trialoog © Sien Verstraeten

Oproep: Help woonzorgcentra om hun relatie met bewoners en familie te verbeteren

Goede communicatie en warme relaties zijn voor iedereen ontzettend belangrijk, ook voor de bewoners van woonzorgcentra en hun naasten. Maar soms kan er in een ruis ontstaan, waardoor de relaties tussen bewoner, familie en woonzorgcentrum stroef lopen. Het net opgestarte project ‘Trialoog’ wil onderzoeken hoe de relaties binnen woonzorgvoorzieningen versterkt kunnen worden. Ook de Vlaamse Ouderenraad is betrokken. En jij kan ons helpen.

Lees meer
museumbezoek

Enquête: Hoe beleef jij cultuur in coronatijden?

In deze coronatijden blijft de cultuursector druk bezig: digitale initiatieven opzetten én nadenken over ‘wat na deze crisis?’ Daarom organiseert publiq, (de organisatie achter UiT) dit nieuwe onderzoek, samen met drie universiteiten: Antwerpen, Gent en Brussel. Help jij de onderzoekers door je beleving te delen?

Lees meer
mantelzorg

Enquête: Mantelzorgbeleid

Ben je mantelzorger, of heb je als professional of vrijwilliger ervaring met mantelzorg? Dan willen de onderzoekers van de HoGent graag van je horen! Zij onderzoeken samen met de Academie Voor De Eerste Lijn en VIVEL het Vlaams Mantelzorgbeleid.

Lees meer
vaccinatie uitnodiging

Uitnodigingen coronavaccin. Wat kan beter?

Als je aan de beurt bent voor een coronaprik, ontvang je daarvoor een uitnodiging. De Vlaamse Ouderenraad is benieuwd hoe jij die uitnodiging ervaart? Is de brief helder voor jou? Of heb je tips voor verbetering?

Lees meer
gezondheidsenquete sciensano ouderen corona

Oproep: Neem deel aan de nieuwe COVID-19 gezondheidsenquête

Sciensano lanceert sinds het begin van de coronacrisis de COVID-19 gezondheidsenquêtes om de impact ervan op onze gezondheid te achterhalen. Vandaag kan je deelnemen aan het zesde deel van de enquête. Hoe ervaar jij het leven in deze coronatijden? En wat is jouw mening over de vaccinatiestrategie?

Lees meer
hoppin

Oproep: Geef je mening over symbolen voor Hoppin-punten

In juli 2020 lanceerde de Vlaamse overheid het nieuwe mobiliteitsmerk Hoppin. Hoppin bundelt vervoersoplossingen in Vlaanderen zodat je makkelijk kan overstappen van het ene vervoersmiddel naar het andere, bijvoorbeeld van de trein of de bus naar een auto of een deelfiets. Dat doe je op de zogenoemde Hoppin-punten. Voor die punten werden symbolen ontwikkeld waarover jij je mening kan geven.

Lees meer
beeldvorming dementie

Oproep: Hoe kijkt de Vlaming naar dementie?

Steeds meer mensen komen in hun leven met dementie in aanraking. Toch is er relatief weinig geweten over het beeld dat Vlamingen over die aandoening hebben. Om dat te weten te komen, verspreiden Silke Creten en prof. dr. Priscilla Heynderickx van de KU Leuven een enquête die naar kennis en meningen over dementie in Vlaanderen peilt. Neem jij deel?

Lees meer
spierkracht boodschappen dragen

Oproep: Verlies van spierkracht beperken

Bij het ouder worden verminderen de spiermassa en spierkracht waardoor je moeilijkheden kan ondervinden met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals het opheffen van boodschappen. Eerder onderzoek toonde aan dat bewegingsoefeningen en voedingssupplementen die moeilijkheden kunnen voorkomen. Met deze studie wil de KULeuven nagaan wat het effect is van oefeningen en voedingssupplementen als ze gecombineerd worden.

Lees meer
ouderen hond

Enquête: Het inzetten van honden bij personen met beginnende geheugenproblemen

Dementiehonden worden in Australië, Schotland en Zweden sinds enkele jaren voltijds thuis ingezet bij ouderen die beginnende dementie of milde geheugenstoornissen hebben. De hond biedt hen ondersteuning op maat op vlak van de dagelijkse routine, zoals opstaan en gaan slapen, eten, medicatie, lichaamsbeweging en deelnemen aan activiteiten. Ook zorgt de hond ervoor dat de omgeving zich minder zorgen maakt en dat ‘het zorgen voor’ als minder belastend wordt ervaren. De Artevelde Hogeschool wil nu te weten komen of er ook in België interesse is in zulke honden. 

Lees meer
flexi job

Enquête: Jouw kennis over flexi-jobs

Joke De Winne is masterstudente Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit Brussel. In het kader van haar masterproef doet ze onderzoek naar de kennis van gepensioneerden in Vlaanderen over een flexi-job en hun motivatie om al dan niet een flexi-job uit te voeren. Ben jij met pensioen? Neem dan deel aan de enquête.

