energie

Hoe kijk jij aan tegen de torenhoge energiefacturen? Deel je verhaal!

Heb jij het ook moeilijk om je energiefactuur te betalen? Staat je thermostaat noodgedwongen een paar graden lager? Is je huis weinig geïsoleerd, maar zie je er geen beginnen aan om werken aan je woonst te doen? Of vond je ondertussen oplossingen? De Vlaamse Ouderenraad brengt volop in kaart welke impact de huidige energieprijzen en woonnoden hebben op ouderen. Daarvoor zijn we benieuwd naar jouw verhaal!   

Lees meer
buurt subisdies

Oproep ‘Buurten op den Buiten’

Wil je een concreet project realiseren voor je buurt of dorp met landelijk karakter waarbij je de kwaliteit van leven wil verbeteren? En wil je contacten tussen buurtbewoners bevorderen? Misschien kom je dan wel in aanmerking voor de oproep ‘Buurten op den Buiten' van de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Landmaatschappij.

Lees meer
warmste week

De Warmste Week selecteert ook projecten voor ouderen

Tijdens De Warmste Week, die start op 18 december, staat het thema ‘Kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen’ centraal. 1 op de 5 Vlamingen geeft aan niet zichzelf te kunnen zijn. Bijvoorbeeld door hoe ze eruitzien, wie ze graag zien, omdat ze minder kansen krijgen in het leven of omdat het mentaal of fysiek (even) wat minder gaat. Tijdens De Warmste Week wordt geld ingezameld dat wordt verdeeld onder 200 geselecteerde projecten. In die selectie vindt de Vlaamse Ouderenraad 7 boeiende projecten terug die gericht zijn op ouderen.

Lees meer
patiëntendossier

Enquête 'Hoe denk jij over jouw elektronisch patiëntendossier?'

Vanuit het gezondheidsportaal Mijngezondheid.be kan je doorklikken naar alle platformen die gezondheidsgegevens over jou aanbieden. De gezondheidsgegevens die je kan raadplegen zijn de gegevens die gedeeld worden tussen al je zorgverleners, maar enkel indien je hiervoor je toestemming gegeven hebt. Hoe denk jij over het elektronisch patiëntendossier? Neem deel aan een bevraging van het Vlaams Patiëntenplatform.

Lees meer
oudere achter computer

Denk mee na over het Verenigingsloket

Vrijwilligers verliezen vandaag te veel tijd aan administratieve taken in hun contacten met de overheid. Daar wil het Verenigingsloket iets aan doen, opdat vrijwilligers die tijd aan de kern van hun engagement zouden kunnen besteden. Verenigingen, (lokale) overheden en federaties kunnen online hun mening delen en aangeven waar zij struikelblokken en hefbomen voor het V-loket zien.

Lees meer
euthanasie nodenbevraging

Oproep 'Nodenbevraging betrokkenen bij euthanasie'

De onderzoeksgroep ‘Zorg rond het Levenseinde’ van de VUB en UGent wil voor artsen een praktijkleidraad rond euthanasie opmaken. Daarvoor moeten ze een goed zicht hebben op de noden en ervaringen van mensen met een euthanasiewens en hun omgeving. En ook professionele medewerkers kunnen deelnemen aan het onderzoek.

Lees meer
zorgverleners

Enquête ‘Samenwerking tussen verschillende zorgverleners’

Heb je nood aan of word je ondersteund door verschillende types zorgverleners of sociale hulp? Dan is het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) op zoek naar jouw mening. Laat hen weten hoe jij denkt over de samenwerking tussen verschillende zorgverleners, welzijnswerkers en zorgorganisaties, kortweg geïntegreerde zorg.

Lees meer
toekomst ouderenzorg

Enquête ‘De woonzorgcentra van morgen’

Vele mensen worden vandaag de dag in goede gezondheid oud. Deze vergrijzing zal de samenleving in de komende decennia voor enorme uitdagingen stellen, ook in de residentiële ouderenzorg. Hogeschool PXL wil woonzorgaanbieders in Vlaanderen en de Vlaamse overheid inspireren om op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden en modellen voor de toekomstige ouderenzorg. Jij kan daarbij helpen door de enquête in te vullen.

