spreuk Loesje

Herbekijk het webinar ‘Mantelzorg in tijden van COVID-19: Bouwstenen voor ondersteuning’

Ben jij mantelzorger of ben je bezig met het thema mantelzorg? Wil je meer weten over de beleving van mantelzorgers in tijden van COVID-19? Vraag je je af hoe jouw organisatie of lokaal bestuur mantelzorgers kan ondersteunen? Steunpunt Mantelzorg organiseert dit webinar waarin mantelzorgers getuigen, HOGENT uitleg en cijfers biedt, praktijkvoorbeelden in de kijker staan en een overzicht wordt gegeven van de ondersteuning waarop je als mantelzorger beroep kan doen.

Lees meer
corona woonzorgcentra rusthuis

Webinar ‘Corona, een momentum voor woonzorgcentra’: 26 november 2020

Nergens was de impact van de coronapandemie zo hevig als in de woonzorgcentra. Ouderen werden gedurende maanden afgesneden van de buitenwereld en velen stierven in eenzaamheid, zonder afscheid te kunnen nemen van familieleden en vrienden. Zorgverleners hebben zich in uiterst benarde omstandigheden met hart en ziel en met gevaar voor de eigen gezondheid voor hen ingezet. In dit webinar komen op amper twee uur tijd, 12 experten aan bod, waaronder directeur van de Vlaamse Ouderenraad, Nils Vandenweghe. Ze hebben het over Corona in onze woonzorgcentra en de lessen die we eruit kunnen tre

Lees meer
clever methodiek artevelde

Opleiding ‘Clever’ verbetert levenskwaliteit van chronische patiënten

Werk jij in de Eerste Lijn? Ben jij een professional die regelmatig in aanraking komt met mensen met chronische aandoeningen of multimorbiditeit? Ben je op zoek naar een andere invalshoek om mensen met een chronische aandoening te ondersteunen? Wil je als professional meer stilstaan bij wat echt belangrijk is voor personen met een chronische zorg- en ondersteuningsnood? Dan is deze driedaagse vorming van de Arteveldehogeschool iets voor jou!

Lees meer
wonen en leven in het woonzorgcentrum ouderen vrouwen eten maaltijd

Master Class 'Wonen en leven in het woonzorgcentrum': najaar 2020

De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten organiseert dit najaar een master class die in teken staat van de werking in het woonzorgcentrum. De focus is het versterken van wonen én leven in de organisatie. Deelnemers sleutelen samen aan het DNA van hun organisatie en engageren zich voor een duurzaam traject. 

Lees meer
video chatten

Digitale praatgroepen voor mantelzorgers

In Vlaanderen zijn er meer dan 600 000 mantelzorgers. Ben jij een van hen? Dan weet je als geen ander dat de zorg voor iemand anders veel energie kan vragen. Misschien ging je wel eens je hart luchten bij vrienden? Of vond je steun in een praatgroep met andere mantelzorgers?

Lees meer
© Anne-Marie Heirbaut

Bachelor-na-bachelor ‘Psychosociale Gerontologie’

Psychosociale gerontologie is een opleiding die zich richt op professionals die al werken in de (ruime) ouderensector, maar ook op personen die in het verleden een diploma ergotherapie, verpleegkunde, orthopedagogie, gezinswetenschappen, ... behaalden. Breng een bezoekje tijdens de infodagen.

Lees meer
dementie zee ouderen zorg

Cursus: Ethiek in de dementiezorg

Van 1 tot 4 December 2020 organiseert het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht van de KU Leuven de 6de editie van de cursus ethiek in de dementiezorg. De cursus is interdisciplinair en werkt vanuit de filosofie, de geneeskunde, de verpleegkunde, de gerontologie en de klinische ethiek.

Lees meer
Mother

Organiseer een vertoning van de documentaire ‘Mother’

In de Thaise stad Chiang Mai bestaat een unieke residentie voor Europeanen met Alzheimer. De bewoners worden er door Thaise verzorgers intensief en liefdevol begeleid in de laatste fase van hun leven. De Belgische regisseur Kristof Bilsen volgt de Thaise Pomm, die zich ontfermt over de Zwitserse Elisabeth. Elisabeth en Pomm hebben een nauwe band. Pomm leeft bovendien noodgedwongen ver weg van haar drie kinderen om financieel voor hen te kunnen zorgen, en dat weegt zwaar op haar gemoed. De film brengt verhalen van zowel verzorgers als de familie van mensen met dementie. Je kan een vertoning org

Lees meer
mijngezondheid

Organiseer een opleiding 'Leren werken met MijnGezondheid?'

Op 8 mei 2018 lanceerde Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, het federale gezondheidsportaal mijngezondheid.belgie.be. Via het nieuwe platform krijgen patiënten inzage in hun medisch dossier. Maar met een nieuw online platform leren werken vergt altijd wat zoeken. Om ouderen daarbij te ondersteunen, biedt Seniornet Vlaanderen een opleiding op maat aan.

Lees meer
Dementie anders bekeken

Organiseer een tentoonstelling ‘Dementie anders bekeken’

“Kijk anders naar personen met dementie en maak zo elke dag voor hen het verschil." Aan de hand van de reizende expo ‘dementie anders bekeken’ wil Tim Carpentier op een positieve wijze de beleving van ouderen met dementie in beeld brengen. Met foto’s van activiteiten, levenszinnen, en een minimuseum neemt deze expo je mee naar activiteiten die het geheugen van ouderen op een positieve manier stimuleren. Zo nodigt de expo je uit om anders te kijken naar personen met dementie.

Lees meer