13 november 2020

Belangrijkste Ouderenweek ooit wegens komende Covid winter

Volgende week is er naar jaarlijkse traditie de Ouderenweek. Middenin de tweede coronagolf kan deze editie uiteraard niet doorgaan zoals andere jaren. Toch zou ze wel eens de belangrijkste Ouderenweek aller tijden kunnen zijn. Gezien de vele uitdagingen zet de Vlaamse Ouderenraad dit jaar het mentaal welzijn van ouderen centraal. De Ouderenraad roept op om initiatieven die het sociaal contact van en met ouderen bevorderen, extra in de kijker te zetten. Zij maken het verschil.

Lees meer
18 oktober 2020

Vlaamse Ouderenraad lanceert campagne 'Kopzorgen Verdienen Zorg'

De Vlaamse Ouderenraad lanceert op www.kopzorgen.be de opvallende campagne 'Kopzorgen Verdienen Zorg'. Over ingrijpende veranderingen op oudere leeftijd wordt vaak licht heen gegaan, klaagt de Vlaamse Ouderenraad aan. “Alsof je er gewoon mee moet leren leven. Hulp op maat krijgen ouderen met psychische klachten amper.” Al te vaak dragen ouderen hun zorgen daardoor alleen. Of ze nemen een pilletje om het leed te verzachten. Dat moet anders.

Lees meer
09 september 2020

Vlaamse Ouderenraad vraagt 5 garanties voor ouderen in coronatijden

Ouderen stonden tijdens de coronacrisis mee in het oog van de storm. Meer dan ooit hadden zij het gevoel dat er boven hun hoofd beslissingen werden genomen. Voor velen van hen blijft dat gevoel ook nu voortleven.
 
Vandaag doen zij hun verhaal. De Vlaamse Ouderenraad ging in gesprek met bijna 50 ouderen in een kwetsbare situatie en hun omgeving. Hun ervaringen en signalen vormen de basis voor 5 garanties. Wie oud is moet daar in de toekomst op kunnen vertrouwen.
 
De Vlaamse Ouderenraad vraagt zowel overheden als voorzieningen om met deze 5 garanties voor ouderen rekening te houden. Doorheen komende golven, pandemieën en maatregelen, maar ook met het griepseizoen dat voor de deur staat.
Lees meer
18 mei 2020

Vlaamse Ouderenraad klaagt leeftijdsdiscriminatie grootouders aan

Afgelopen weekend maakte de Nationale Veiligheidsraad bekend dat grootouders onder strikte voorwaarden opnieuw op hun kleinkinderen mogen passen. Echter, een grote groep grootouders werd na de hoerastemming meteen weer met de voeten op de grond geplaatst. Alle oma's en opa's die ouder zijn dan 65 jaar worden uitgesloten van deze versoepeling, ongeacht hun reële gezondheidstoestand. De Vlaamse Ouderenraad klaagt het discriminerende karakter van de maatregel aan, en waarschuwt voor het mogelijke precedent.

Hoewel de Vlaamse Ouderenraad zich verheugt voor alle jonge grootouders die weldra terug de zorg voor hun kleinkinderen kunnen opnemen, is de ingevoerde leeftijdsgrens onacceptabel voor de organisatie.

Lees meerDownload PDF
27 april 2020

Geen belet! Ouderenverenigingen belden al meer dan 100 000 ouderen op

Het coronavirus heeft als effect dat er een ongeziene hoeveelheid aan solidaire initiatieven ontstaat. Om dat tous ensemble-gevoel vast te kunnen blijven houden, slaan verschillende ouderenverenigingen en de Vlaamse Ouderenraad de handen in elkaar. Sinds kort bellen duizenden oudere vrijwilligers wekelijks de oudste ouderen op. Dat doen ze onder de noemer Geen belet!, waarmee ze al meer dan 100 000 mensen bereikten. Het initiatief wordt zeer warm onthaald, zeker nu het er naar uitziet dat het nog een aantal weken zal duren alvorens we opnieuw van nabij contact kunnen hebben met anderen.

Lees meer
11 maart 2020

Vlaamse ouderenverenigingen nemen Coronamaatregelen

Bijzondere aandacht voor ouderen

Om de uitbraak van het virus te vertragen nam de overheid enkele ingrijpende maatregelen. De maatregelen om ouderen extra te beschermen, springen daarbij in het oog.

Lees meer
10 september 2019

Meer dan 1 op 4 slachtoffers van zelfdoding 65+, maar blijven uitgesloten van crisishulp

Naar aanleiding van de Werelddag Zelfmoordpreventie trekt de Vlaamse Ouderenraad aan de alarmbel over het hoge suïcidecijfer bij ouderen. In meer dan 1 op 4 gevallen van zelfdoding in Vlaanderen gaat het om iemand van 65 jaar of ouder. Voor 60-plussers gaat het zelfs om 1 op 3. Toch krijgen de netwerken geestelijke gezondheidszorg geen middelen om hun mobiele crisisteams open te stellen naar 65-plussers. Deze crisisteams zijn 24u/24u en 7/7 bereikbaar voor dringende psychische interventies, vaak in situaties met een hoog risico op zelfdoding. Aan die discriminerende situatie moet een einde komen, vindt de Vlaamse Ouderenraad.

Lees meer
25 april 2019

Woonsurvey 2018: slechts 1 op 2 ouderen bereid om te verhuizen

Vlaamse Ouderenraad pleit voor beleid rond levensloopbestendig wonen

Slechts 56% van de 65-plussers is bereid om te verhuizen naar een aangepaste woning moest hun eigen huis in de toekomst fysiek niet meer aangepast zijn aan hun noden. Dat blijkt uit de Woonsurvey 2018, een bevraging bij 3 000 Vlamingen door het Steunpunt Wonen.“De volgende Vlaamse regering moet dringend werk maken van een beleid rond aanpasbaar wonen”, stelt de Vlaamse Ouderenraad.

Lees meer
18 maart 2019

“Problematische woonzorgcentra terecht onder druk gezet. Nu ook structurele uitdagingen aanpakken”

Vlaamse Ouderenraad reageert op zwarte lijst woonzorgcentra

De Vlaamse Ouderenraad reageert tevreden op de maatregel van minister Vandeurzen om woonzorgcentra die ernstig in de fout gaan voortaan strenger te controleren. “We spreken hier over nog geen 2% van de woonzorgcentra, die alle zorgverleners die wel goed werk leveren in een slecht daglicht plaatsen.” Tegelijk wil de organisatie dat ook de structurele uitdagingen in de sector aangepakt worden.

Dat zegt de Vlaamse Ouderenraad naar aanleiding van de publicatie van de zwarte lijst met woonzorgcentra die onder verhoogd toezicht worden geplaatst en de berichtgeving hierover in diverse kranten.

Lees meer
01 oktober 2018

"Vergrijzingsgolf in ontwikkelingslanden zwaar onderschat"

Ouderenverenigingen en ontwikkelingsorganisaties pleiten voor grotere 'sense of urgency'

Naar aanleiding van 1 oktober 2018, de internationale dag van de ouderen, pleiten ouderenorganisaties en ontwikkelingsorganisaties voor een grotere sense of urgency rond de vergrijzing in ontwikkelingslanden. “We verwachten een verdrievoudiging van het aantal ouderen in tal van ontwikkelingslanden op amper 30 jaar tijd”, zo stellen de organisaties op basis van cijfers van de Verenigde Naties. “We moeten de handen dringend sterker in elkaar slaan om hen kwalitatieve gezondheidszorg te kunnen bieden.”

Lees meer