seksualitiet kanker

Oproep: Seksualiteit tijdens en na kanker

Kom op tegen Kanker roept (ex-)kankerpatiënten en hun partner op om te delen in hoeverre de gevolgen van hun kanker(behandeling) op hun seksueel en intiem leven bespreekbaar zijn met zorgverleners.

Lees meer
psychische aandoening ouderen

Enquête: Beeldvorming psychische aandoeningen

Laura Verlinden is masterstudente Bedrijfscommunicatie aan de KU Leuven. Voor haar masterproef is ze op zoek naar 55-plussers die hun mening willen geven over een campagneposter rond professionele hulpverlening voor ouderen met een angststoornis.

Lees meer
verover de ruimte

Oproep: Verover de ruimte!

Een brede alliantie van middenveldorganisaties, socioculturele verenigingen en ondernemingen wil weten welke gekke of noodzakelijke ideeën jij hebt met straten, pleinen en andere openbare ruimte in je buurt. Ga aan de slag en vertel hen welke plek in jouw stad of gemeente dringend moet worden aangepakt of heringericht.

Lees meer
openbaar vervoer

Enquête: Jouw vertrouwen in het openbaar vervoer na COVID-19

De UHasselt wil te weten komen hoe het vertrouwen in en de tevredenheid over het openbaar vervoer tijdens en na de COVID-19-pandemie beïnvloed worden. Hoe kijk jij naar het gebruik van het openbaar tijdens deze pandemie? En op welke manier ben je te overtuigen om het openbaar vervoer vaker te gebruiken na corona? Neem deel aan het onderzoek.

Lees meer
digitale inclusie

Oproep: Ontvang steun om digitale inclusie te versterken

Het ING Fonds voor een Digitalere Samenleving biedt steun aan digitale en/of opleidingsactoren die digitale vormingen en begeleidingen uitwerken voor dienstverlenende organisaties. Doel is dat die organisaties kennis en tools aangereikt krijgen om een kwetsbaar doelpubliek te stimuleren richting digitale inclusie. 

Lees meer
palliatieve zorg

Enquête: Geïntegreerde palliatieve zorg

De Universiteit Gent, het Universitair Ziekenhuis Gent en Kom op Tegen Kanker zijn op zoek naar succesfactoren om te komen tot geïntegreerde palliatieve zorg. Daarvoor zijn ze op zoek naar patiënten en hun omgeving die willen deelnemen aan de enquête.

Lees meer
trialoog © Sien Verstraeten

Oproep: Help woonzorgcentra om hun relatie met bewoners en familie te verbeteren

Goede communicatie en warme relaties zijn voor iedereen ontzettend belangrijk, ook voor de bewoners van woonzorgcentra, hun familieleden en medewerkers. Maar soms kan er in een ruis ontstaan, waardoor de relaties stroef lopen. Het net opgestarte project ‘Trialoog’ wil onderzoeken hoe de relaties binnen woonzorgvoorzieningen versterkt kunnen worden. Ook de Vlaamse Ouderenraad is betrokken. En jij kan ons helpen.

Lees meer
victoria deluxe

Oproep: Eigenzinnige 75-plussers gezocht

Voor een nieuw project zijn Victoria Deluxe, een sociaal en artistiek huis voor verhalenvertellers, en Ann Peuteman, redactrice bij het weekblad Knack die zich al jaren in het leven van 80-plussers verdiept, op zoek naar 75-plussers.

Lees meer
eenzaamheid

Oproep: Wat moet het Vlaams eenzaamheidsplan volgens jou bevatten?

Eenzaamheid stond nog nooit zo sterk in de kijker. Als antwoord daarop is de Vlaamse Regering aan de slag met het opstellen van het Vlaams eenzaamheidsplan 2021-2024. De Vlaamse Ouderenraad denkt momenteel volop zijn aanbevelingen voor het eenzaamheidsplan uit. Laat ons weten welke punten volgens jou mee in het eenzaamheidsplan moeten komen! 

