zorgwonen

Nieuwe brochure over zorgwonen

Vanaf eind dit jaar zijn er meer mogelijkheden om zorgwonen te organiseren. Dat lieten we eerder al weten. De Vlaamse overheid lanceert nu een nieuwe brochure waarin alles over zorgwonen wordt verduidelijkt. De brochure maakt je wegwijs in alle aspecten van het zorgwonen en geeft je inzicht in de regelgeving en procedures.

Lees meer
zorgwoning

Update: Wetgeving maakt meer zorgwoningen mogelijk

Eind 2020 werd al aangekondigd dat zorgwonen uitgebreid zou worden. En we komen alweer een stapje dichterbij. Door mobiele units en bestaande bijgebouwen ook te erkennen als zorgwoning, staat de wetgeving eind dit jaar meer mogelijkheden van zorgwonen toe. We loodsen je door de informatie.

Lees meer
ouderen huren

Boek ‘Oud, arm en huurder’

Hoe ervaren ouderen hun woonsituatie en hoe willen ze in de toekomst wonen? Zijn hun appartementen toegankelijk? Hoe zit het met voorzieningen in de buurt? Is er informele of formele zorg voor handen? Deze en vele andere vragen werden voorgelegd aan oudere, stedelijke huurders met een krap budget. In het boek ‘Oud, arm en huurder’ formuleren KU Leuven onderzoekers Pascal De Decker en Emma Volckaert op basis van de antwoorden heel wat aanbevelingen. De Vlaamse Ouderenraad wist Pascal De Decker te strikken voor een interview over die resultaten.

Lees meer
woning kwaliteit

De woningkwaliteitswijzer

Met de woningkwaliteitswijzer kan je testen hoe het gesteld is met de kwaliteit van je woning. Deze online tool moet er voor zorgen dat de kwaliteit van alle woningen in Vlaanderen er op vooruit gaat. De woningkwaliteitswijzer informeert en stimuleert je namelijk om kleine of grotere ingrepen aan je woning uit te voeren.

Lees meer
energiepremie

Nieuwe energiepremies voor 2021. Vraag je premie aan!

Om de ambitieuze klimaatdoelstellingen te kunnen realiseren, moeten bestaande woningen uiterlijk in 2050 een vergelijkbaar energieprestatieniveau halen als de nieuwbouwwoningen van vandaag. De Vlaamse overheid zorgt voor een duw in de rug en voorziet heel wat nieuwe premies, gericht op extra isolatie en energiebesparende technologie.

Lees meer
Campagne onbetaalbaar onaanvaardbaar

Campagne ‘Onbetaalbaar? Onaanvaardbaar!’

Een goede woning zou voor onbetaalbare momenten moeten zorgen. Maar voor 1 op de 5 huishoudens in Vlaanderen en Brussel is goed wonen onbetaalbaar. “Onaanvaardbaar!” zegt Welzijnszorg. De organisatie lanceert daarom een campagne en een petitie.

Lees meer
campagne woonkwaliteit

Campagne ‘Wonen doe je niet op goed geluk’

Vlaams minister van Wonen Diependaele wil dat we allemaal de woningkwaliteitsnormen leren kennen, en lanceert daarom een grootschalige campagne. Daarmee wil de Vlaamse overheid eigenaars, huurders en verhuurders aanzetten om stil te staan bij de veiligheid en het comfort van hun woning.

Lees meer
woonlening huis kopen verbouwen

Ouderen stuiten op drempels om woonlening af te sluiten

Het aantal klanten ouder dan 55 jaar die een woonkrediet bij hun bank afsluiten stijgt. Het gaat vooral om mensen die hun woning aanpassen aan moderne vereisten inzake energie en comfort. Maar vanaf de leeftijd van 70 jaar is een woonkrediet aangaan duidelijk moeilijker. Dat laat Spaargids.be weten.

Lees meer
doe de test

Thuis in de Toekomst van start. Doe de test.

Hoe zie je jezelf wonen in de toekomst? In een vrijstaand huis, op het platteland, in een knus appartement in de stad of zou je overwegen om met een aantal gezinnen een woning te delen? Met 'Thuis in de Toekomst' lanceert de Vlaamse overheid een woontest die ons laat stilstaan bij woonwensen en –uitdagingen. Hoe kunnen we duurzamer worden? Wat zijn de alternatieven voor onze traditionele woonvormen? Doe de test en ontdek wat er allemaal mogelijk is. Laat je inspireren!

