facebook ouderen

Oproep: sociale mediawijsheid 65-plussers

Voor haar masterproef in het kader van de opleiding communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent onderzoekt Fien Goeman de sociale mediawijsheid van Vlamingen vanaf 65 jaar. Heb jij een Facebookaccount? En wil je Fien helpen? Vul dan haar vragenlijst in.

Lees meer
vragen vaccin

Het coronavaccin: Wat houdt jou ’s nachts wakker?

Hoewel het vaccin ervoor zorgt dat we beetje bij beetje weer kunnen uitkijken naar een normaler leven, zorgt het ook voor heel wat vragen bij de bevolking. ‘Hoe wordt bepaald of ik een risicopatiënt ben?’, ‘Wat als ik mij niet wil laten vaccineren?’, ‘Ik ben niet mobiel, kan ik mij thuis laten inenten?’ zijn enkele vragen die ons ter oren komen. De Vlaamse Ouderenraad roept op om jouw twijfels en vragen met ons te delen.

Lees meer
leerbuddy's

Leerbuddy’s gezocht!

Een groot aantal kinderen en jongeren voelt de terugslag van de coronamaatregelen, emotioneel en cognitief. Leerbuddy Vlaanderen bundelt krachten om leerachterstand aan te pakken door een buddywerking op te zetten. En jij kan je kandidaat stellen.

Lees meer
sociale huurders

Oproep: verhalen en ervaringen van oudere sociale huurders

Uit cijfers blijkt dat 1 op 3 sociale huurders ouder is dan 65. Maar slechts een fractie van de sociale woningen is aangepast aan de noden van mensen naarmate ze ouder worden. Er ligt nu een conceptnota op tafel over een nieuwe regelgeving rond de toekenning van de aanpassingspremie aan sociale huurders. De Vlaamse Ouderenraad werd in het kader daarvan uitgenodigd voor een hoorzitting in het Vlaams parlement. Daarom zijn we op zoek naar verhalen en ervaringen van ouderen die in een sociale woning wonen.

Lees meer
Campagne onbetaalbaar onaanvaardbaar

Campagne ‘Onbetaalbaar? Onaanvaardbaar!’

Een goede woning zou voor onbetaalbare momenten moeten zorgen. Maar voor 1 op de 5 huishoudens in Vlaanderen en Brussel is goed wonen onbetaalbaar. “Onaanvaardbaar!” zegt Welzijnszorg. De organisatie lanceert daarom een campagne en een petitie.

Lees meer
fred & frieda

Zorgorganisatie? Registreer je op Fred & Frieda

Half november werd het platform Fred & Frieda gelanceerd. De website matcht buddies die het verschil willen maken aan mensen die graag meer sociaal contact zouden hebben. Zij sturen een kaartje, (video)bellen of gaan op bezoek bij iemand uit hun buurt. De lancering heeft z'n nut niet gemist, het was een groot succes en al enorm veel mensen registreerden zich als buddy. Om die match nu nog beter te laten verlopen, doet de Vlaamse overheid een extra oproep naar organisaties om zich te registreren. Dat kan heel eenvoudig.

Lees meer
JIj maakt het verschil!

Doe mee met De Warmste Week

De laatste week voor Kerstmis wordt op de verschillende radio- en televisiezenders van de VRT opnieuw De Warmste Week aangekondigd. Dit jaar draait de solidariteitsactie van de openbare omroep rond mensen bedanken die voor iemand anders het verschil hebben gemaakt in het ‘coronajaar’ 2020. Meer dan ooit hebben Vlamingen zich op verschillende manieren ingezet voor wie het moeilijker had. Elke helpende hand of luisterend oor verdient een bedanking.

Lees meer
power to care

Enquête: Power To Care

POWER TO CARE is de nationale opvolger van de Vlaamse ZorgSamen Barometer. Dit is een online bevraging die peilt naar het mentale welzijn van iedereen actief in zorg en welzijn. Als medewerker, maar ook als mantelzorger.

Lees meer
lesgeven aan ouderen

Oproep: Lesgevers digitale toepassingen

Voor een onderzoek is de Vrije Universiteit Brussel op zoek naar mensen die digitale trainingen voor ouderen geven. Geef jij vrijwillig of professioneel les over digitale kneepjes? Neem dan zeker deel aan de bevraging.

