Oproep: Buurten op den Buiten

Met de oproep ‘Buurten op den Buiten’ ondersteunen de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Landmaatschappij bewoners die een concreet project willen realiseren voor hun buurt of dorp met landelijk karakter. Het gaat om projecten die de kwaliteit van het leven in een dorp of buurt verbeteren en de contacten bevorderen tussen een ruime en diverse groep van bewoners.

Lees meer

Eén-programma Taboe zoekt 75-plussers

Tv-productiehuis Panenka is voor de opnames van seizoen 2 van tv-programma Taboe met Philippe Geubels (één/VRT) op zoek naar ouderen (ongeveer 75-plus) om over thema’s te spreken die met oud worden te maken hebben.

Lees meer

Oproep: livestreaming van voorstellingen in woonzorgcentra

Veel ouderen, ook als ze in een woonzorgcentrum wonen, blijven geïnteresseerd in cultuur. Maar vaak is het niet evident om zich daarvoor te verplaatsen. Net zoals vorig jaar, biedt Cultuurconnect daarom de mogelijkheid aan cultuurhuizen om hun voorstellingen te livestreamen naar woonzorgcentra of ziekenhuizen.

Lees meer
tournée minéerale

Tournée Minérale: een maand zonder alcohol

Na het overdonderende succes van de vorige jaren, slaan De DrugLijn en Stichting tegen Kanker weer de handen in elkaar voor een nieuwe ‘Tournée Minérale’. De campagne roept alle Belgen op om in februari, voor het eerst of opnieuw, een maand ‘nee’ te zeggen tegen alcohol. De voorbije jaren waren 1 op 4 deelnemers ouder dan 55 jaar. Neem jij ook deel?

Lees meer
Oudere dame wacht met hond op de bus

Deel je ervaringen over De Lijn

Pano, het duidingsprogramma van de VRT,  is op zoek naar informatie van gebruikers van De Lijn. Ben jij regelmatig klant bij vervoersmaatschappij De Lijn? Laat het hen weten.

Lees meer
Ouderen in gang ziekenhuis

Vroegtijdige zorgplanning: ook jouw mening is belangrijk!

De FOD Volksgezondheid organiseert een enquête over vroegtijdige zorgplanning om na te gaan waar vandaag moeilijkheden zitten en hoe deze in de toekomst verholpen kunnen worden. Het is moeilijk om dat voor jezelf uit te maken en het is vaak nog moeilijker om er over te praten met je omgeving. Neem deel aan de enquête.

Lees meer
sportieve oudere

Oproep: projecten rond bewegen en sport of rond levenseinde

Ideeën en acties die vertrekken vanuit de kwaliteiten van een persoon zijn waardevol en duurzaam voor de maatschappij. Daarom doet de Koning Boudewijnstichting een oproep naar projecten die vertrekken vanuit de kwaliteiten van mensen en die out of the box durven denken. Via het Fonds Inside Out willen ze pilootprojecten steunen in verschillende domeinen.

Lees meer

Oproep: patiënten en zorgverleners gezocht

Als patiënt kan je het gevoel hebben de controle of autonomie over je eigen gezondheidsproces te verliezen. Wanneer je zorgverlener de verantwoordelijkheid over het proces deelt, in wederzijds respect voor elkaar, spreken we van ‘patient empowerment’. Het is belangrijk dat een arts jou als patiënt betrekt, zodat je de regie over jouw gezondheid mee in handen kan nemen. Om dat concreet uit te werken, zoekt vzw Patient Empowerment patiënten en zorgverleners.

Lees meer
seniorenraad ouderenraad ouderen vergaderen

Gezocht: leden voor de lokale ouderenraad van de stad Brussel

Ben je 60 jaar of ouder en woon je in de stad Brussel? Ben je lid van een ouderenvereniging of een intergenerationele vereniging? Wil je deelnemen aan de initiatieven die de stad neemt met en voor ouderen? Wil je de stem van ouderen laten horen en het buurtleven versterken? Wil je concrete burgerprojecten mee ontwikkelen?  Dan heeft de stad Brussel je nodig!