Lees meer
lezerscollectief

Voorleesweek 2021, ook voor mensen met dementie

Nog tot en met 28 november is het voorleesweek. Een jaarlijkse campagneweek waarin het belang en het plezier van voorlezen in de kijker gezet wordt. Iedereen Leest, de organisatie achter de campagne, verklaart dat voorlezen de taalontwikkeling, concentratie, creativiteit en sociale vaardigheden van kinderen stimuleert. Maar niet alleen voor kinderen kan voorlezen een meerwaarde zijn. Er zijn ook positieve effecten van leesgroepen op ouderen.

Lees meer
levensmoeheid

Oproep: Levensmoeheid bij ouderen

Voor haar scriptie voor de postgraduaatopleiding tot Integratief Psychotherapeut is Charlotte Brys op zoek naar een aantal ouderen die ervaren levensmoe te zijn. Levensmoeheid bij ouderen is een belangrijk thema in onze samenleving. Als klinisch psycholoog en gerontoloog komt Charlotte hiermee regelmatig in aanraking. Daarom wil ze op zoek naar extra handvatten om daarmee om te gaan. En jij kan haar daarbij helpen.

Lees meer
tele onthaal

Word vrijwilliger bij Tele-Onthaal

Anoniem en gratis, luistert Tele-Onthaal 7 op 7 naar mensen met grote of kleine zorgen: 24/7 (overdag en 's nachts) via het telefoonnummer 106 en elke avond en woensdag-en zondagnamiddag online via chat. Zo’n 330 mensen per dag doen een beroep op de Tele-Onthaalvrijwilligers met hun verhaal van verdriet, gemis, pijn, frustratie of zorgen. Op jaarbasis ontvangt Tele-Onthaal zo’n 121.000 telefoon- en chatoproepen. En jij kan ook zo’n luisterend oor bieden!

Lees meer
trialoog © Sien Verstraeten

Oproep: Help woonzorgcentra om hun relatie met bewoners en familie te verbeteren

Goede communicatie en warme relaties zijn voor iedereen ontzettend belangrijk, ook voor de bewoners van woonzorgcentra, hun familieleden en medewerkers. Maar soms kan er in een ruis ontstaan, waardoor de relaties stroef lopen. Het net opgestarte project ‘Trialoog’ wil onderzoeken hoe de relaties binnen woonzorgvoorzieningen versterkt kunnen worden. Ook de Vlaamse Ouderenraad is betrokken. En jij kan ons helpen.

Lees meer
victoria deluxe

Oproep: Eigenzinnige 75-plussers gezocht

Voor een nieuw project zijn Victoria Deluxe, een sociaal en artistiek huis voor verhalenvertellers, en Ann Peuteman, redactrice bij het weekblad Knack die zich al jaren in het leven van 80-plussers verdiept, op zoek naar 75-plussers.

Lees meer
vaccinatie uitnodiging

Uitnodigingen coronavaccin. Wat kan beter?

Als je aan de beurt bent voor een coronaprik, ontvang je daarvoor een uitnodiging. De Vlaamse Ouderenraad is benieuwd hoe jij die uitnodiging ervaart? Is de brief helder voor jou? Of heb je tips voor verbetering?

Lees meer
ouderen hond

Enquête: Het inzetten van honden bij personen met beginnende geheugenproblemen

Dementiehonden worden in Australië, Schotland en Zweden sinds enkele jaren voltijds thuis ingezet bij ouderen die beginnende dementie of milde geheugenstoornissen hebben. De hond biedt hen ondersteuning op maat op vlak van de dagelijkse routine, zoals opstaan en gaan slapen, eten, medicatie, lichaamsbeweging en deelnemen aan activiteiten. Ook zorgt de hond ervoor dat de omgeving zich minder zorgen maakt en dat ‘het zorgen voor’ als minder belastend wordt ervaren. De Artevelde Hogeschool wil nu te weten komen of er ook in België interesse is in zulke honden.

Lees meer