grootouders voor het klimaat

Inspiratiedag Grootouders voor het Klimaat: 30 mei 2022

Op deze inspiratiedag bekijkt Grootouders voor het Klimaat (GvK) de stand van (klimaat)zaken en de evolutie van de wereld, drie jaar na de start van hun werking. Hoe kan GvK het meest bijdragen, nu de omvang van de klimaatcrisis elke dag duidelijker wordt? Ze denkt daarover na, samen met experts, leden, ouderenverenigingen en met jou.

Lees meer
dementie en nu

10 sessies 'Dementie en nu' voor mantelzorgers: Najaar 2022

Hoe lukt het je om te zorgen voor de persoon met dementie en tóch ook te zorgen voor jezelf? In 10 sessies leer je met die gevoelens omgaan en kom je te weten hoe je de zorg voor een persoon met dementie kan volhouden. Je kan deelnemen aan de sessies in Gent of in Deinze.

Lees meer
deskundig begeleiden van ouderen

Congres ‘Deskundig begeleiden van ouderen’: 27 september 2022

Wanneer oudere patiënten, bewoners of cliënten en familieleden de vraag krijgen ‘wat is in jouw ogen echt van belang in kwalitatieve ouderenzorg?’, zullen ze al snel de wijze waarop hulpverleners met hen omgaan en communiceren benoemen. Respectvol benaderd worden, voldoende aandacht krijgen, inspraak krijgen, maar ook kritiek kunnen geven en merken dat dit getolereerd wordt. Op dit congres krijg je als zorgprofessional handvatten om een goed contact op te bouwen.

Lees meer
ethiek in dementiezorg

Cursus 'Ethiek in de dementiezorg': 5-8 juli 2022

Van 5 tot 8 juli 2022 organiseert het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht van de KU Leuven de achtste editie van de cursus 'Ethiek in de dementiezorg' voor professionele medewerkers. De cursus is interdisciplinair en werkt vanuit de filosofie, de geneeskunde, de verpleegkunde, de gerontologie en de klinische ethiek.

Lees meer
de schat van je leven

Voordracht ‘De schat van je leven: Herinneringen ophalen met mensen met dementie’: 17 mei 2022

“Ze kunnen zich vaak de naam van hun meester uit de lagere school herinneren, maar weten niet meer wie ze gisteren op de koffie kregen.” Voor wie iemand met dementie verzorgt of in zijn omgeving heeft, klinkt de uitspraak erg herkenbaar. Mensen met dementie vergeten veel. Maar tegelijk lijken sommige dingen in hun geheugen gebeiteld. Het boek ‘De schat van je leven’ neemt je als mantelzorger of zorgprofessional mee in hun belevingswereld. In deze voordracht kom je te weten hoe je te werk kan gaan.

Lees meer
valpreventie

Week van de Valpreventie: 25 april tot en met 1 mei 2022

Elk jaar vallen 1 op 3 thuiswonende ouderen en 1 op 2 bewoners van woonzorgcentra. Om aandacht te vragen voor de problematiek, vindt dit jaar al de elfde week van de Valpreventie plaats. Net zoals vorig jaar, luidt ook deze keer de slogan van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’.

Lees meer
patientenrechten

Symposium 'Ken jij de Wet Patiëntenrechten?': 24 mei 2022

Het is een patiëntenrecht om goed geïnformeerd te zijn over je gezondheid en de evolutie en de kostprijs van behandelingen. Toch blijkt uit een bevraging van het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) dat de Wet Patiëntenrechten te vaak niet gerespecteerd wordt. Bovendien is deze wet nog te weinig bekend bij patiënten. 1 op 5 weet niet dat die bestaat. Voor zijn 20-jarig bestaan organiseert het Platform een symposium waarop de Wet Patiëntenrechten extra in de kijker wordt gezet.

Lees meer
digitaal

Netwerk- en inspiratiedag ‘Digitale inclusie’: 9 juni 2022

Corona zorgde ervoor dat digitale inclusie hoger dan ooit op de agenda staat. Nieuwe initiatieven en projectoproepen brengen nieuwe mogelijkheden. Mediawijs en Stad Antwerpen organiseren daarom samen met andere organisaties uit de sector een netwerk- en inspiratiedag. Professionals en vrijwilligers die werken rond digitale inclusie, kunnen er hun hartje ophalen.