Lees meer
levenslang leren

Oproep: Onderzoek naar waarom mensen niet deelnemen aan een opleiding

Was je ooit van plan om een opleiding te volgen, maar deed je het uiteindelijk niet? Of speel je momenteel met het idee om je bij te scholen, maar twijfel je om er werk van te maken? Dan ben jij de persoon die IDEA Consult en The Argonauts zoeken! In opdracht van de Vlaamse overheid willen de onderzoeksinstellingen te weten komen waarom mensen uiteindelijk beslissen om niet deel te nemen aan een opleiding. De onderzoekers zijn vooral nog op zoek naar oudere deelnemers.

Lees meer
mobiliteitsapps

Oproep: Hoe kunnen digitale mobiliteitsdiensten aan jouw behoeften voldoen?

De laatste jaren bieden tal van digitale hulpmiddelen reizigers nieuwe mogelijkheden en gepersonaliseerde diensten. Zo kunnen reizigers dankzij hun smartphone zelfstandig reisroutes opzoeken of vertrektijden plannen. Ook verkeershinder kan probleemloos opgespoord worden via de gsm. Het Europees onderzoeksproject INDIMO vindt het belangrijk dat iedereen kan genieten van die digitale mogelijkheden. Met behulp van een vragenlijst wil het onderzoeksproject dan ook inzicht krijgen in de behoeften van de burger.

Lees meer
museumbezoek

Enquête: Hoe beleef jij cultuur in coronatijden?

In deze coronatijden blijft de cultuursector druk bezig: digitale initiatieven opzetten én nadenken over ‘wat na deze crisis?’ Daarom organiseert publiq, (de organisatie achter UiT) dit nieuwe onderzoek, samen met drie universiteiten: Antwerpen, Gent en Brussel. Help jij de onderzoekers door je beleving te delen?

Lees meer
vaccinatie uitnodiging

Uitnodigingen coronavaccin. Wat kan beter?

Als je aan de beurt bent voor een coronaprik, ontvang je daarvoor een uitnodiging. De Vlaamse Ouderenraad is benieuwd hoe jij die uitnodiging ervaart? Is de brief helder voor jou? Of heb je tips voor verbetering?

Lees meer
hoppin

Oproep: Geef je mening over symbolen voor Hoppin-punten

In juli 2020 lanceerde de Vlaamse overheid het nieuwe mobiliteitsmerk Hoppin. Hoppin bundelt vervoersoplossingen in Vlaanderen zodat je makkelijk kan overstappen van het ene vervoersmiddel naar het andere, bijvoorbeeld van de trein of de bus naar een auto of een deelfiets. Dat doe je op de zogenoemde Hoppin-punten. Voor die punten werden symbolen ontwikkeld waarover jij je mening kan geven.

Lees meer
beeldvorming dementie

Oproep: Hoe kijkt de Vlaming naar dementie?

Steeds meer mensen komen in hun leven met dementie in aanraking. Toch is er relatief weinig geweten over het beeld dat Vlamingen over die aandoening hebben. Om dat te weten te komen, verspreiden Silke Creten en prof. dr. Priscilla Heynderickx van de KU Leuven een enquête die naar kennis en meningen over dementie in Vlaanderen peilt. Neem jij deel?

Lees meer
spierkracht boodschappen dragen

Oproep: Verlies van spierkracht beperken

Bij het ouder worden verminderen de spiermassa en spierkracht waardoor je moeilijkheden kan ondervinden met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals het opheffen van boodschappen. Eerder onderzoek toonde aan dat bewegingsoefeningen en voedingssupplementen die moeilijkheden kunnen voorkomen. Met deze studie wil de KULeuven nagaan wat het effect is van oefeningen en voedingssupplementen als ze gecombineerd worden.

Lees meer
ouderen hond

Enquête: Het inzetten van honden bij personen met beginnende geheugenproblemen

Dementiehonden worden in Australië, Schotland en Zweden sinds enkele jaren voltijds thuis ingezet bij ouderen die beginnende dementie of milde geheugenstoornissen hebben. De hond biedt hen ondersteuning op maat op vlak van de dagelijkse routine, zoals opstaan en gaan slapen, eten, medicatie, lichaamsbeweging en deelnemen aan activiteiten. Ook zorgt de hond ervoor dat de omgeving zich minder zorgen maakt en dat ‘het zorgen voor’ als minder belastend wordt ervaren. De Artevelde Hogeschool wil nu te weten komen of er ook in België interesse is in zulke honden. 

Lees meer