13 juni 2019

Komische 70-plussers gezocht

Het productiehuis Pretpraters is op zoek naar vlotte, enthousiaste 70-plussers voor een komisch programma op één! Je neemt geen blad voor de mond en houdt wel van humor?

Lees meer
Vacature
06 juni 2019

Word onze nieuwe collega

De Vlaamse Ouderenraad is op zoek naar een voltijdse stafmedewerker advisering (vervangingscontract) voor de periode van 8 juli 2019 tot 20 december 2019, ter vervanging van een medewerkster in zwangerschapsverlof. Deze stafmedewerker werkt hoofdzakelijk rond de residentiële zorg en gespecialiseerde zorg voor ouderen.

Lees meer
Jongere en oudere in rusthuisklas
31 mei 2019

Oproep: deel jouw goede praktijken over intergenerationeel samenwerken

Om zowel de zorg- als de onderwijssector te inspireren en te informeren over de voordelen en de opportuniteiten van het samenbrengen van verschillende generaties, zal er in het najaar van 2019 een inspiratiegids verschijnen. Ben je in jouw woonzorgcentrum, gemeente/stad of school bezig met de uitrol van een ‘generatie-overschrijdend concept’? Laat het weten aan uitgeverij Politeia.

Lees meer
Bedankt
09 mei 2019

Oproep ‘Dag van de Mantelzorger’: 23 juni 2019

Zondag 23 juni 2019 staat ook dit jaar centraal voor alle mantelzorgers die dag in dag uit zorgen voor een persoon die hen nauw aan het hart ligt. Het expertisecentrum Mantelzorg is daarom op zoek naar initiatieven die mantelzorgers bedanken.

Lees meer
03 mei 2019

Oproep: vraag ondersteuning aan voor jouw zorgzame buurt

De buurt is een cruciale schakel voor zorg en ondersteuning op maat. Personen met een zorgbehoefte en hun omgeving ondervinden baat bij de samenwerking tussen buurtactoren en eerstelijnswerkers. Het is de mix tussen kleine dingen die het dagelijkse leven beter maken en nabije zorg die het verschil maakt. Initiatieven die daar in slagen, kunnen nu financiële ondersteuning aanvragen.

Lees meer
Doe-boek dementievriendelijk Vlaanderen
25 april 2019

Oproep tot actie 'Samen voor een dementievriendelijk Vlaanderen': doe-boek

Het pleidooi voor een dementievriendelijke samenleving is niet nieuw, maar meer dan ooit actueel. In 2035 zullen er meer dan 188 000 personen met (jong)dementie zijn, of 10 keer een gevuld Sportpaleis. Tel daar de betrokken mantelzorgers en/of familieleden bij en je krijgt pas echt een idee van hoeveel mensen er met dementie te maken hebben. Met de oproep tot actie ‘Samen naar een dementievriendelijk Vlaanderen’ roepen de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, de Alzheimer Liga Vlaanderen en de Vlaamse Ouderenraad op tot actie. Ontdek hoe jij kan

Lees meer
Laat je buurt bloeien
25 april 2019

Oproep: Laat je buurt bloeien!

Hoe fijn vind jij het om in je buurt te wonen? Hoe zorgzaam is je buurt en wat leeft er allemaal? Bond Moyson en S-Plus willen het graag weten van jou via een korte vragenlijst.

Lees meer
Solidariteit tussen Generaties
19 april 2019

Organiseer een intergenerationeel evenement

Neem deel aan de campagne van AGE Platform Europe voor meer solidariteit tussen generaties in Europa! De Europese Dag van de Solidariteit tussen Generaties op 29 april is het moment om het bewustzijn te vergroten over de positieve impact van intergenerationele relaties en herinnert aan de sleutelrol die elke generatie speelt voor het verzekeren van een duurzame toekomst voor iedereen. Tien jaar na de lancering van de campagne is het onderwerp actueler dan ooit!

Lees meer
art
08 March 2019

Oproep: denk mee na over kunst en dementie

Masterstudente Agogische Wetenschappen Hannah De Cauter doet onderzoek naar het bestaande zorgaanbod voor personen met dementie in Vlaanderen en Brussel en hoe kunst daarbij kan worden ingezet. Ze is hiervoor op zoek naar mensen uit het werkveld.

