ziekenvervoer

Webinar ‘Ziekenvervoer’: 9 maart 2021

Kankerpatiënten moeten tijdens hun ziekte vaak naar het ziekenhuis, voor behandelingen, consultaties, scans, bloedafnames … Sommigen gebruiken hiervoor eigen vervoer, maar voor heel wat anderen is het niet zo eenvoudig. Zij moeten een beroep doen op professioneel ziekenvervoer of vervoer met vrijwilligers. Dat er op dat vlak veel kan verbeteren, blijkt uit de vragen en klachten die Kom op tegen Kanker hierover ontvangt. Tijdens een webinar gaan ze hier dieper op in.

Lees meer
buurtzorg

Symposium ‘Buurtzorg – zorgzame buurten’: 23 april 2021

UMCA (Universitaire Medische Campus Antwerpen - UAntwerpen) en VUB organiseerden in september 2020 een online symposium over het buurtzorglandschap in Vlaanderen. Omdat de plekjes toen beperkt waren, en de onderzoekers en mensen uit de praktijk nog lang niet uitverteld zijn, komt er nu een vervolg.

Lees meer
Vaccin corona

Webinars: Ouderenverenigingen beantwoorden je vragen over het coronavaccin

Hét brandpunt van de actualiteit: het coronavaccin. Er heersen nog steeds zeer veel vragen bij burgers. Om zoveel mogelijk betrouwbare informatie mee te geven, twijfels weg te nemen en onduidelijkheden te beantwoorden, organiseren verschillende ouderenverenigingen een webinar. De Vlaamse Ouderenraad geeft je een overzicht, zodat je kan aansluiten bij het digitale moment van jouw keuze.

Lees meer
mantelzorg veerkracht

Herbekijk het webinar ‘Mantelzorg met veerkracht’

Zorg je voor een ander? Dan is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Tijdens dit gratis webinar gaat DeZorgsamen in op jouw rol als mantelzorger, hoe je je veerkracht op peil kan houden en welke hulpbronnen je kan aanspreken. Het gesprek wordt in goede banen geleid door Jan Hautekiet.

Lees meer
Zorgzame buurt

Webinar ‘Zorgzame buurten’: 9 maart 2021

Wil jij mee(r) werk maken van een zorgzaam dorp, een zorgzame wijk of zorgzame buurt? Dat begint bij een goede omgevingsanalyse. Samen met tien pilootgemeenten ontwikkelden Thomas More (Vonk3), KU Leuven (P.PUL) en de provincie Antwerpen een ondersteuningspakket waarmee lokale besturen onder begeleiding een goede omgevingsanalyse kunnen maken. Dat leidde tot conclusies en een methodiek, die ze graag delen met jou.

Lees meer
gezin corona

Webinar ‘Met de nodige afstand? Een staat van het gezinsbeleid in Vlaanderen 2020’: 24 februari 2021

Voor gezinnen was 2020 een bewogen jaar. De omstandigheden dwongen hen om actief na te denken over hoe ze zich verhouden tot elkaar en tot hun naasten. Wie behoort tot de bubbel? Van wie moeten ze afstand houden? Ook voor het gezinsbeleid in Vlaanderen was 2020 een uitzonderlijk jaar. Middenin de eerste golf van de pandemie, maakte het Kenniscentrum Gezinswetenschappen een analyse van de impact van de coronacrisis en de maatregelen op gezinnen. Die analyses worden nu gepresenteerd.

Lees meer
Luc Van de Ven

Webinar ‘De psychologie van de ouder wordende mens’: 2 maart 2021

Over ouderen horen we buiten coronatijden gelukkig tal van optimistische, zelfs vrolijke verhalen. Maar helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. De ouderdom heeft ook minder fraaie kanten: iedereen zal vroeg of laat een of andere vorm van verlies ervaren. De kunst zit ‘m er in om verlies te kunnen verwerken. Luc Van de Ven is ouderenpsycholoog, verbonden aan de Universitaire Ziekenhuizen van Leuven en tevens Koploper van onze campagne Kopzorgen verdienen Zorg. In dit webinar van het Davidsfonds neemt hij je mee in de psychologie van het ouder worden.

Lees meer
toekomst wonen

Webinar ‘Wonen na corona’: 25 februari 2021

Met dit webinar willen het Steunpunt Wonen en het Agentschap Wonen-Vlaanderen de discussie op gang brengen over wonen na de coronacrisis. Op het programma staan kennis en ervaringen van onderzoekers, ambtenaren, veldwerkers en betrokken organisaties. Het doel is met een brede groep van betrokkenen na te denken over hoe we willen wonen na de crisis, hoe het woonbeleid dit kan ondersteunen en hoe investeren in wonen kan bijdragen tot economische en sociale heropleving.

Lees meer
piekeren

Webinar ‘Minder piekergedachten, meer slaap’: 23 januari 2021

Iedereen piekert af en toe wel eens. De vele onzekerheden, die corona veroorzaakt, zorgen voor meer piekergedrag dan vroeger. Soms gaan negatieve gedachten met ons op de loop en hebben we het gevoel dat we er geen controle meer over hebben. Dit gratis DeZorgSamen webinar voor professionals en mantelzorgers gaat over het effect van piekeren op ons dagelijks leven en nachtrust.

Lees meer
spreuk Loesje

Herbekijk het webinar ‘Mantelzorg in tijden van COVID-19: Bouwstenen voor ondersteuning’

Ben jij mantelzorger of ben je bezig met het thema mantelzorg? Wil je meer weten over de beleving van mantelzorgers in tijden van COVID-19? Vraag je je af hoe jouw organisatie of lokaal bestuur mantelzorgers kan ondersteunen? Steunpunt Mantelzorg organiseert dit webinar waarin mantelzorgers getuigen, HOGENT uitleg en cijfers biedt, praktijkvoorbeelden in de kijker staan en een overzicht wordt gegeven van de ondersteuning waarop je als mantelzorger beroep kan doen.

Lees meer
clever methodiek artevelde

Opleiding ‘Clever’ verbetert levenskwaliteit van chronische patiënten

Werk jij in de Eerste Lijn? Ben jij een professional die regelmatig in aanraking komt met mensen met chronische aandoeningen of multimorbiditeit? Ben je op zoek naar een andere invalshoek om mensen met een chronische aandoening te ondersteunen? Wil je als professional meer stilstaan bij wat echt belangrijk is voor personen met een chronische zorg- en ondersteuningsnood? Dan is deze driedaagse vorming van de Arteveldehogeschool iets voor jou!

Lees meer
video chatten

Digitale praatgroepen voor mantelzorgers

In Vlaanderen zijn er meer dan 600 000 mantelzorgers. Ben jij een van hen? Dan weet je als geen ander dat de zorg voor iemand anders veel energie kan vragen. Misschien ging je wel eens je hart luchten bij vrienden? Of vond je steun in een praatgroep met andere mantelzorgers?

Lees meer