Lees meer
grensoverschrijdend gedrag

Studiedag ‘Grensoverschrijdend gedrag in de ouderenzorg’: 23 juni 2022

Tegen eind 2022 moeten woonzorgvoorzieningen een procedure over grensoverschrijdend gedrag hebben. Dat is niet eenvoudig. Want wat is grensoverschrijdend gedrag precies? En wanneer is gedrag grensoverschrijdend? Kunnen we grensoverschrijdend gedrag voorkomen? En zo niet, hoe gaan we er dan het best mee om? Op deze studiedag van VVSG ga je als professional samen met experts ter zake op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Lees meer
spiritualiteit

Studiedag ‘Spiritualiteit bij ouderen’: 31 mei 2022

Waar het vroeger uitsluitend de taak van de pastor was om spirituele zorg te verlenen, wordt de roep steeds groter om spirituele zorg te integreren als een gedeelde verantwoordelijkheid van elke zorgverlener. Vooral bij ouderen die in hun leven geconfronteerd worden met meerdere verlieservaringen, zijn spirituele noden sterk aanwezig. Deze studiedag helpt je als professional op weg.

Lees meer
labo

Labo Ouderenbeleid: mei en oktober 2022

Vlaamse Ouderenraad·Lokaal, VVSG en VUB organiseren opnieuw een gratis Labo Ouderenbeleid. Daarin staat uitwisseling centraal tussen leden van de ouderenraden, ambtenaren en schepenen ouderenbeleid. De deelnemers gaan aan de slag met gedeelde uitdagingen. En samen zoeken ze naar verbindende oplossingen. Geprikkeld? Schrijf je nu in!

Lees meer
e learning dementie

E-learning ‘Omgaan met dementie’

Een op vijf mensen krijgt dementie. De kans dat je in het dagelijkse leven of in je beroepsleven in contact komt met iemand met dementie is dus groot. Weten wat dementie is en hoe je je communicatie kan aanpassen, is van groot belang en zorgt ervoor dat mensen met dementie kunnen blijven deelnemen aan het maatschappelijk leven. In deze e-learning van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Vlaamse Werkgroep van mensen met dementie komen mensen met dementie zelf aan het woord en krijg je concrete communicatietips.

Lees meer
exergames

Workshop: Bewegen met Exergames

UCLL Hogeschool ontwikkelde beweegprogramma’s voor ouderen om hen meer te stimuleren om te bewegen. In een workshop leggen ze de meerwaarde van de zogenoemde exergames uit en kan je ze zelf ook uitproberen.

Lees meer
Vaccin corona

Herbekijk: Ouderenverenigingen beantwoorden je vragen over het coronavaccin

Hét brandpunt van de actualiteit: het coronavaccin. Er heersen nog steeds zeer veel vragen bij burgers. Om zoveel mogelijk betrouwbare informatie mee te geven, twijfels weg te nemen en onduidelijkheden te beantwoorden, organiseren verschillende ouderenverenigingen een webinar. De Vlaamse Ouderenraad geeft je een overzicht van de digitale momenten die er nog aankomen, maar ook van de afgelopen en te herbekijken sessies.

Lees meer
mantelzorg veerkracht

Herbekijk het webinar ‘Mantelzorg met veerkracht’

Zorg je voor een ander? Dan is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Tijdens dit gratis webinar gaat DeZorgsamen in op jouw rol als mantelzorger, hoe je je veerkracht op peil kan houden en welke hulpbronnen je kan aanspreken. Het gesprek wordt in goede banen geleid door Jan Hautekiet.

Lees meer
spreuk Loesje

Herbekijk het webinar ‘Mantelzorg in tijden van COVID-19: Bouwstenen voor ondersteuning’

Ben jij mantelzorger of ben je bezig met het thema mantelzorg? Wil je meer weten over de beleving van mantelzorgers in tijden van COVID-19? Vraag je je af hoe jouw organisatie of lokaal bestuur mantelzorgers kan ondersteunen? Steunpunt Mantelzorg organiseert dit webinar waarin mantelzorgers getuigen, HOGENT uitleg en cijfers biedt, praktijkvoorbeelden in de kijker staan en een overzicht wordt gegeven van de ondersteuning waarop je als mantelzorger beroep kan doen.

Lees meer