Sociaal internetaanbod gelanceerd

Sociaal internetaanbod gelanceerd

sociaal internetaanbod

Sinds 1 maart 2024 kunnen Belgen met een laag inkomen gebruik maken van een nieuw sociaal internetaanbod. Dat is een gunstig maximumtarief voor een vaste internetverbinding. De federale regering wil met de maatregel zoveel mogelijk huishoudens toegang tot internet garanderen in het kader van digitale inclusie. Het aanbod wordt echter niet automatisch toegekend, dus de Vlaamse Ouderenraad vraagt om alle rechthebbenden rechtstreeks te contacteren.

Voor wie? 

Ongeveer een half miljoen Belgen met de laagste inkomens hebben recht op het nieuw sociaal internetaanbod. Wat betreft Vlaamse ouderen, gaat het vooral om huishoudens waar iemand een tegemoetkoming voor hulp aan ouderen (THAB) of een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood ontvangt van de zorgkas of een inkomensgarantie (IGO) van de federale pensioendienst. 

Hier vind je een volledig overzicht van de categorieën van rechthebbenden.

De FOD Economie ontwikkelde een online tool waarop je zelf na kan gaan of je in aanmerking komt voor het nieuwe sociaal internetaanbod.  

Twee formules 

 Er zijn twee tariefformules: 

  • Ofwel een maximumprijs van 19 euro per maand: voor internet op een vaste locatie.

  • Ofwel een maximumprijs van 40 euro per maand: voor internet op een vaste locatie, in combinatie met minimum één of meerdere andere diensten, zoals televisie en/of telefonie en/of mobiele telefonie. Afhankelijk van de telecomoperator.  

Er is ook een korting van 50% op de installatiekost.

Wat met het sociaal telecomtarief? 

Het oude sociaal telecomtarief, dat met kortingen werkt, kan niet langer worden aangevraagd. Maar wie vóór 1 maart 2024 recht had op dit telecomtarief, kan dat nog steeds behouden zolang er aan de voorwaarden wordt voldaan.  

Je kan dat sociaal telecomtarief ook niet combineren met het sociaal internetaanbod. En er gebeurt geen automatische overschakeling naar het sociaal internetaanbod. Je moet dus zelf de afweging maken welke formule het meest interessant is.  

Let op: eens je overstapt naar het sociaal internetabonnement, kan je niet meer terugkeren naar het oude sociaal telecomtarief. 

Hoe aanvragen? 

Als je denkt in aanmerking te komen voor het sociaal internetaanbod, kan je het sociaal internetaanbod aanvragen bij een telecomoperator die het sociaal internetaanbod aanbiedt. Dat kan in Vlaanderen enkel bij Telenet of Proximus. 

Aan de hand van je identiteitskaart of rijksregisternummer kan de telecomoperator meteen nagaan of je recht hebt op het sociaal internetaanbod. In dat geval krijg je vanaf die datum zeven dagen de tijd om in te gaan op het aanbod van de operator.  

Niet automatisch toegekend 

Omdat mensen die er recht op hebben, kunnen kiezen tussen twee formules én de optie hebben om het oude sociaal tarief te behouden, wordt dit sociaal internetaanbod niet automatisch toegekend.  

Dat bleek echter net een probleem bij het vroegere sociaal telecomtarief. Veel rechthebbenden maakten er geen gebruik van. En ook nu moeten rechthebbenden zelf de stap zetten naar een telecomoperator die het sociaal internetaanbod aanbiedt. 

Vlaamse Ouderenraad vraagt rechthebbenden te informeren

De Vlaamse Ouderenraad pleit er dan ook voor om iedereen die recht heeft op dit sociaal internetaanbod, rechtstreeks te contacteren. Zij moeten uitleg krijgen over het aanbod, het nut ervan en de stappen die ze kunnen zetten om er gebruik van te maken.

Toegevoegd op 22 March 2024