oudere vrouw die telefoontje pleegt

Denk mee na over het Verenigingsloket

Vrijwilligers verliezen vandaag te veel tijd aan administratieve taken in hun contacten met de overheid. Daar wil het Verenigingsloket iets aan doen, opdat vrijwilligers die tijd aan de kern van hun engagement zouden kunnen besteden. Verenigingen, (lokale) overheden en federaties kunnen online hun mening delen en aangeven waar zij struikelblokken en hefbomen voor het V-loket zien.

Lees meer
euthanasie nodenbevraging

Oproep 'Nodenbevraging betrokkenen bij euthanasie'

De onderzoeksgroep ‘Zorg rond het Levenseinde’ van de VUB en UGent wil voor artsen een praktijkleidraad rond euthanasie opmaken. Daarvoor moeten ze een goed zicht hebben op de noden en ervaringen van mensen met een euthanasiewens en hun omgeving. En ook professionele medewerkers kunnen deelnemen aan het onderzoek.

Lees meer
zorgverleners

Enquête ‘Samenwerking tussen verschillende zorgverleners’

Heb je nood aan of word je ondersteund door verschillende types zorgverleners of sociale hulp? Dan is het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) op zoek naar jouw mening. Laat hen weten hoe jij denkt over de samenwerking tussen verschillende zorgverleners, welzijnswerkers en zorgorganisaties, kortweg geïntegreerde zorg.

Lees meer
toekomst ouderenzorg

Enquête ‘De woonzorgcentra van morgen’

Vele mensen worden vandaag de dag in goede gezondheid oud. Deze vergrijzing zal de samenleving in de komende decennia voor enorme uitdagingen stellen, ook in de residentiële ouderenzorg. Hogeschool PXL wil woonzorgaanbieders in Vlaanderen en de Vlaamse overheid inspireren om op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden en modellen voor de toekomstige ouderenzorg. Jij kan daarbij helpen door de enquête in te vullen.

Lees meer
lezerscollectief

Voorleesweek 2021, ook voor mensen met dementie

Nog tot en met 28 november is het voorleesweek. Een jaarlijkse campagneweek waarin het belang en het plezier van voorlezen in de kijker gezet wordt. Iedereen Leest, de organisatie achter de campagne, verklaart dat voorlezen de taalontwikkeling, concentratie, creativiteit en sociale vaardigheden van kinderen stimuleert. Maar niet alleen voor kinderen kan voorlezen een meerwaarde zijn. Er zijn ook positieve effecten van leesgroepen op ouderen.

Lees meer
energietarief

Oproep: Kopzorgen door stijgende energieprijzen? Deel ze met ons.

Het economische herstel na corona doet de vraag naar energie stijgen, maar door de krapte op de energiemarkt zorgt dit voor sterk toenemende prijzen voor elektriciteit en gas. Dat laat zich voelen in de portemonnee. Vooral bij mensen met een variabel energiecontract. Zo’n financiële kater kan kopzorgen veroorzaken en die wil de Vlaamse Ouderenraad bespreekbaar maken.

Lees meer
levensmoeheid

Oproep: Levensmoeheid bij ouderen

Voor haar scriptie voor de postgraduaatopleiding tot Integratief Psychotherapeut is Charlotte Brys op zoek naar een aantal ouderen die ervaren levensmoe te zijn. Levensmoeheid bij ouderen is een belangrijk thema in onze samenleving. Als klinisch psycholoog en gerontoloog komt Charlotte hiermee regelmatig in aanraking. Daarom wil ze op zoek naar extra handvatten om daarmee om te gaan. En jij kan haar daarbij helpen.

Lees meer
ouder danskoppel

Gezocht: Ouderen die een nieuwe danspartner zoeken

Voor een korte reportage op zender één is productiehuis Woestijnvis op zoek naar ouderen vanaf 65 jaar die tijdens en/of door corona hun vaste danspartner zijn verloren. De reportagemakers gaan samen met jou op zoek naar een nieuwe danspartner.

Lees meer
tele onthaal

Word vrijwilliger bij Tele-Onthaal

Anoniem en gratis, luistert Tele-Onthaal 7 op 7 naar mensen met grote of kleine zorgen: 24/7 (overdag en 's nachts) via het telefoonnummer 106 en elke avond en woensdag-en zondagnamiddag online via chat. Zo’n 330 mensen per dag doen een beroep op de Tele-Onthaalvrijwilligers met hun verhaal van verdriet, gemis, pijn, frustratie of zorgen. Op jaarbasis ontvangt Tele-Onthaal zo’n 121.000 telefoon- en chatoproepen. En jij kan ook zo’n luisterend oor bieden!

Lees meer
kinderloze ouderen

Gezocht: Kinderloze 60-plussers

Lien Cornelis volgt de Masteropleiding Sociaal Agogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Voor haar masterproef is Lien op zoek naar 60-plussers die geen eigen biologische of geadopteerde kinderen hebben.

Lees meer
first dates

Oproep: 60-plussers voor VRT-programma First dates

Het programma First dates helpt Vlaamse singles aan een fijne date en nodigt hen uit voor een romantisch etentje met een zorgvuldig gekozen tafelgenoot. Elke aflevering toont verschillende matches in een diverse mix van leeftijden, achtergronden en karakters. First dates maakt geen onderscheid, er is plaats voor iedereen in het restaurant. En zeker ook voor 60-plussers. Stel jij je kandidaat voor een onvergetelijke date tijdens een lekker etentje?

Lees meer
zorgzame buurten

Oproep: Zorgzame buurten

De komende jaren wil de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, Wouter Beke, sterk inzetten op zorgzame buurten. Daarom lanceert hij een projectoproep gericht op welzijns- en zorgorganisaties, zorgraden en lokale besturen. Zij kunnen een financiële impuls én een intensieve begeleiding krijgen voor hun project rond zorgzame buurten!

Lees meer
verover de ruimte

Oproep: Verover de ruimte!

Een brede alliantie van middenveldorganisaties, socioculturele verenigingen en ondernemingen wil weten welke gekke of noodzakelijke ideeën jij hebt met straten, pleinen en andere openbare ruimte in je buurt. Ga aan de slag en vertel hen welke plek in jouw stad of gemeente dringend moet worden aangepakt of heringericht.

Lees meer
trialoog © Sien Verstraeten

Oproep: Help woonzorgcentra om hun relatie met bewoners en familie te verbeteren

Goede communicatie en warme relaties zijn voor iedereen ontzettend belangrijk, ook voor de bewoners van woonzorgcentra, hun familieleden en medewerkers. Maar soms kan er in een ruis ontstaan, waardoor de relaties stroef lopen. Het net opgestarte project ‘Trialoog’ wil onderzoeken hoe de relaties binnen woonzorgvoorzieningen versterkt kunnen worden. Ook de Vlaamse Ouderenraad is betrokken. En jij kan ons helpen.

Lees meer
victoria deluxe

Oproep: Eigenzinnige 75-plussers gezocht

Voor een nieuw project zijn Victoria Deluxe, een sociaal en artistiek huis voor verhalenvertellers, en Ann Peuteman, redactrice bij het weekblad Knack die zich al jaren in het leven van 80-plussers verdiept, op zoek naar 75-plussers.

Lees meer