Lees meer
procesbegeleiding woonzorgcentra eten

Oproep: een preventiecoach voor jouw woonzorgcentrum

Woonzorgcentra in Vlaanderen kunnen zich opnieuw kandidaat stellen voor het project 'procesbegeleiding voor preventie in woonzorgcentra'. Een procesbegeleider helpt de uitverkozen woonzorgcentra bij het voeren van een concreet preventiebeleid rond één van de vier gezondheidsthema's: val- en fractuurpreventie, ondervoeding, preventieve mondzorg en psychofarmaca. Meer dan 600 woonzorgcentra kunnen elk 65 uur een procesbegeleider inschakelen.

Lees meer
intimiteit seksualiteit ouderen knuffel

Oproep: seksuele gezondheid bij 45-plussers

Vlaamse hogescholen Odisee en AP doen mee aan het ‘2Zeeën Interregproject’ over seksuele gezondheid bij 45-plussers. Samen met klinische en onderzoekspartners uit Engeland, Frankrijk, en Nederland willen ze de noden van en voorzieningen voor deze brede doelgroep in kaart brengen. Om de onderzoekers te helpen kan je deelnemen aan een enquête, de onderzoekers zijn specifiek nog op zoek naar ouderen die de vragenlijst willen invullen.

Lees meer
Mother

Aanbod: organiseer een vertoning van de documentaire ‘Mother’

In de Thaise stad Chiang Mai bestaat een unieke residentie voor Europeanen met Alzheimer. De bewoners worden er door Thaise verzorgers intensief en liefdevol begeleid in de laatste fase van hun leven. De Belgische regisseur Kristof Bilsen volgt de Thaise Pomm, die zich ontfermt over de Zwitserse Elisabeth. Elisabeth en Pomm hebben een nauwe band. Pomm leeft bovendien noodgedwongen ver weg van haar drie kinderen om financieel voor hen te kunnen zorgen, en dat weegt zwaar op haar gemoed. De film brengt verhalen van zowel verzorgers als de familie van mensen met dementie. Je kan een vertoning org

Lees meer
Puzzel openbaar vervoer

Enquête ‘Uw vervoer, een hele toer’

Wat doe je als je je wil verplaatsen, maar zelf geen vervoermiddel hebt? Zou je gebruik maken van andere vervoermiddelen in je buurt? Is je verplaatsingsverhaal er één van weinig kilometers, maar vaak van veel gepuzzel? Deze enquête van Beweging.net bevraagt het verplaatsingsgedrag en de -behoeften van inwoners in Vlaams-Brabant. Door de enquête in te vullen, kan er gezocht worden naar een geschikt(er) vervoersaanbod in je buurt.

Lees meer
Tubbemodel

Tubbemodel in woonzorgcentra: evaluatierapport én nieuwe projectoproep

Tubbe is een organisatie- en beheersmodel dat in diverse woonzorgcentra in een landelijke gemeente in het westen van Zweden wordt toegepast. Een woonzorgcentrum dat werkt met het tubbemodel is een aantrekkelijke, aangename en functionele plek. Er wordt uitgegaan van het basisprincipe dat bewoners zo veel mogelijk (mede)zeggenschap moeten behouden over hun leven en de plek waar ze wonen. Dat betekent dat ze uitgenodigd worden om mee te denken en mee te beslissen over hun eigen zorg, maar ook over de organisatie van het woonzorgcentrum.

Lees meer
Vliegende reporter

Nodig de vliegende reporter uit!

Onze vliegende reporter popelt om tijdens de Ouderenweek opnieuw op pad te gaan. Gewapend met camera en pen is zij op zoek naar buurtinitiatieven die het welzijn van mensen bevorderen en eenzaamheid aanpakken. Ouderen die daarbij een actieve schakel opnemen zijn een voorwaarde.

Lees meer
Digimeter

Oproep: hoe digitaal vaardig ben jij?

De digimeter is een jaarlijks wetenschappelijk onderzoek naar mediabezit en -gebruik van de Vlaming. Ook dit jaar is imec op zoek naar mensen die hun steentje willen bijdragen aan het onderzoek. Hoe digitaal vaardig ben jij?

Lees meer
Eenzame oudere

Gezocht: getuigenissen rond zelfdoding

Zelfdoding is helaas nog steeds een groot probleem. De focus ligt vaak op jongeren en mensen van middelbare leeftijd, maar de cijfers tonen dat bij 65-plussers het relatieve aantal veel hoger ligt. Een op vier slachtoffers van zelfdodingen vallen in die leeftijdscategorie.

Lees meer