Lees meer
mantelzorg jongdementie

Oproep: Mantelzorgers van personen met jongdementie

Zes studenten Toegepaste Psychologie aan de Thomas More Hogeschool doen onderzoek naar de (ondersteunings)noden van mantelzorgers, die partner zijn van thuiswonende personen met jongdementie. Dat doen ze in opdracht van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Lees meer
nabestaande kankerpatiënt

Oproep: UZGent zoekt nabestaanden van kankerpatiënten

Met het BE-CARED-project willen UGent en Kom op tegen kanker ervaringen, belevingen en noden van nabestaanden van palliatieve patiënten in kaart brengen. De onderzoekers willen luisteren naar hoe nabestaanden de interactie met zorgverleners ervaren voor, tijdens en na de euthanasie van hun dierbare.

Lees meer
gezondheidsenquete sciensano ouderen corona

Oproep: Neem deel aan de nieuwe COVID-19 gezondheidsenquête

Sciensano lanceert sinds april de COVID-19 gezondheidsenquêtes om de impact van de coronacrisis op onze gezondheid te achterhalen. Vandaag kan je deelnemen aan het vijfde deel van de enquête. Hoe ervaar jij het leven in deze coronatijden? Wat is jouw mening over de vaccinatiestrategie? De onderzoekers peilen ook naar de impact van de 2de lockdown op jouw welzijn en leefgewoonten

Lees meer
verkeer corona

Enquête: Hoe beleef jij het verkeer?

De COVID-19 pandemie heeft ook een impact op de manier waarop we ons verplaatsen en onze verkeersbeleving. Precies om die reden herhaalt de Vrije Universiteit Brussel, in samenwerking met UCLouvain en Universiteit van Valencia, een studie uit 2019. Hoe voel jij je in het verkeer? En wat is de impact van COVID-19 op je verkeersbeleving? Vul de vragenlijst in.

Lees meer
corona studie

Enquête: Neem deel aan de grote coronastudie

Al 24 keer bevroeg de Universiteit Antwerpen de Belgische bevolking over de beleving van de coronacrisis. En de onderzoekers gaan nog steeds door. Elke twee weken op dinsdag kan je een vragenlijst invullen. De komende bevraging gebeurt op 1 december. Noteer het alvast in je agenda, want om een goed beeld te krijgen van alle bevolkingsgroepen, is het belangrijk dat ook ouderen hun bevindingen kunnen meegeven.

Lees meer
stel zorg niet uit

“Laat u verzorgen, vandaag nog.”

Premier Alexander De Croo, minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke en Regeringscommissaris Pedro Facon roepen in een brief op om je zorg niet uit te stellen tijdens deze pandemie.

Lees meer
ouderenweek 2020

Belangrijkste Ouderenweek ooit wegens Covidwinter! Doe jij mee?

Middenin deze tweede coronagolf met bijhorende lockdown, staat de Ouderenweek voor de deur. Deze editie, die loopt van van 16 tot 22 november 2020, kan uiteraard niet doorgaan zoals andere jaren. Toch zou ze wel eens de belangrijkste Ouderenweek aller tijden kunnen zijn. Gezien de vele uitdagingen waarmee we nu geconfronteerd worden, zet de Vlaamse Ouderenraad dit jaar het mentaal welzijn van ouderen centraal. Dat doen we samen met jou. Stuur ons je initiatieven door die het sociaal contact van en met ouderen bevorderen. Wij zetten ze extra in de kijker.

Lees meer
palliatieve zorg ouderen

Oproep: palliatieve zorg in de toekomst

Het zorglandschap staat voor grote uitdagingen. Dit geldt ook voor de palliatieve zorg. Het COMPAS onderzoeksproject wil samen met belanghebbenden een ontwerp maken van geïntegreerde palliatieve zorg voor de toekomst. Daarvoor worden er focusgroepen georganiseerd. Het project is een samenwerking tussen UZ Gent en UGent en wordt gefinancierd door Kom op Tegen Kanker. 

Lees meer
spierkracht boodschappen dragen

Oproep: verlies van spierkracht beperken

Bij het ouder worden verminderen de spiermassa en spierkracht waardoor je moeilijkheden kan ondervinden met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals het opheffen van boodschappen. Eerder onderzoek toonde aan dat bewegingsoefeningen en voedingssupplementen die moeilijkheden kunnen voorkomen. Met deze studie wil de KULeuven nagaan wat het effect is van oefeningen en voedingssupplementen als ze gecombineerd worden.

Lees meer
zelfmoordlijn vrijwilliger

Oproep: Zelfmoordlijn zoekt 60 extra vrijwilligers

Tegen 2022 wil de Zelfmoordlijn de openingsuren van hun chat verdubbelen. Hiervoor zoekt het Centrum ter Preventie van Zelfdoding 60 extra chatvrijwilligers. Op die manier wil het CPZ tegemoet komen aan de grote nood aan online gesprekken.

Lees meer