valpreventie

Opleiding ‘Expert valpreventie bij ouderen’: 2022

Eén op drie thuiswonende ouderen in Vlaanderen valt minstens één keer per jaar. In woonzorgcentra loopt dit aantal op tot 70% van de bewoners. Het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) organiseert in 2022 opnieuw de vierdaagse opleiding ‘Expert valpreventie bij ouderen’.

Lees meer
brussel

Panelgesprek ‘Brussel, een leeftijdsvriendelijke stad?’: 16 oktober

Op 16 oktober organiseert Curieus ‘BXL Crossing’, een multidisciplinair en meertalig evenement van en voor Brusselaars. Een van de sessies gaat over de vraag of Brussel een leeftijdsvriendelijke stad is. Brussel wordt vaak gepromoot als hip en cool om zo jonge mensen naar de stad te lokken. Maar is er in die hippe stad ook plaats voor de oudere bewoners? Zijn ouderen nog welkom? Die vraag staat centraal tijdens een panelgesprek.

Lees meer
zelfdoding

Werelddag Suïcidepreventie

Op 10 september is het Werelddag Suïcidepreventie. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding. Elk jaar denken meer dan 200.000 Vlamingen aan zelfdoding, onder hen ook heel wat ouderen.

Lees meer
oudere persoon die gevaccineerd wordt

Webinar 'Vaccineren: nieuwe markt of noodzaak?': 17 september 2021

De coronacrisis toonde ontegensprekelijk het belang aan van een weldoordachte vaccinatiestrategie. Zeker voor de bescherming van kwetsbare groepen, waaronder heel wat ouderen. Maar waar staan we nu? Is een derde prik noodzakelijk? En hoe zit het met de strategie rond andere vaccins zoals deze tegen griep en pneumokokken? In een live webinar zijn viroloog Marc Van Ranst en bacterioloog Jan Verhaegen te gast bij Neos vzw. Arts en journalist Marleen Finoulst leidt het gesprek.

Lees meer
exergames

Workshop: Bewegen met Exergames

UCLL Hogeschool ontwikkelde beweegprogramma’s voor ouderen om hen meer te stimuleren om te bewegen. In een workshop leggen ze de meerwaarde van de zogenoemde exergames uit en kan je ze zelf ook uitproberen.

Lees meer
Vaccin corona

Herbekijk: Ouderenverenigingen beantwoorden je vragen over het coronavaccin

Hét brandpunt van de actualiteit: het coronavaccin. Er heersen nog steeds zeer veel vragen bij burgers. Om zoveel mogelijk betrouwbare informatie mee te geven, twijfels weg te nemen en onduidelijkheden te beantwoorden, organiseren verschillende ouderenverenigingen een webinar. De Vlaamse Ouderenraad geeft je een overzicht van de digitale momenten die er nog aankomen, maar ook van de afgelopen en te herbekijken sessies.

Lees meer
mantelzorg veerkracht

Herbekijk het webinar ‘Mantelzorg met veerkracht’

Zorg je voor een ander? Dan is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Tijdens dit gratis webinar gaat DeZorgsamen in op jouw rol als mantelzorger, hoe je je veerkracht op peil kan houden en welke hulpbronnen je kan aanspreken. Het gesprek wordt in goede banen geleid door Jan Hautekiet.

Lees meer
spreuk Loesje

Herbekijk het webinar ‘Mantelzorg in tijden van COVID-19: Bouwstenen voor ondersteuning’

Ben jij mantelzorger of ben je bezig met het thema mantelzorg? Wil je meer weten over de beleving van mantelzorgers in tijden van COVID-19? Vraag je je af hoe jouw organisatie of lokaal bestuur mantelzorgers kan ondersteunen? Steunpunt Mantelzorg organiseert dit webinar waarin mantelzorgers getuigen, HOGENT uitleg en cijfers biedt, praktijkvoorbeelden in de kijker staan en een overzicht wordt gegeven van de ondersteuning waarop je als mantelzorger beroep kan doen.

Lees meer
© Anne-Marie Heirbaut

Bachelor-na-bachelor ‘Psychosociale Gerontologie’

Psychosociale gerontologie is een opleiding die zich richt op professionals die al werken in de (ruime) ouderensector, maar ook op personen die in het verleden een diploma ergotherapie, verpleegkunde, orthopedagogie, gezinswetenschappen, ... behaalden. Breng een bezoekje tijdens de infodagen.

Lees meer