08 maart 2022

Woonzorgcentra in sneltempo onbetaalbaar

Door de hoge inflatie mogen woonzorgcentra en andere zorgvoorzieningen hun dagprijzen het komende jaar niet één maar twee keer indexeren. Dat communiceert het Agentschap Zorg en Gezondheid. Daardoor dreigt de betaalbaarheid van woonzorgcentra in sneltempo nóg meer onder druk te komen te staan, waarschuwt de Vlaamse Ouderenraad. “Een woonzorgfactuur van gemiddeld € 1 800 die geïndexeerd wordt, versus een werknemerspensioen van € 1 250 dat geïndexeerd wordt, dat gaat over netto heel andere bedragen. Er zijn dringend maatregelen nodig om de kostprijs van residentiële zorg draaglijk te maken voor de bewoners.”

Lees meer
04 februari 2022

Vlaamse Ouderenraad vraagt snel duidelijkheid over verwaarlozing in voormalige woonzorgvoorziening: "Geschokt dat dit blijkbaar zomaar kan"

De Vlaamse Ouderenraad reageert ontzet op de berichten over de inval door de gerechtelijke politie in Alegria Cohousing in Geraardsbergen. In de voormalige woonzorgvoorziening, die in april vorig jaar zijn erkenning verloor, werden 17 verwaarloosde, zwaar zorgbehoevende bewoners geëvacueerd. Zij werden allemaal overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt om er de nodige verzorging te krijgen. Dat bericht VRT NWS

Lees meer
15 november 2021

Ouderenraad lanceert 22 voorstellen voor een sterkere psychische hulpverlening

Psychische hulpverlening is onvoldoende bekend bij ouderen. En medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg weten nog te weinig hoe ze moeten omgaan met psychische noden van ouderen. Dat zijn enkele opvallende conclusies van de Vlaamse Ouderenraad na hun campagne Kopzorgen Verdienen Zorg. Tijdens de Ouderenweek lanceert de organisatie 22 beleidsvoorstellen om de bevoegde ministers aan te zetten tot actie.

Lees meer
07 april 2021

Bijna 90% van de 85-plussers gevaccineerd - Zeventigers en zestigers moeten trend verderzetten

De afgelopen weken zakten de oudste Vlamingen in grote getale af naar de vaccinatiecentra. Intussen kreeg bijna 90% van de 85-plussers een eerste (of tweede) prik. Hun vaccinatiegraad scoort daarmee ver boven het streefdoel van 70% voor de algemene bevolking. 

Lees meer
19 maart 2021

TV-Coryfee Paula Sémer breekt een lans voor psychisch welzijn van ouderen

De Vlaamse Ouderenraad neemt boegbeeld Paula Sémer onder de arm als koploper of ambassadeur voor Kopzorgen Verdienen Zorg. Want als presentatrice, actrice en producer was zij eigenlijk altijd al koploper. Sémer wil nu, enkele weken voor haar 96e verjaardag, opnieuw een lans breken: die voor het psychisch welzijn van ouderen.

Kopzorgen Verdienen Zorg

TV-Coryfee Paula Sémer engageert zich als koploper van Kopzorgen Verdienen Zorg, een campagne van de Vlaamse Ouderenraad. De organisatie wil daarmee psychische problemen bij ouderen bespreekbaar maken en wil politici aansporen actie te ondernemen.

Lees meer
02 februari 2021

1 op 3 NMBS loketten sluit de deuren: Vlaamse Ouderenraad reageert verontwaardigd

Tegen eind 2021 sluit de NMBS 44 van de 135 loketten in België. Daar bovenop beperkt de vervoersmaatschappij de openingsuren in 37 andere stations. “Hallucinant”, vindt de Vlaamse Ouderenraad. “De NMBS lijkt misbruik te maken van de huidige coronacrisis om essentiële dienstverlening structureel af te bouwen.” De Ouderenraad vraagt aan de bevoegde minister om stappen te ondernemen.

Lees meer
13 november 2020

Belangrijkste Ouderenweek ooit wegens komende Covid winter

Volgende week is er naar jaarlijkse traditie de Ouderenweek. Middenin de tweede coronagolf kan deze editie uiteraard niet doorgaan zoals andere jaren. Toch zou ze wel eens de belangrijkste Ouderenweek aller tijden kunnen zijn. Gezien de vele uitdagingen zet de Vlaamse Ouderenraad dit jaar het mentaal welzijn van ouderen centraal. De Ouderenraad roept op om initiatieven die het sociaal contact van en met ouderen bevorderen, extra in de kijker te zetten. Zij maken het verschil.

Lees meer
19 oktober 2020

Amper 5% van 75-plussers met depressie krijgt psychologische hulp. Vlaamse Ouderenraad lanceert campagne 'Kopzorgen Verdienen Zorg'.

Over ingrijpende veranderingen op oudere leeftijd wordt vaak licht heen gegaan, klaagt de Vlaamse Ouderenraad aan. “Alsof je er gewoon mee moet leren leven. Hulp op maat krijgen ouderen met psychische klachten amper.” Al te vaak dragen ouderen hun zorgen daardoor alleen. Of ze nemen een pilletje om het leed te verzachten.  Dat moet anders. De organisatie lanceert daarom met ‘Kopzorgen Verdienen Zorg’ een opvallende campagne.

Lees meer
01 oktober 2020

Ministers steken ouderen hart onder de riem op Internationale Dag van de Ouderen

Ouderen worden wereldwijd bijzonder getroffen door de pandemie. Voor de Internationale Dag van de Ouderen, op 1 oktober, steken Vlaams ministers Beke en Jambon hen daarom een hart onder de riem in een videoboodschap. De lockdown was zwaar, maar maakte ook meer dan ooit de rol van ouderen in onze samenleving zichtbaar.

Noodgedwongen staan tal van activiteiten voor en door ouderen nu al een half jaar op een laag pitje. Nochtans is het verenigingsleven een krachtig medicijn om eenzaamheidsgevoelens door corona te beperken. Met een moeilijk najaar voor de boeg, moet het verenigen en verbinden van ouderen opnieuw sterk in de kijker staan.

Lees meer
09 september 2020

Vlaamse Ouderenraad vraagt 5 garanties voor ouderen in coronatijden

Ouderen stonden tijdens de coronacrisis mee in het oog van de storm. Meer dan ooit hadden zij het gevoel dat er boven hun hoofd beslissingen werden genomen. Voor velen van hen blijft dat gevoel ook nu voortleven.
 
Vandaag doen zij hun verhaal. De Vlaamse Ouderenraad ging in gesprek met bijna 50 ouderen in een kwetsbare situatie en hun omgeving. Hun ervaringen en signalen vormen de basis voor 5 garanties. Wie oud is moet daar in de toekomst op kunnen vertrouwen.
 
De Vlaamse Ouderenraad vraagt zowel overheden als voorzieningen om met deze 5 garanties voor ouderen rekening te houden. Doorheen komende golven, pandemieën en maatregelen, maar ook met het griepseizoen dat voor de deur staat.
Lees meer