Lees meer
Kom op tegen kanker
15 februari 2019

Oproep: Toegankelijke privéverzekeringen nog lang geen recht voor kankerpatiënten

De Kankerlijn van Kom op tegen Kanker wordt vaak gecontacteerd over verzekeringskwesties. Het gaat vooral om problemen met schuldsaldo- en hospitalisatieverzekeringen, maar ook met de verzekering gewaarborgd inkomen en de reisverzekering. (Ex-)patiënten ervaren dan problemen met een verhoogde premie, uitsluiting van bepaalde kosten of aandoeningen, een wachttijd of een weigering van de verzekering. Daarom wil Kom op tegen Kanker zo veel mogelijk getuigenissen verzamelen om inzicht te krijgen in de problematiek.

Lees meer
Tele Onthaal
25 Januari 2019

Word vrijwilliger bij Tele-Onthaal

Anoniem en gratis, luisteren zij 7 op 7 naar mensen met grote of kleine zorgen: 24/7 (overdag en 's nachts) via het telefoonnummer 106 en elke avond en woensdag-en zondagnamiddag online via chat. Zo’n 330 mensen per dag doen een beroep op de Tele-Onthaalvrijwilligers met hun verhaal van verdriet, gemis, pijn, frustratie of zorgen. Op jaarbasis ontvangt Tele-Onthaal zo’n 121.000 telefoon- en chatoproepen. En jij kan ook zo’n luisterend oor bieden!

Lees meer
oproep
18 Januari 2019

Gezocht: ouderen die scheiden op latere leeftijd

Vera Slagmulder studeert Agogische Wetenschappen aan de VUB en is voor haar thesisonderzoek op zoek naar 10 65-plussers (man/vrouw) die na minstens 40 jaar huwelijk besloten om te scheiden. Vera wil deze mensen interviewen over de ervaringen, redenen en effecten van hun keuze om te scheiden op late leeftijd.

Lees meer
Plusbaasjes
18 Januari 2019

Word Plusbaasje van een huisdier

Niet iedereen vindt de tijd om zijn of haar huisdier de aandacht te geven die het verdient. In Antwerpen is daarom een zoektocht begonnen naar 55-plussers die mee willen zorgen voor het huisdier van een buur. De stad en het district Antwerpen subsidiëren het project.

Lees meer
Ouderen en huisdieren
14 December 2018

Gezocht: ouderen met huisdieren

Ina Vanriest, studente van Vives Brugge, werkt aan een onderzoek omtrent het optimaal inschakelen van huisdieren bij ouderen (met dementie). Hiervoor is ze op zoek naar thuiswonende ouderen met een huisdier.

Lees meer
Procesbegeleiding
06 December 2018

Oproep: een preventiecoach voor jouw woonzorgcentrum

Sinds 26 november 2018 kunnen woonzorgcentra in Vlaanderen zich kandidaat stellen voor het project 'procesbegeleiding voor preventie in woonzorgcentra'. Een procesbegeleider helpt de uitverkozen woonzorgcentra bij het voeren van een concreet preventiebeleid rond één van de vier gezondheidsthema's: val- en fractuurpreventie, ondervoeding, preventieve mondzorg en psychofarmaca. Meer dan 600 woonzorgcentra kunnen elk 65 uur een procesbegeleider inschakelen.

Lees meer
Ik, jij, samen mens
30 november 2018

Stel beelden van mensen met dementie tentoon in jouw organisatie

Op 25 oktober lanceerde het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen het referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor mensen met dementie. Fotograaf Leo De Bock illustreerde het boek met krachtige zwart-wit-foto’s, waarop de talenten, het enthousiasme en de persoonlijkheid van mensen met dementie op de voorgrond staan. Die beelden kan jij nu ook tentoonstellen.

Lees meer
Druglijn
09 november 2018

Word vrijwilliger voor de Druglijn

Jaarlijks krijgt de DrugLijn 7 400 oproepen te verwerken via telefoon, skype, mail en chat. De DrugLijn is onderdeel van VAD (Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) en geeft informatie en advies over alle vragen rondom alcohol, drugs, medicatie, gokken en gamen. Het is vooral de enthousiaste groep van vrijwilligers die zich hiervoor inzet. En die ploeg wordt versterkt!

Lees meer
Verwarmingscoach
03 augustus 2018

Word verwarmingscoach voor Provincie Antwerpen

Provincie Antwerpen startte vorig jaar met het opleiden van verwarmingscoaches. Zij gaan op huisbezoek bij geïnteresseerde huishoudens in hun (buur)gemeente om hen tips te geven over het zuinig instellen van de verwarming. Vorige winter bezochten de coaches 282 gezinnen, die elk gemiddeld 165 euro bespaarden op hun energiefactuur. In totaal goed voor een vermindering van de CO2-uitstoot met 112 ton per jaar! Ook jij kan verwarmingscoach worden.

Lees meer