Lees meer
Hand die temperatuur regelt

Het Energiehuis geeft info en advies over energie besparen bij je thuis

Ben je op zoek naar informatie over energiepremies of tips om energiezuinig te renoveren? In het energiehuis in jouw regio weten ze vast wel raad. De energiehuizen zijn een initiatief van de Vlaamse overheid. De medewerkers maken je wegwijs in de regelgeving en ondersteunende maatregelen omtrent energiezuinigheid. Je vindt er een schat aan informatie: alles wat je wil weten over de premies, leningen en fiscale kortingen die je kan krijgen als je je woning energiezuiniger maakt, maar ook een introductie in hoe je kan investeren in hernieuwbare energie en nog zo veel meer.

Lees meer
woon gezond kies bewust

Woon gezond, kies bewust

Wist je dat de lucht in je woning meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht? Natuurlijk zit de buitenlucht daar soms voor iets tussen, maar zonder dat je het beseft, vervuil je de binnenlucht thuis ook door producten die je gebruikt of door nieuwe materialen die je in huis haalt. Ook vervuilde lucht ín huis kan je gezondheid schaden. Maar gelukkig kan je daar zélf iets aan doen! Tussen 11 en 15 november 2019 zet Gezond Leven een gezond binnenmilieu centraal.

Lees meer
bouwplan

Vernieuwde aanpassingspremie voor ouderen vanaf 1 juni 2019

Vanaf 1 juni 2019 treedt de vernieuwde aanpassingspremie in werking. Er is dan geen sprake meer van de verbeterings- en aanpassingspremie maar enkel van de aanpassingspremie als aparte verbouwingspremie. Dit moet het makkelijker maken om de juiste keuze te maken en de premie aan te vragen. De premie richt zich op 65-plussers die bewoner of huurder zijn en waarvan de woning op een gegeven moment niet meer is aangepast aan de noden.

Lees meer
Cover gids voor mede eigenaars

Nieuwe praktische gids voor (toekomstige) mede-eigenaars

Een woning kopen: het is een droom van veel Belgen, een droom die ze vaak realiseren met de aankoop van een appartement. In mede-eigendom dus. En dan moet je het met de andere eigenaars eens worden over gemeenschappelijke delen (lift, verwarming, tuin…) en het gebouw samen beheren. Een nieuwe gids van de Koning Boudewijnstichting en de Federatie van het Notariaat (Fednot) helpt (toekomstige) mede-eigenaars om door de bomen het bos te zien.

Lees meer
Gemeenschappelijk wonen

Gemeenschappelijk wonen erkend als woonvorm in Vlaanderen

Een officiële erkenning van gemeenschappelijk wonen of samenhuizen in de Vlaamse Wooncode zorgt in eerste instantie voor duidelijkheid voor onder meer steden en gemeenten. Voor de toekomst is het een stap in de goede richting om deze woonvormen, waar steeds meer interesse en nood aan is, makkelijker te realiseren. Uit diverse hoeken, waaronder ook de Vlaamse Ouderenraad, wordt gepleit om barrières die woningdelen bemoeilijken weg te werken.

Lees meer
Mobiele mantelzorgwoning

Bezoek eens een mobiele mantelzorgwoning

Stad Gent neemt op de site van woonzorgcentrum De Liberteyt een mobiele mantelzorgwoning in gebruik. Geïnteresseerden kunnen er een kijkje nemen en krijgen meer uitleg. Vanaf september kan je ook één of twee nachten in de kijkwoning logeren.  

Lees meer
Assistentiewoningen

‘De Inspecteur’ informeert over assistentiewoningen

Maandag ging De Inspecteur van Radio 2 in gesprek met Wilfried, bewoner van een assistentiewoning. Zijn assistentiewoning is niet wat hij en zijn vrouw ervan verwacht hadden. Ze moeten teveel betalen voor de weinige assistentie die ze krijgen. Een noodoproep wordt niet altijd beantwoord en de douche is niet rolstoeltoegankelijk. Een verhaal dat voor velen herkenbaar is. De boodschap is: informeer je goed vooraleer te verhuizen naar een assistentiewoning want de assistentie is meestal zeer beperkt.

Lees meer
Vlaams Woninghuurdecreet

Het nieuw Vlaams Woninghuurdecreet

Bij de start van het nieuwe jaar is ook het Vlaams Woninghuurdecreet van kracht. Maar let op, enkel voor schriftelijke huurcontracten die vanaf die datum ondertekend worden en voor mondelinge huurcontracten. Voor alle schriftelijke huurcontracten die voor die datum werden afgesloten, blijft de bestaande huurwetgeving bestaan. Voor hen verandert er niks. Voor contracten die vanaf 2019 worden ondertekend wijzigt er wel heel wat, zoals de verhoogde huurwaarborg tot drie maanden.

Lees meer