ouder koppel

Opleiding ‘Referentiepersoon relaties, intimiteit en seksualiteit in woonzorgcentra’: oktober 2022

Voor de tweede maal organiseren Aditi vzw, Sensoa, de Regenboogambassadeurs, het Expertisecentrum Dementie Paradox en enkele gerontologen een opleiding, specifiek gericht naar de ouderenzorg en woonzorgcentra. Hun uitgangspunt: binnen ieder woonzorgcentrum zou er een cultuur moeten bestaan waarin relaties, intimiteit en seksualiteit van de bewoner in al haar mogelijke dimensies bespreekbaar zijn. Om dergelijke cultuur te implementeren, is een referentiepersoon relaties, intimiteit en seksualiteit of kortweg de ‘referentiepersoon RIS’ nodig. Spreekt die rol je aan? Volg dan deze opleiding.

Lees meer
digitalisering

Webinar 'Digitale inclusie voor ouderen': 5 september 2022

Werk je in een bovenlokale of Vlaamse organisatie of voorziening met ouderen en wil je inzetten op mediawijsheid en digitale inclusie? Wil je weten welke bestaande praktijken kunnen inspireren? En welke drempels en uitdagingen digitalisering met zich meebrengt? Mediawijs organiseert een webinar voor iedereen die binnen zijn organisatie stappen wil zetten richting een mediawijs en digitaal inclusief beleid. 

Lees meer
elektrisch fietsen

Gratis workshop ‘Veilig elektrisch en economisch fietsen’

Het stijgend gebruik van de elektrische fiets brengt ook meer ongevallen met zich mee. Opvallend is dat de slachtoffers vaak 50-plus zijn. Als antwoord daarop biedt OKRA-SPORT+ de workshop ‘Veilig elektrisch en economisch fietsen’ aan. In 2022 kan deze workshop gratis aangevraagd worden, ook door ouderenverenigingen.

Lees meer
referentiepersoon dementie

Opleiding: Word jij referentiepersoon dementie?

De kwaliteit van zorg en begeleiding voor personen met dementie bevorderen. Dat is de rol van een referentiepersoon dementie in een zorgorganisatie. Al meer dan 1700 medewerkers volgden de opleiding. Wil jij in je organisatie ook hét aanspreekpunt worden voor vragen over de begeleiding van personen met dementie? Volg dan de opleiding via het Expertisecentrum dementie.

Lees meer
slagkracht

Congres Palliatieve Zorg: 8 september 2022

De palliatieve zorgsector is in beweging, maar hoe houdt hij zich staande op het ritme van die verandering? Met welke blik kijken medewerkers naar de toekomst, welke uitdagingen staan hen te wachten, welke kansen? Door middel van boeiende sprekers en stof tot nadenken, wil het Vlaams Congres Palliatieve Zorg een antwoord bieden op deze vragen en deelnemers voldoende slagkracht bieden om binnen hun werkveld te groeien.

Lees meer
psycholoog

Studiedag ‘De toekomst van de psycholoog’: 7 oktober 2022

Deze studiedag besteedt aandacht aan nieuwe trends en innovaties in de geestelijke gezondheid(szorg). In het bijzonder is er aandacht voor het psychisch welzijn van jongeren en oudere volwassenen. De studiedag is gericht op gezondheidsprofessionals, onderzoekers en iedereen met interesse in psychisch welzijn.

Lees meer
doelgericht samenwerken

Traject ‘Doelgerichte zorg als doel’: Najaar 2022

Doelgerichte zorg is een belangrijk thema binnen het nieuwe woonzorgdecreet. Alle woonzorgvoorzieningen moeten hiermee aan de slag. VVSG organiseert in samenwerking met de Arteveldehogeschool een éénmalig traject waarbij je als woonzorgmedewerker leert om doelgericht te werken.

Lees meer
dementie en nu

10 sessies 'Dementie en nu' voor mantelzorgers: Najaar 2022

Hoe lukt het je om te zorgen voor de persoon met dementie en tóch ook te zorgen voor jezelf? In 10 sessies leer je met die gevoelens omgaan en kom je te weten hoe je de zorg voor een persoon met dementie kan volhouden. Je kan deelnemen aan de sessies in Gent of in Deinze.

Lees meer
deskundig begeleiden van ouderen

Congres ‘Deskundig begeleiden van ouderen’: 27 september 2022

Wanneer oudere patiënten, bewoners of cliënten en familieleden de vraag krijgen ‘wat is in jouw ogen echt van belang in kwalitatieve ouderenzorg?’, zullen ze al snel de wijze waarop hulpverleners met hen omgaan en communiceren benoemen. Respectvol benaderd worden, voldoende aandacht krijgen, inspraak krijgen, maar ook kritiek kunnen geven en merken dat dit getolereerd wordt. Op dit congres krijg je als zorgprofessional handvatten om een goed contact op te bouwen.

Lees meer
ethiek in dementiezorg

Cursus 'Ethiek in de dementiezorg': 5-8 juli 2022

Van 5 tot 8 juli 2022 organiseert het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht van de KU Leuven de achtste editie van de cursus 'Ethiek in de dementiezorg' voor professionele medewerkers. De cursus is interdisciplinair en werkt vanuit de filosofie, de geneeskunde, de verpleegkunde, de gerontologie en de klinische ethiek.

Lees meer
grensoverschrijdend gedrag

Studiedag ‘Grensoverschrijdend gedrag in de ouderenzorg’: 23 juni 2022

Tegen eind 2022 moeten woonzorgvoorzieningen een procedure over grensoverschrijdend gedrag hebben. Dat is niet eenvoudig. Want wat is grensoverschrijdend gedrag precies? En wanneer is gedrag grensoverschrijdend? Kunnen we grensoverschrijdend gedrag voorkomen? En zo niet, hoe gaan we er dan het best mee om? Op deze studiedag van VVSG ga je als professional samen met experts ter zake op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Lees meer
labo

Labo Ouderenbeleid: 20 of 27 oktober 2022

Vlaamse Ouderenraad·Lokaal, VVSG en VUB organiseren opnieuw een gratis Labo Ouderenbeleid. Daarin staat uitwisseling centraal tussen leden van de ouderenraden, ambtenaren en schepenen ouderenbeleid. De deelnemers gaan aan de slag met gedeelde uitdagingen. En samen zoeken ze naar verbindende oplossingen. Geprikkeld? Schrijf je nu in!

Lees meer