dementie

Webinar 'Maakt dementie onbekwaam?': 24 oktober 2024

Doorheen het dementieproces wordt het voor mensen met dementie steeds moeilijker om complexe situaties en de gevolgen ervan in te schatten. Het webinar 'Maakt dementie onbekwaam?' van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Cera focust op aansprakelijkheid op het vlak van rijgeschiktheid, brandverzekering, aansprakelijkheid bij bewindvoering en zorgvolmacht.  

Lees meer
ouderenmis(be)handeling

Webinarreeks 'Ouderenmis(be)handeling': september 2024

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat bijna 1 op 6 van de ouderen slachtoffer is van één of andere vorm van geweld. Dat is een hoog cijfer, dus het thema ouderenmis(be)handeling onder de aandacht brengen blijft broodnodig. Daarom organiseert het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling een aantal online bijscholingsmomenten voor professionelen. 

Lees meer
Valpreventie

Opleiding tot Otago instructeur: najaar 2024

Het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) organiseert in het najaar van 2024 de 2,5-daagse opleiding tot Vlaamse Otago instructeur. Zo'n instructeur wordt opgeleid om valincidenten bij thuiswonende ouderen te voorkomen.

Lees meer
e-learning

E-learning van Febelfin ondersteunt digicoaches

Een groot deel van ons leven speelt zich af online of gebeurt digitaal, ook bankzaken. Het gaat vlot en snel. Maar velen onder ons vinden (nog) niet hun weg in die nieuwe, digitale wereld. Gelukkig bestaan er initiatieven op maat, zoals digicoaches, die gericht zijn op mensen die het moeilijker hebben om de overstap te maken. Digicoaches zijn vrijwilligers of professionals die je helpen met digitale vragen of problemen of die je doorverwijzen naar iemand die je kan helpen. Febelfin, de Belgische Federatie van de Financiële Sector, organiseert nu een nieuwe e-learning voor digicoaches.

Lees meer
beeldvorming dementie

E-learning 'Genuanceerde beeldvorming over dementie'

Deze e-learning van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen is bestemd voor zorg- en hulpverleners die werken met en voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De e-learning helpt je om het referentiekader dementie concreet te vertalen naar de zorgpraktijk in jouw organisatie, en dat specifiek over de beeldvorming over dementie.

Lees meer
dementie

E-learning ‘Lerend vermogen bij mensen met dementie’

Er zijn tal van manieren om het lerend vermogen van mensen met dementie te stimuleren, opdat zij meer zelfredzaam worden. Voorbeelden daarvan zijn het aanleren van hulpmiddelen, of het gebruiken van een koffiezetapparaat. In de e-learning leer je voor welke aanpak je het best kiest, én wat het lerend vermogen precies is.

Lees meer
e learning dementie

E-learning ‘Omgaan met dementie’

Een op vijf mensen krijgt dementie. De kans dat je in het dagelijkse leven of in je beroepsleven in contact komt met iemand met dementie is dus groot. Weten wat dementie is en hoe je je communicatie kan aanpassen, is van groot belang en zorgt ervoor dat mensen met dementie kunnen blijven deelnemen aan het maatschappelijk leven. In deze e-learning van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Vlaamse Werkgroep van mensen met dementie komen mensen met dementie zelf aan het woord en krijg je concrete communicatietips.

Lees meer