levensmoeheid

Gezocht: 60-plussers die vragenlijst invullen over levensmoeheid

Voor een studie rond levensmoeheid en levenstevredenheid bij oudere volwassenen, zijn enkele onderzoekers aan de KU Leuven op zoek naar ouderen die anoniem een vragenlijst over dit thema willen invullen. De onderzoekers hopen zo meer zicht te krijgen op wat levensmoeheid wel en niet is. 

Lees meer
LHBTI+

Gezocht: LHBTI+-senioren zonder kinderen

Een studente aan de VUB onderzoekt het welzijn van 60-plussers zonder kinderen die zich identificeren met één (of meerdere) letters binnen de LHBTI+-gemeenschap. Voor haar onderzoek is ze op zoek naar ouderen die deel uitmaken van deze gemeenschap en geen kinderen hebben.

Lees meer
Datawandeling

Neem deel aan een datawandeling voor 60-plussers

Een 'slimme stad' gebruikt technologie om de leefbaarheid van de stad te verhogen en het leven van de inwoners te bevorderen. Ben je 60-plusser en benieuwd hoe een slimme stad zijn gegevens verzamelt, welke gegevens dat zijn en waarvoor die worden gebruikt? Schrijf je dan in voor een datawandeling in jouw buurt.

Lees meer
portret ouderen

Gezocht: Gentse ouderen die hun levensverhaal willen delen voor de lens

Enkele studenten van de HoGent strijden tegen de negatieve en stereotype beeldvorming van ouderen. Ze willen bovendien medestudenten, docenten en onderzoekers motiveren om meer in te zetten op een realistische beeldvorming van ouderen. Daarom zijn ze voor een project op zoek naar ouderen uit het Gentse die voor de lens willen staan en levenservaringen en -verhalen willen delen.

Lees meer
digitale technologie

Oproep: Hoe vergemakkelijken of bemoeilijken digitale toepassingen jouw leven?

Computers en andere digitale technologieën zouden ons leven eigenlijk gemakkelijker maken. Tegelijkertijd zorgen ze er soms ook voor dat gemakkelijke activiteiten opeens een stuk ingewikkelder worden. Met dit onderzoek willen de VUB, de UA en verschillende ouderenorganisaties dat in kaart brengen. Het doel is om aanbevelingen te formuleren om meer rekening te houden met de behoeften en gevoeligheden van ouderen.  

Lees meer
banksector

Deel je ervaringen over bankdiensten

Worden de mensenrechten van burgers nog steeds gewaarborgd in een digitale samenleving? Dat is de centrale onderzoeksvraag van een doctoraatstudente aan de VUB. Een eerste luik van haar onderzoek focust op de banksector. En jij kan deelnemen aan het onderzoek.

Lees meer
active@thuis

Gezocht: 70-plussers voor bewegingsprogramma

Onderzoekers van Arteveldehogeschool zoeken 70-plussers die minder spierkracht, weinig fysieke activiteit of weinig energie hebben. Met het programma ACTIEF@thuis willen de onderzoekers de drempels om te bewegen verminderen. Wil jij dagelijkse activiteiten vlotter laten verlopen? Neem dan deel. Ook als je als vrijwilliger deze ouderen wil begeleiden, kan je je engageren voor het project.

Lees meer
onderzoek kinderen

Gezocht: 60-plussers met én zonder kinderen

Voor een doctoraatsonderzoek over de impact van het hebben van wel of geen kinderen op het welzijn, is onderzoeker aan de VUB Hannelore Stegen op zoek naar 60-plussers. Want voor ouderen zijn kinderen vaak een belangrijke schakel in hun sociale netwerk.

Lees meer
stijgende energieprijzen

Gezocht: 65-plussers die in gesprek willen gaan over energie

In het kader van haar masterthesis aan de Universiteit Antwerpen, brengt Linde Leppink in kaart wat de gevolgen van de hoge energieprijzen zijn op het dagelijks leven van ouderen. Daarnaast bekijkt ze ook oplossingen voor deze problematiek. Ze zoekt daarom ouderen die in gesprek willen gaan met haar.