Lees meer
ouderen internet

Gezocht: 65-plussers die internet gebruiken

De onderzoeksgroep ‘Digital ageing’ van de VUB en de Universiteit Antwerpen is op zoek naar 65-plussers die regelmatig het internet gebruiken om videogesprekken te voeren en af en toe filmpjes bekijken, sociale media raadplegen, online shoppen, nieuws opzoeken of communiceren met anderen. Het is niet belangrijk hoe uitgebreid je digitale vaardigheden zijn, als je maar af en toe een van bovenstaande activiteiten op het internet uitvoert.

Lees meer
niet over ons zonder ons

CD&V-senioren lanceert online platform: ‘Niet over ons, zonder ons!’

“De vergrijzing neemt de komende jaren sterk toe. Eerder dan een probleem is het een uitdaging om daar goed mee om te gaan”, zegt CD&V-senioren. Want meer dan ooit willen ouderen architect en bouwmeester zijn van hun bestaan, ook wanneer ze kwetsbaar zijn. Hun ervaringsdeskundigheid en participatie is van groot belang in de zorgorganisatie en het uittekenen van het (zorg)beleid. Daarom lanceert CD&V-senioren een online platform waarop ouderen hun mening en ideeën kunnen uiten.

Lees meer
Fake news controleren

FactCheck.Vlaanderen controleert foute informatie over corona

Nieuwsberichten die vaak worden gedeeld op sociale media, mailtjes die worden doorgestuurd en reacties op forums of webpagina’s bevatten niet altijd correcte informatie. Ook over corona wordt bijvoorbeeld heel wat foute info verspreid. Om die desinformatie te vinden en bij te sturen, is er FactCheck.Vlaanderen. Die organisatie wil mensen juiste feiten meegeven. Daarvoor gaat ze op onderzoek.

Lees meer
polyfarmacie

Enquête: De invloed van diversiteit op het omgaan met polyfarmacie

Universiteit Antwerpen onderzoekt de invloed van diversiteit op het omgaan met het gelijktijdig nemen van vijf of meer geneesmiddelen of polyfarmacie. De onderzoekers willen te weten komen hoe diverse mensen in leeftijd, geslacht, geloof, afkomst, inkomen, … omgaan met het nemen van minstens vijf geneesmiddelen (al dan niet voorgeschreven).

Lees meer
help de helpers

Oproep: Vrijwilligers voor vaccinatiecentra

Mensen die willen meehelpen met de vaccinatiecampagne in Vlaanderen, kunnen zich als vrijwilliger aanmelden bij het platform 'Help de Helpers'.  We maakten het platform tijdens de eerste coronagolf al bekend om vrijwilligers te vinden voor de woonzorgcentra. Maar nu zijn er opnieuw helpende handen nodig, voor de vaccinatiecentra deze keer. 

Lees meer
facebook ouderen

Oproep: sociale mediawijsheid 65-plussers

Voor haar masterproef in het kader van de opleiding communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent onderzoekt Fien Goeman de sociale mediawijsheid van Vlamingen vanaf 65 jaar. Heb jij een Facebookaccount? En wil je Fien helpen? Vul dan haar vragenlijst in.

Lees meer
vragen vaccin

Het coronavaccin: Wat houdt jou ’s nachts wakker?

Hoewel het vaccin ervoor zorgt dat we beetje bij beetje weer kunnen uitkijken naar een normaler leven, zorgt het ook voor heel wat vragen bij de bevolking. ‘Hoe wordt bepaald of ik een risicopatiënt ben?’, ‘Wat als ik mij niet wil laten vaccineren?’, ‘Ik ben niet mobiel, kan ik mij thuis laten inenten?’ zijn enkele vragen die ons ter oren komen. De Vlaamse Ouderenraad roept op om jouw twijfels en vragen met ons te delen.

Lees meer
leerbuddy's

Leerbuddy’s gezocht!

Een groot aantal kinderen en jongeren voelt de terugslag van de coronamaatregelen, emotioneel en cognitief. Leerbuddy Vlaanderen bundelt krachten om leerachterstand aan te pakken door een buddywerking op te zetten. En jij kan je kandidaat stellen.

Lees meer
sociale huurders

Oproep: verhalen en ervaringen van oudere sociale huurders

Uit cijfers blijkt dat 1 op 3 sociale huurders ouder is dan 65. Maar slechts een fractie van de sociale woningen is aangepast aan de noden van mensen naarmate ze ouder worden. Er ligt nu een conceptnota op tafel over een nieuwe regelgeving rond de toekenning van de aanpassingspremie aan sociale huurders. De Vlaamse Ouderenraad werd in het kader daarvan uitgenodigd voor een hoorzitting in het Vlaams parlement. Daarom zijn we op zoek naar verhalen en ervaringen van ouderen die in een sociale woning wonen.

Lees meer