03 augustus 2018

Studiedag ‘Gezonde publieke ruimte’: 20 september 2018

Tijdens deze studiedag dompelen het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Agentschap Zorg en Gezondheid je onder in hoe gezondheid een centrale rol kan spelen in de publieke ruimte. Je leert instrumenten kennen die je helpen om binnen ruimtelijke plannings- en inrichtingsprocessen in gemeenten prioriteiten te kiezen vanuit een gezondheidsreflex en om participatie en integraal werken mogelijk te maken. In de namiddag kan je deelnemen aan één van de parallelsessies.

Lees meer
BAM
20 juli 2018

Studiedag ‘Betekenisvolle activiteitenmethode’: 13 september 2018

Een woonzorgcentrum heeft de expliciete opdracht om de autonomie en zelfverantwoordelijkheid van bewoners te stimuleren en een aangepast activiteitenaanbod aan te bieden. Dit blijkt vaak niet zo eenvoudig te realiseren in de dagelijkse praktijk. Daarom werd de voorbije vijf jaar aan de Arteveldehogeschool onderzoek gedaan naar het aanbod van betekenisvolle activiteiten in Vlaamse woonzorgcentra en het verband (of het ontbreken ervan) met de levenskwaliteit van de bewoners. Dit onderzoek resulteerde in de betekenisvolle activiteiten methode (BAM), een gloednieuwe aanpak waarin zorgverleners en

Lees meer
Dementievriendelijk Gent
10 juli 2018

Onvergetelijke Gentse Feesten: 15 en 17 juli 2018

De Alzheimerliga regio Gent, de vriendenkring Domino en Domino vzw bieden tijdens de Gentse Feesten 2 onvergetelijke muzikale namiddagen aan voor mensen met (jong)dementie, hun mantelzorgers, familieleden, vrienden en allen die mensen met dementie een warm hart toedragen.

Lees meer
10 juli 2018

Leergang Pensioenrecht aan de KU Leuven: academiejaar 2018-2019

De vergrijzing leidt tot meer en meer pensioenrechtelijke vraagstukken, die steeds complexer worden. De vragen zijn niet alleen van sociaalrechtelijke aard, maar omvatten ook fiscale, burgerrechtelijke, verzekeringsrechtelijke en financiële aspecten. Net daarom zijn inzichten in en kennis van het pensioenrecht belangrijk. Volgend academiejaar organiseert de rechtsfaculteit van de KU Leuven voor de dertiende keer de bijzondere leergang pensioenrecht, waar het pensioenrecht in brede zin aan bod komt.

Lees meer
woonleefwijzer
10 juli 2018

Vormingreeks 'de rollen van de begeleider wonen en leven': najaar 2018

De animatiefunctie in de woonzorgcentra neemt een frisse wending. Vanaf vandaag spreken we over de Begeleider Wonen en Leven; een uiterst veelzijdige job die zich vertaalt in zes rollen. De krachtlijnen blijven hetzelfde, maar krijgen een ander jasje. Ben je animator of begeleider wonen en leven? Dan kan je deelnemen aan een boeiende vormingsreeks.

Lees meer
Referentiekader dementie
10 juli 2018

Symposium ‘Referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie’: 25 oktober 2018

Wie dementie heeft, blijft in de eerste plaats een mens: iemand met een unieke persoonlijkheid, levensgeschiedenis, met waarden, verlangens en dromen. Als thuiszorgvoorziening, woonzorgcentrum, ziekenhuis, … begeleid je mensen op een deel van hun traject en ga je samen met hen op zoek naar wat betekenisvol is, naar de meest passende zorg en ondersteuning en de beste woonomgeving. Je gaat voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor de persoon met dementie én zijn naasten. Maar wat is nu goede zorg voor iemand met dementie? En hoe breng je dit in de praktijk? Expertisecentrum Dementie Vlaandere

Lees meer
Samen veerkrachtig
10 juli 2018

Samen veerkrachtig: maak een 'veertocht' tussen 1 en 10 oktober 2018

Wandelen een wondermiddel? Da’s misschien een tikkeltje overdreven. Maar wat we wél weten is dat je al wandelend fijne gesprekken kunt hebben met vrienden en familie. Dat je zorgen even van de baan zijn. Dat je rust kunt vinden in de natuur of inspiratie in de stad. Zodat je er terug tegenaan kunt. De partners van de Werelddag Geestelijke Gezondheid roepen daarom op om tussen 1 en 10 oktober een 'veertocht' te maken.

Lees meer
palliatieve zorg gaat voor (g)oud
31 mei 2018

Vlaams congres palliatieve zorg ‘Palliatieve zorg gaat voor (g)oud!’: 9 oktober 2018

Dit jaar focust het congres op palliatieve zorg en de oudere patiënt. De titel luidt 'palliatieve zorg gaat voor (g)oud!'. Palliatieve zorg is permanent in ontwikkeling. Een aangepaste wetgeving waarin de focus wordt verlegd van levensverwachting naar zorgnoden is een erg belangrijke stap. Daarnaast zijn er evoluties in de samenleving zoals vermaatschappelijking van zorg, het belang van autonomie, ontwikkelingen in de geneeskunde en vergrijzing waardoor de oudere patiënt steeds meer in beeld komt, ook voor de palliatieve zorg. Daarom kozen de initiatiefnemers voor dit thema op hun 15de congres

Lees meer
Week van de mobiliteit
16 april 2018

#GOEDOPWEG met de Week van de Mobiliteit: 16-22 september 2018

De Week van de Mobiliteit loopt van 16 tot 22 september. Meer dan 1500 acties en initiatieven zetten het brede publiek #goedopweg om stil te staan bij dagdagelijkse verplaatsingen. Tijdens die week zijn er tal van acties voor een heel divers publiek, zoals de Strapdag, Cycle Chic, de Autodeelsalons, Autovrije Zondag, LaMA, de Delende Buurten en Car Free Day.

Lees meer