Federale Pensioendienst waarschuwt voor phishing
Federale Pensioendienst waarschuwt voor phishing
Federale Pensioendienst waarschuwt voor phishing
Federale Pensioendienst waarschuwt voor phishing
Een COVID-premie van meer dan 1000 euro voor ouderen die hun bankrekeningnummer doorgeven? Of valse sms’en of e-mails met een link om vakantiegeld te kunnen ontvangen? Dit zijn voorbeelden van valse berichten die momenteel de ronde doen. Tijdens de coronacrisis zijn die pogingen tot phishing sterk toegenomen. De Federale Pensioendienst vraagt burgers om extra op te letten. Wij geven verduidelijking.
Phishing?
Phishing is een vorm van criminaliteit waarbij het potentiële slachtoffer via e-mail, sms, sociale media, telefonisch of zelfs fysiek wordt benaderd. De oplichter doet zich daarbij voor als iemand anders. Dat kan je bank, energieleverancier of een technologiebedrijf zijn, maar evenzeer een vriend of familielid.
Het doel is om te 'hengelen' ('phishing' in het Engels) naar gevoelige gegevens, zoals persoonlijke informatie, wachtwoorden, bank- of kredietkaartgegevens. Eens die gegevens zijn buitgemaakt, krijgt de oplichter vrij spel: hij kan er bijvoorbeeld toegang mee krijgen tot je belangrijke accounts, geld of je identiteit.
Wees op je hoede
De Pensioendienst wil daarom benadrukken dat ze nooit medewerkers naar burgers thuis stuurt en altijd contact opneemt via een beveiligde weg: ofwel via het online pensioendossier op mypension.be, ofwel per brief die aan de persoon in kwestie geadresseerd is.
Er zal ook nooit gevraagd worden om persoonlijke gegevens via sms, telefonisch of via e-mail door te geven (behalve als je zelf de Pensioendienst contacteert). Ook zal de Pensioendienst nooit om persoonlijke beveiligingscodes zoals PIN- of PUK-codes van uw bankkaart of elektronische identiteitskaart vragen. En de vraag om op een bepaalde link te klikken, zal nooit door de Pensioendienst gesteld worden.
Telefonische pogingen tot phishing dienen te worden gemeld via een klacht bij de politie. Verdachte e-mailberichten worden het best doorgestuurd naar verdacht@safeonweb.be en daarna verwijderd.
Doe de test
Wil je nagaan of je verdachte berichten voldoende vlug herkent? Doe hier de test.