Oudere die voorleest aan oudere
13 juni 2019

Studiedag 'Voorlezen aan ouderen': 15 oktober 2019

Van 16 tot 24 november 2019 is het Voorleesweek. De Voorleesweek valt samen met de Ouderenweek. Een mooie gelegenheid om de kracht van voorlezen aan ouderen in de verf te zetten. Daarom organiseren Iedereen Leest en Linc vzw voor de derde keer een studiedag ‘Voorlezen aan ouderen’.

Lees meer
Cultuureducatie
06 juni 2019

Inspiratiemoment ‘Ouderen en cultuureducatie’: 18 juni 2019

Leren over en door cultuur doe je overal: binnen de kunsten, erfgoed maar ook bij jeugdwerk, ondernemerschap, welzijn, ... In al haar diversiteit kan cultuureducatie verbindingen leggen. Tussen mensen en tussen sectoren. Tussen publieken en tussen professionelen, hoe divers ze ook zijn. Publiq organiseert daarom een reeks van 10 korte evenementen, samen met verschillende organisaties. Ook de Vlaamse Ouderenraad is partner en organiseert één van de 10 evenementen. Daarbij focussen we op cultuureducatie voor en door ouderen.

Lees meer
Stay at home
06 juni 2019

Save the date: eindevent project ‘Stay@home with dementia’: 12 september 2019

Het project onderzocht of het gebruik van zorgtechnologie in de thuissituatie een opname in de residentiële zorg kan uitstellen. Zo ja, wat zijn de specifieke randvoorwaarden en is het inzetten van dergelijke technologieën sociaaleconomisch te verantwoorden? Hoe ziet dergelijke oplossing eruit en hoe kunnen Vlaamse KMO's i.s.m. zorgorganisaties hierbij oplossingen aanreiken? Antwoorden op deze vragen worden toegelicht tijdens het eindevent.

Lees meer
06 juni 2019

Infosessies vervoerregio’s: 19, 21 of 25 juni 2019

Sinds 1 januari 2019 is Vlaanderen opgedeeld in 15 vervoerregio’s. Elke vervoerregio heeft een vervoerregioraad die in opstartfase is. De vervoerregioraad is hét basisplatform voor overleg over mobiliteit en zorgt ervoor dat mobiliteit gestroomlijnd wordt. Omdat de regelgeving hierover zeer recent en dus nog weinig gekend is, organiseert de VVSG in samenwerking met het departement MOW drie infosessies waarop je kan aansluiten.

Lees meer
Vlaams Congres Palliatieve Zorg
17 mei 2019

Congres ‘Palliatieve zorg’: 15 oktober 2019

Tijdens dit congres brengt de Federatie Palliatieve Zorg iedereen samen die palliatieve zorg een warm hart toedraagt voor nieuwe inzichten en praktijken. Het staat deze keer in het teken van gevoelens in de laatste levensfase. 6 experts halen een gevoel boven water en vertellen openhartig over hun ervaringen en aanbevelingen inzake geluk, angst, durf, verwachting, autonomie en toewijding tijdens de laatste levensdagen.

Lees meer
PACE
03 mei 2019

Online cursus ‘Palliatieve zorg in woonzorgcentra’

Momenteel loopt er een gratis online cursus gebaseerd op ‘PACE, Palliative Care for Older People’, een project van de Europese Commissie, over palliatieve zorg in woonzorgcentra. Op 1 april startte een eerste cursus, maar je kan nog steeds deelnemen.

Lees meer
mijngezondheid
15 februari 2019

Leren werken met MijnGezondheid? Seniornet Vlaanderen lanceert opleiding

Op 8 mei 2018 lanceerde Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, het federale gezondheidsportaal mijngezondheid.belgie.be. Via het nieuwe platform krijgen patiënten inzage in hun medisch dossier. Maar met een nieuw online platform leren werken vergt altijd wat zoeken. Om ouderen daarbij te ondersteunen, biedt Seniornet Vlaanderen een opleiding op maat aan.

Lees meer
15 februari 2019

Zomercursus 'Ethiek in de dementiezorg': 2-5 juli 2019

Van 2 tot 5 juli 2019 organiseert het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht van de KU Leuven de 5de editie van de zomercursus ethiek in de dementiezorg. De cursus is interdisciplinair en werkt vanuit de filosofie, de geneeskunde, de verpleegkunde, de gerontologie en de klinische ethiek. De voertaal is Engels.

Lees meer
Naar een geintegreerde zorg
14 December 2018

Seminarie 'Van een duurzame samenwerking wordt iedereen beter': 19 september 2019

Volwaardige maatschappelijke participatie van ouderen impliceert dat zij optimaal gebruik moeten kunnen maken van alle beschikbare dienstverlening. Deze vorming inspireert je in het streven naar een kwaliteitsvolle en geïntegreerde zorg op maat van ieder persoon en in het ontwikkelen van duurzame samenwerkingsverbanden tussen voorzieningen. Het seminarie 'focust op samenwerking tussen het woonzorgcentrum, de dienst gezinszorg, de gebruiker en de mantelzorger.

Lees meer
Dementie anders bekeken
05 December 2017

Tentoonstelling ‘Dementie anders bekeken’

“Kijk anders naar personen met dementie en maak zo elke dag voor hen het verschil." Aan de hand van de reizende expo ‘dementie anders bekeken’ wil Tim Carpentier op een positieve wijze de beleving van ouderen met dementie in beeld brengen. Met foto’s van activiteiten, levenszinnen, en een minimuseum neemt deze expo je mee naar activiteiten die het geheugen van ouderen op een positieve manier stimuleren. Zo nodigt de expo je uit om anders te kijken naar personen met dementie.

Lees meer