energiearmoede

Oproep 'Groepsgesprek over energiemaatregelen': juni 2022

De Vlaamse Ouderenraad bereidt een advies voor over het Vlaamse energiearmoedeplan. Daarin staan een heleboel acties die de Vlaamse regering wil nemen in de strijd tegen te hoge energieprijzen. Om ons advies te staven met de mening en ervaringen van ouderen, organiseren we een groepsgesprek. Wil jij samen met anderen van gedachten wisselen over energiemaatregelen? Dan is dit je kans!

Lees meer
een land voor de toekomst

Bevraging ‘Een land voor de toekomst’

In haar regeerakkoord van 30 september 2020, heeft de federale regering de wens geuit om grondig te werken aan een toekomstige staatshervorming en een andere vorm van onze democratie. Via eenlandvoordetoekomst.be verzamelt ze ideeën om daartoe te komen. Op dat online platform kunnen burgers, organisaties, lokale overheden en experten hun mening uiten over de toekomst van onze democratie en staatsstructuur.

Lees meer
ouderen in woonzorgcentrum

Groepsgesprek ‘De toekomst van woonzorgcentra’: 11 en 13 mei 2022

Vele mensen worden vandaag de dag in goede gezondheid oud. In de komende jaren zal de samenleving daarom voor enorme uitdagingen staan, ook in de residentiële ouderenzorg. Hogeschool PXL wil aan de hand van groepsgesprekken te weten komen hoe jij zou willen wonen, leven en zorg ontvangen in toekomstige woonzorgcentra.

Lees meer
ouderen aan het koken

Gezocht: Ouderen met maatschappelijk engagement

De afgelopen jaren was er heel wat onderzoek naar de kwetsbaarheden en behoeften van ouderen. De talrijke bijdragen die oudere volwassenen in een kwetsbare positie aan de samenleving leveren, hebben minder aandacht gekregen. Daar wil een nieuw Europees onderzoek verandering in brengen. Krijg jij hulp aan huis én ben je maatschappelijk actief? Neem deel aan het onderzoek!

Lees meer
pensioensparen

Enquête over pensioensparen

Mazlum Guzel is masterstudente Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit Brussel. Voor haar thesis wil ze nagaan in welke ​mate Belgische burgers geïnteresseerd zijn in verschillende manieren van pensioensparen. Jij kan haar helpen door een enquête in te vullen.

Lees meer
medicatie

Gezocht: initiatieven rond medicatiegebruik ouderen

Ben jij een zorgverlener in de eerstelijnszorg? Werk je positieve initiatieven uit voor ouderen die dagelijks 5 of meer medicamenten nemen? Dan kan je enkele onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven helpen bij hun onderzoek POSITIEF.

Lees meer
onderhoudsplicht

Enquête ‘Onderhoudsplicht in België moderniseren’

Wist je dat het Belgische alimentatierecht al sinds 1804 quasi ongewijzigd is? Nochtans is het concept 'familie' de afgelopen decennia ingrijpend veranderd. Er is een grotere diversiteit in vormen van samenleven en opvoeding van kinderen, waardoor het moeilijk is om te bepalen wat een gezin nu een 'gezin' maakt. Het onderzoek ‘FamSol 2.0’ zoekt daarom naar manieren om de familiale onderhoudsverplichtingen in België te moderniseren. En jij kan de onderzoekers daarbij helpen.

Lees meer
mantelzorger

Enquête ‘Jouw mening als mantelzorger van een persoon met dementie?’

De meeste mensen met dementie verblijven thuis. Velen onder hen krijgen hulp en ondersteuning van mantelzorgers. Zij doen dit uit liefde, maar soms hebben de situatie en de zorg ook een negatieve impact op hun welzijn en gezondheid. Wetenschappers in de Verenigde Staten ontwikkelden een interventie die helpt om gezinsleden te ondersteunen in dit proces. Onderzoekers van de KU Leuven willen bekijken of zo’n interventie ook in Vlaanderen kan werken. En jij kan hen daarbij helpen.

Lees meer
kinderloos

Oproep: Mannen die ongewenst kinderloos zijn

Anneleen Bogaert, masterstudente Sociale Agogiek aan de Vrije Universiteit Brussel, is voor haar masterproef op zoek naar 60-plus mannen. Specifiek gaat het om mannen die een kinderwens hadden, maar door verschillende omstandigheden die wens niet hebben kunnen vervullen.  

Lees meer
eigendom schenken

Enquête: Schenken onder last

Voor haar masterproef Handelswetenschappen aan de UGent doet Milou Van Overloop onderzoek naar ‘schenken onder last’ of het schenken van een eigendom. Ze is op zoek naar ouderen die haar enquête willen invullen.

Lees meer
tele onthaal

Word vrijwilliger bij Tele-Onthaal

Anoniem en gratis luistert Tele-Onthaal 7 op 7 naar mensen met grote of kleine zorgen. Zo’n 330 mensen per dag doen een beroep op de Tele-Onthaalvrijwilligers met hun verhaal van verdriet, gemis, pijn, frustratie of zorgen. Op jaarbasis ontvangt Tele-Onthaal zo’n 121.000 telefoon- en chatoproepen. En jij kan ook zo’n luisterend oor bieden!

Lees meer
quarantaine woonzorgcentra

Hoe ervaar jij de quarantaineregels in woonzorgcentra?

De Vlaamse Ouderenraad ontvangt opnieuw verontrustende signalen over quarantaineregels in woonzorgcentra. Ondanks het feit dat er een minimum aan bezoek gegarandeerd moet worden in elk woonzorgcentrum, lijken niet alle centra zich daaraan te houden. Hoe zit dat in jouw woonzorgcentrum? Deel het met ons!

Lees meer
energie

Hoe kijk jij aan tegen de torenhoge energiefacturen? Deel je verhaal!

Heb jij het ook moeilijk om je energiefactuur te betalen? Staat je thermostaat noodgedwongen een paar graden lager? Is je huis weinig geïsoleerd, maar zie je er geen beginnen aan om werken aan je woonst te doen? Of vond je ondertussen oplossingen? De Vlaamse Ouderenraad brengt volop in kaart welke impact de huidige energieprijzen en woonnoden hebben op ouderen. Daarvoor zijn we benieuwd naar jouw verhaal!   

Lees meer
euthanasie nodenbevraging

Oproep 'Nodenbevraging betrokkenen bij euthanasie'

De onderzoeksgroep ‘Zorg rond het Levenseinde’ van de VUB en UGent wil voor artsen een praktijkleidraad rond euthanasie opmaken. Daarvoor moeten ze een goed zicht hebben op de noden en ervaringen van mensen met een euthanasiewens en hun omgeving. En ook professionele medewerkers kunnen deelnemen aan het onderzoek.

Lees meer
toekomst ouderenzorg

Enquête ‘De woonzorgcentra van morgen’

Vele mensen worden vandaag de dag in goede gezondheid oud. Deze vergrijzing zal de samenleving in de komende decennia voor enorme uitdagingen stellen, ook in de residentiële ouderenzorg. Hogeschool PXL wil woonzorgaanbieders in Vlaanderen en de Vlaamse overheid inspireren om op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden en modellen voor de toekomstige ouderenzorg. Jij kan daarbij helpen door de enquête in te vullen.

Lees meer