Brailletech
12 oktober 2018

BrailleTech 2018: 18-20 oktober 2018

BrailleTech brengt alle Belgische leveranciers van aangepaste hulpmiddelen voor blinde en slechtziende personen samen onder één dak. De medewerkers van de Brailleliga staan tijdens deze driedaagse klaar met hulp en persoonlijk advies.

Lees meer
Logo D-Scope
28 September 2018

Studiedag D-Scope ‘Kwetsbaarheid bij ouderen’: 30 november 2018

Op vrijdag 30 november 2018 organiseert D-SCOPE een studiedag met de focus op kwetsbaarheid bij ouderen en vroegdetectie. Het D-SCOPE onderzoek wordt gedragen door een internationale onderzoekersgroep, komende van de Vrije Universiteit Brussel, Katholieke Universiteit Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Maastricht en de Hogeschool Gent. Ze richten zich tijdens deze dag niet alleen op de resultaten van het D-SCOPE onderzoek, maar ook sprekers uit de praktijk zullen aanwezig zijn.

Lees meer
Woondag
28 September 2018

Woondag VVSG: 6 december 2018

Op de Woondag van VVSG maak je kennis met tal van interessante sprekers, boeiende projecten en innoverende praktijken. Hiermee kan je enthousiast en vol inspiratie aan de slag met de woonuitdagingen van vandaag en morgen. Meer dan 20 sessies zoomen breed én diep in op duurzaam en betaalbaar wonen voor iedereen en op aangename woonomgevingen om in te leven.

Lees meer
Kronkels
14 September 2018

Ondersteuningsgroep ‘Afscheid dat verbindt’: 23 oktober 2018

De ondersteuningsgroep 'Afscheid dat verbindt' brengt zorgverleners uit woonzorgcentra samen. De groep zoekt hoe bewoners verhalen over hun leven kunnen vertellen en kunnen praten over het afscheid van dat leven. Ook inspireren ze elkaar om deze verhalen creatief uit te werken tot een verbindend instrument voor de bewoner en zijn/haar naasten. De ondersteuningsgroep komt samen gedurende vijf namiddagen tussen oktober 2018 en april 2019.

Lees meer
14 September 2018

Opleiding 'Het nieuwe erfrecht’: 29 november 2018

Erven gaat wel eens gepaard met conflicten. De uitdagingen zullen groter worden nu het nieuwe erfrecht (inwerkingtreding 1 september 2018) meer vrijheid toekent aan de erflater. Ook binnen het gezin zorgt de nieuwe wet voor nieuwe dynamieken, maar misschien ook voor nieuwe conflicten.

Lees meer
Uitnodiging
14 September 2018

Uitnodiging 'Samen sterk voor ouderen in beweging': 26 oktober 2018

Op deze studiedag lanceren de Vlaamse Ouderenraad en het Vlaams Instituut Gezond Leven de eerste gemeenschappelijke visienota en brochure rond ouderen en bewegen over sectoren heen en dit in verschillende contexten: vrije tijd (inclusief sport), thuis, tijdens verplaatsingen en op het (vrijwilligers)werk.

Lees meer
Happy Aging Day
07 September 2018

Happy Aging Day: 18 oktober 2018

Happy Aging Day heeft alles te maken met innovaties in de gezondheidszorg. Laat je inspireren door topsprekers, ontdek de laatste nieuwe innovaties op de innovatiemarkt of bezoek gevestigde organisaties actief in de zorgsector op de business lounge. Verder krijg je ook de kans om in gesprek te gaan met mensen uit de zorgsector.

Lees meer
zorg-esperanto
24 augustus 2018

Familiezorg West-Vlaanderen lanceert ‘train the trainer’-opleiding Zorg-Esperanto

Zorg-Esperanto is een methodiek om vanuit een gemeenschappelijke taal en een persoonsgericht kader samen met zorgvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners tot heldere en gedragen afspraken te komen. De ‘train the trainer’-opleiding richt zich tot leidinggevenden, stafmedewerkers, vormingswerkers en lesgevers die met Zorg-Esperanto aan de slag willen gaan binnen hun zorginstelling, vormingscentrum, hogeschool of universiteit.

Lees meer
10 juli 2018

Leergang Pensioenrecht aan de KU Leuven: academiejaar 2018-2019

De vergrijzing leidt tot meer en meer pensioenrechtelijke vraagstukken, die steeds complexer worden. De vragen zijn niet alleen van sociaalrechtelijke aard, maar omvatten ook fiscale, burgerrechtelijke, verzekeringsrechtelijke en financiële aspecten. Net daarom zijn inzichten in en kennis van het pensioenrecht belangrijk. Volgend academiejaar organiseert de rechtsfaculteit van de KU Leuven voor de dertiende keer de bijzondere leergang pensioenrecht, waar het pensioenrecht in brede zin aan bod komt.

Lees meer
woonleefwijzer
10 juli 2018

Vormingreeks 'de rollen van de begeleider wonen en leven': najaar 2018

De animatiefunctie in de woonzorgcentra neemt een frisse wending. Vanaf vandaag spreken we over de Begeleider Wonen en Leven; een uiterst veelzijdige job die zich vertaalt in zes rollen. De krachtlijnen blijven hetzelfde, maar krijgen een ander jasje. Ben je animator of begeleider wonen en leven? Dan kan je deelnemen aan een boeiende vormingsreeks.

Lees meer
Referentiekader dementie
10 juli 2018

Symposium ‘Referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie’: 25 oktober 2018

Wie dementie heeft, blijft in de eerste plaats een mens: iemand met een unieke persoonlijkheid, levensgeschiedenis, met waarden, verlangens en dromen. Als thuiszorgvoorziening, woonzorgcentrum, ziekenhuis, … begeleid je mensen op een deel van hun traject en ga je samen met hen op zoek naar wat betekenisvol is, naar de meest passende zorg en ondersteuning en de beste woonomgeving. Je gaat voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor de persoon met dementie én zijn naasten. Maar wat is nu goede zorg voor iemand met dementie? En hoe breng je dit in de praktijk? Expertisecentrum Dementie Vlaandere

Lees meer