dementie vrijwilliger

Bijscholing ‘Kansen creëren om personen met dementie als vrijwilliger te laten participeren’: Voorjaar 2022

Inzetten op de krachten en talenten van personen met dementie en hen laten participeren in betekenisvolle activiteiten en sociale engagementen door middel van vrijwilligerswerk. Het kan, maar vaak is het niet evident. Er is nood aan tools en goede praktijken om dit écht mogelijk te maken. Deze bijscholing voor zorgverleners die (willen) werken met personen met dementie als vrijwilliger biedt antwoorden.

Lees meer
slaapmedicatie

Conferentie ‘Afbouw van slaapmedicatie’: 12 februari 2022

Huisartsen vinden het vaak moeilijk om slaapgewoontes te bespreken met patiënten. Om huisartsen en patiënten in de toekomst beter te kunnen ondersteunen in het verbeteren van de slaapkwaliteit, deed de KU Leuven de Big Bird studie. Tijdens deze online conferentie worden de resultaten van het onderzoek bekendgemaakt.

Lees meer
digitalisering

Webinar ‘Een digitaal inclusief beleid voor organisaties die werken met ouderen': 24 januari 2022

De digitalisering van de maatschappij gaat razendsnel. Dat heeft enorm veel voordelen voor de burger maar houdt meteen ook risico’s in. We dreigen bepaalde groepen, zoals sommige ouderen, te verliezen omdat zij hierin niet mee kunnen. Werkt jouw organisatie met ouderen? En ben je op zoek naar expertise en ondersteuning rond die digitalisering? Mediawijs, het Vlaamse Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid, organiseert een webinar dat je daarbij kan helpen.

Lees meer
congres ouderenzorg

Congres Ouderenzorg ‘Van je familie moet je het hebben’: 12 mei 2022

In de moderne ouderenzorg neemt het gesprek en de ontmoeting tussen de oudere, familieleden of andere mantelzorgers, en de professionele hulpverlener een centrale plaats in. Zo worden familieleden meer dan voorheen betrokken bij de zorg. Ook participeren zij aan de werking van verschillende zorgorganisaties. Deze samenwerking is niet altijd vanzelfsprekend. De communicatie loopt vaak moeizaam en dit leidt tot ongenoegen of frustratie.

Lees meer
e learning dementie

E-learning ‘Omgaan met dementie’

Een op vijf mensen krijgt dementie. De kans dat je in het dagelijkse leven of in je beroepsleven in contact komt met iemand met dementie is dus groot. Weten wat dementie is en hoe je je communicatie kan aanpassen, is van groot belang en zorgt ervoor dat mensen met dementie kunnen blijven deelnemen aan het maatschappelijk leven. In deze e-learning van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Vlaamse Werkgroep van mensen met dementie komen mensen met dementie zelf aan het woord en krijg je concrete communicatietips.

Lees meer
valpreventie

Opleiding ‘Expert valpreventie bij ouderen’: 2022

Eén op drie thuiswonende ouderen in Vlaanderen valt minstens één keer per jaar. In woonzorgcentra loopt dit aantal op tot 70% van de bewoners. Het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) organiseert in 2022 opnieuw de vierdaagse opleiding ‘Expert valpreventie bij ouderen’.

Lees meer
exergames

Workshop: Bewegen met Exergames

UCLL Hogeschool ontwikkelde beweegprogramma’s voor ouderen om hen meer te stimuleren om te bewegen. In een workshop leggen ze de meerwaarde van de zogenoemde exergames uit en kan je ze zelf ook uitproberen.

Lees meer
Vaccin corona

Herbekijk: Ouderenverenigingen beantwoorden je vragen over het coronavaccin

Hét brandpunt van de actualiteit: het coronavaccin. Er heersen nog steeds zeer veel vragen bij burgers. Om zoveel mogelijk betrouwbare informatie mee te geven, twijfels weg te nemen en onduidelijkheden te beantwoorden, organiseren verschillende ouderenverenigingen een webinar. De Vlaamse Ouderenraad geeft je een overzicht van de digitale momenten die er nog aankomen, maar ook van de afgelopen en te herbekijken sessies.

Lees meer
mantelzorg veerkracht

Herbekijk het webinar ‘Mantelzorg met veerkracht’

Zorg je voor een ander? Dan is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Tijdens dit gratis webinar gaat DeZorgsamen in op jouw rol als mantelzorger, hoe je je veerkracht op peil kan houden en welke hulpbronnen je kan aanspreken. Het gesprek wordt in goede banen geleid door Jan Hautekiet.

Lees meer
spreuk Loesje

Herbekijk het webinar ‘Mantelzorg in tijden van COVID-19: Bouwstenen voor ondersteuning’

Ben jij mantelzorger of ben je bezig met het thema mantelzorg? Wil je meer weten over de beleving van mantelzorgers in tijden van COVID-19? Vraag je je af hoe jouw organisatie of lokaal bestuur mantelzorgers kan ondersteunen? Steunpunt Mantelzorg organiseert dit webinar waarin mantelzorgers getuigen, HOGENT uitleg en cijfers biedt, praktijkvoorbeelden in de kijker staan en een overzicht wordt gegeven van de ondersteuning waarop je als mantelzorger beroep kan doen.

Lees meer
Mother

Organiseer een vertoning van de documentaire ‘Mother’

In de Thaise stad Chiang Mai bestaat een unieke residentie voor Europeanen met Alzheimer. De bewoners worden er door Thaise verzorgers intensief en liefdevol begeleid in de laatste fase van hun leven. De Belgische regisseur Kristof Bilsen volgt de Thaise Pomm, die zich ontfermt over de Zwitserse Elisabeth. Elisabeth en Pomm hebben een nauwe band. Pomm leeft bovendien noodgedwongen ver weg van haar drie kinderen om financieel voor hen te kunnen zorgen, en dat weegt zwaar op haar gemoed. De film brengt verhalen van zowel verzorgers als de familie van mensen met dementie. Je kan een vertoning org

Lees meer
mijngezondheid

Organiseer een opleiding 'Leren werken met MijnGezondheid?'

Op 8 mei 2018 lanceerde Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, het federale gezondheidsportaal mijngezondheid.belgie.be. Via het nieuwe platform krijgen patiënten inzage in hun medisch dossier. Maar met een nieuw online platform leren werken vergt altijd wat zoeken. Om ouderen daarbij te ondersteunen, biedt Seniornet Vlaanderen een opleiding op maat aan.

Lees meer
Dementie anders bekeken

Organiseer een tentoonstelling ‘Dementie anders bekeken’

“Kijk anders naar personen met dementie en maak zo elke dag voor hen het verschil." Aan de hand van de reizende expo ‘dementie anders bekeken’ wil Tim Carpentier op een positieve wijze de beleving van ouderen met dementie in beeld brengen. Met foto’s van activiteiten, levenszinnen, en een minimuseum neemt deze expo je mee naar activiteiten die het geheugen van ouderen op een positieve manier stimuleren. Zo nodigt de expo je uit om anders te kijken naar personen met dementie.

Lees meer