Lees meer
tele-onthaal

Word vrijwilliger bij Tele-Onthaal

Veel mensen worstelen met hun mentaal welzijn. Dat merkt ook de hulplijn Tele-Onthaal, waar vrijwilligers van de hulplijn 7 op 7 luisteren naar mensen met grote of kleine zorgen. Zo’n 2.480 mensen doen per week een beroep op de Tele-Onthaalvrijwilligers. En jij kan ook zo’n luisterend oor bieden!

Lees meer
hotel romantiek

Oproep: Hotel Romantiek zoekt 65-plus vrijgezellen

Tv-zender Eén neemt dit voorjaar een groep oudere vrijgezellen mee naar Hotel Romantiek voor een onvergetelijke week waarin passie vanonder het stof wordt gehaald, vergeten vlinders mogen ontwaken en de hartstocht overheerst. Klaar voor de meest romantische reis van je leven? Schrijf je dan nu in.

Lees meer
rusthuis factuur

Oproep: Maak jij je zorgen over je factuur in het woonzorgcentrum?

De prijzen in de woonzorgcentra lopen de spuigaten uit. Veel bewoners en hun familie vragen zich af waar dit gaat eindigen. En jij? Waar lig jij van wakker? Kom(en) (je ouders) nog toe met hun pensioen om de rekeningen te betalen? Houd(en) (je ouders) nog iets over op 't einde van de maand? Of moet er iemand financieel bijspringen? Deel je verhaal.

Lees meer
onderzoek hersengezondheid

Gezocht: 70-plussers voor onderzoek rond hersengezondheid

Gezond ouder worden is meer dan ooit een belangrijk thema, waarbij hersenveroudering een centrale rol speelt in het behoud van zelfstandig leven op hogere leeftijd. Het UZ Leuven en de KU Leuven zoeken 70-plussers die mee willen werken aan een onderzoek rond hersenveroudering. De onderzoekers willen op die manier een betere behandeling ontwikkelen voor ouderen met een psychische stoornis of dementie.

Lees meer
woonzorgcentra personeel

Oproep: Neem als woonzorgcentrum deel aan een onderzoek over personeelsinzet

De laatste tijd zien we veel boeiende onderzoeken in de woonzorgcentra. Er is duidelijk een grote nood aan meer gegevens over de residentiële ouderenzorg. Ook het Flanders Nursing Home (FLANH) project is zo’n grootschalig onderzoek in de Vlaamse woonzorgcentra. Het doel van FLANH is om de relaties tussen personeelsinzet, werkomgeving, zorg en ondersteuning en het welzijn van bewoners én medewerkers in de woonzorgcentra te onderzoeken. Je kan je woonzorgcentrum nu registreren om deel te nemen.

Lees meer
house research

Oproep: Wat maakt jou gelukkig in je woning?

"Niet enkel voor ouderen, maar samen mét ouderen." Dat is de leuze van het HOUSE research project van de Vrije Universiteit Brussel, Hogeschool PXL en UHasselt. De onderzoekers gaan op zoek naar innovatieve woonvormen voor (toekomstige) ouderen die tegelijk hun welzijn verbeteren. Daarvoor zoeken ze 45-plussers die willen vertellen over hun woonverhaal en mee willen nadenken over wonen in de toekomst.

Lees meer
gehoorverlies

Gezocht: Normaalhorende en slechthorende personen

Slechthorende personen ervaren vaak moeilijkheden met het verstaan van gesprekken in rumoer. Zij moeten zich meer inspannen om te luisteren. Steeds vaker wordt vermoed dat er bij mensen met gehoorverlies een link is met het cognitief functioneren. Onderzoekers willen daarom meer zicht krijgen op de relatie tussen dat cognitief functioneren en het verstaan van gesprekken.  

Lees meer