. De organisatie wil in zoveel mogelijk woonzorgcentra bewoners bevragen. “En dat kunnen we niet alleen. We zoeken via www.kwaliteitsbevraging.be 600 enthousiaste vrijwilligers die langsgaan in een woonzorgcentrum in hun eigen regio”, aldus de Vlaamse Ouderenraad.

Lees meer
septemberverklaring

Septemberverklaring 2024: Waar zijn de ouderen?

De Vlaamse ministerraad bereikte op 23 september een akkoord over de begroting van 2024. Naar goede gewoonte volgt daarop de septemberverklaring van de minister-president. Ouderen kwamen daarin amper aan bod. De Vlaamse Ouderenraad keek daarom kritisch naar de beleidskeuzes voor het komende werkjaar. Welke maatregelen hebben een positief effect op ouderen, en welke niet?

Lees meer
ouderenrechten

Hoera! Een ongelukkige internationale ouderendag

1 oktober Internationale Ouderendag
Wereldwijd is er onvoldoende aandacht voor leeftijdsdiscriminatie en voor de mensenrechten van ouderen. Er is een internationaal verdrag nodig! Toch aarzelt de Belgische overheid en neemt ons land geen krachtige positie in binnen de VN. Op deze Internationale Ouderendag vragen we onze Belgische regering om eindelijk werk te maken van zo'n specifiek VN-verdrag. We doen dat samen met Amnesty International en andere partners.
Lees meer
eenzaamheid onderzoek

Vlaamse Ouderenraad schrikt niet van nieuwe cijfers rond eenzaamheid

België is een van de landen waar eenzaamheidsgevoelens bij oudere alleenstaanden sinds de coronapandemie het meest zijn toegenomen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Erasmusuniversiteit Amsterdam. Het onderzoek kreeg deze week heel wat media-aandacht en ook de Vlaamse Ouderenraad reageerde op VRT NWS.

Lees meer