Overdreven strenge IGO controles eindelijk afgevoerd

Overdreven strenge IGO controles eindelijk afgevoerd

igo controle

In 2019 voerde de federale regering nieuwe controles in voor wie recht heeft op de inkomensgarantie voor ouderen (IGO). Plots moesten mensen die recht hebben op een IGO elk verblijf in het buitenland van meer dan één nacht melden. Ook bepaalde vakanties binnen België moesten gemeld worden. Postbodes controleren sindsdien of mensen wel echt thuis verblijven. Dit zorgde terecht voor veel protest. Minister Lalieux draait de maatregel nu terug.

Protest werpt vruchten af

De voorbije twee jaar voerden ouderenverenigingen, armoede- en mensenrechtenorganisaties actie tegen de strenge controles. Die werpen nu hun vruchten af: de controle of mensen wel in België wonen, wordt vanaf 15 april een stuk menselijker.

“De oude procedure voor IGO-begunstigden veroorzaakte veel ophef. Mensen hadden het gevoel dat ze onder huisarrest stonden. Postbodes hadden geen zin om mensen te controleren. En ook mensenrechtenorganisaties lieten van zich horen. Een hervorming was absoluut nodig.”

Karine Lalieux, Minister van Pensioenen en Sociale Integratie

Flexibel en minder ingrijpend

In de nieuwe procedure zitten een aantal belangrijke veranderingen:

  1. De postbode voert niet langer de controles uit.

     
  2. Voortaan wordt een aangetekende brief gestuurd naar de IGO-gerechtigde. Als de oudere bij bezorging van de aangetekende brief thuis is, wordt de procedure afgesloten. Als die niet thuis is, kan hij naar het postkantoor om de aangetekende brief te ondertekenen. Ook dan is de procedure afgerond.
  1. Als de oudere de aangetekende brief niet in ontvangst neemt, dan wordt een herinnering opgestuurd waarmee de oudere binnen de 29 dagen naar het gemeentehuis moet gaan. In de vorige procedure had men daar maar 5 dagen de tijd voor.
  1. Enkel verblijven in het buitenland van langer dan 5 dagen moeten nog gemeld worden. Vakanties binnen België moeten geheel niet meer gemeld worden.
  1. Het streefdoel om jaarlijks 80% van de IGO-rechthebbenden te controleren wordt afgeschaft.

     
  2. Bijna 40% van de IGO-gerechtigden worden niet meer gecontroleerd, waaronder mensen ouder dan 80 jaar en ouderen die in een woonzorgcentrum of psychiatrische zorginstelling verblijven.

De basisregel blijft wel dat wie recht heeft op een IGO, niet langer dan 29 dagen per jaar in het buitenland mag verblijven.

Toegevoegd op 4 March 2022