Stem Ervaren Vief

Vief lanceert verkiezingsproject 'Stem Ervaren 2024'

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen start Vief vzw, een van de lidorganisaties van de Vlaamse Ouderenraad, met het initiatief 'Stem Ervaren 2024 – Samen naar een leeftijdsvriendelijk beleid'. Het initiatief is een samenwerking met ACLVB E-team, Liever Thuis LM en Onbegrensd LM. Daarmee willen de organisaties benadrukken dat ouderen een stem hebben en dat het belangrijk is om die ook te blijven gebruiken, ondanks het afschaffen van de opkomstplicht. 'Stem Ervaren' zoekt bovendien stemambassadeurs!

Lees meer
podcast ouderen

Onze 5 podcasttips voor de zomer

Als zomercadeautje bundelt de Vlaamse Ouderenraad voor jou enkele podcasts over en met ouderen. De ideale tip tijdens je vakantie of een rustig moment in je tuin of op je balkon. Ontdek onze top vijf, samengesteld uit Belgische én Nederlandse podcasts. Veel luisterplezier!

Lees meer
podcast ouderen

Onze 5 podcasttips voor dit najaar

Als eindejaarscadeautje bundelt de Vlaamse Ouderenraad voor jou enkele podcasts over en met ouderen. De ideale tip tijdens de donkere en koude dagen, die je liever binnen spendeert. Ontdek onze top vijf, samengesteld uit Belgische én Nederlandse podcasts. Veel luisterplezier!

Lees meer
universiteit van vlaanderen

Podcast ‘Hebben oude mensen nog nut?’

"We moeten ouderen niet respecteren voor hun betekenisvolle rol in het verleden maar voor hun betekenisvolle rol in het heden." Aan het woord is Professor agogiek, Liesbeth De Donder, van de Vrije Universiteit Brussel. Samen met Universiteit van Vlaanderen maakte ze een podcast over de vraag ‘Hebben oude mensen nog nut?’. Je krijgt een inkijk in hoe onze maatschappij naar ouderen kijkt en hoe het anders kan.

Lees meer
bankkaarten

Nieuw telefoonnummer voor Card Stop

Wie een bankkaart wil laten blokkeren via Card Stop belt voortaan naar 078 170 170. Dankzij de nieuwe telecomwet zijn er nu ook geen extra belkosten meer verbonden aan de dienst van Card Stop.

Lees meer
Taboe Geubels

Eén-programma 'Taboe' over ouderen

In het één-programma Taboe gaat Philippe Geubels op stap met mensen 'met wie je eigenlijk niet mag lachen'. Onder andere mensen met autisme, mensen die geworsteld hebben met een verslaving, mensen met een opvallend uiterlijk, vrouwen, mensen met een onvervulde kinderwens en mensen met verschillende genderbelevingen passeren de revue, en dat steeds op een respectvolle manier. Aanstaande zondag is het de beurt aan ouderen. In die aflevering zoekt Geubels een antwoord op de vraag hoe het is om ouder te worden en te zijn.

Lees meer
fotodatabank

Nieuwe lading beelden in onze fotodatabank!

Afgelopen zomer ging de Vlaamse Ouderenraad op pad in Vlaanderen en Brussel. We deden dat niet alleen, maar namen een heleboel figuranten mee. Zij gingen in op een oproep van de Vlaamse Ouderenraad en waren duidelijk niet schuw voor onze camera. Het werden fantastische momenten die in totaal voor meer dan 400 nieuwe beelden zorgden.

Lees meer
Overlijden paula semer

Bedankt, Paula!

De Vlaamse Ouderenraad is diep geraakt door het overlijden van Paula Sémer. Afscheid moeten nemen van iemand die er enkele weken geleden nog zo sterk stond, valt ons bijzonder zwaar. Tegelijk met het verdriet voelen we dankbaarheid. We zijn fier dat we de afgelopen maanden mochten samenwerken met Paula. Haar engagement voor de campagne droeg ze met veel trots en liefde.

Lees meer
ageisme

Luistertip: Radiozender Klara over ageisme

Radioprogramma Zeitgeist op Klara vroeg de Vlaamse Ouderenraad naar insteken voor een nieuwe reeks rond leeftijdsdicriminiatie of ageisme. In 3 afleveringen gaan boeiende historici, filosofen en therapeuten op verkenning. Hoe gaan we om met ouderdom? En wat kunnen we leren van vorige generaties en interessante denkers? Een zoektocht.

Lees meer
cover boek meisjes van 50

Boek ‘Meisjes van 50 en meer’

Hoe verouder je als vrouw? Maar ook, hoe verouder je als vrouw in een samenleving die gericht is op jeugdigheid en uiterlijk vertoon? Welke maatschappelijke barrières kom je tegen en welke plaats neem je in de samenleving in? Het boek van gerontologe Christel Geerts, in samenwerking met Zij-Kant, geeft meisjes van om en bij 50 jaar en meer een forum.

Lees meer
lutgart simoens

"Er schuilt een Lutgart in ieder van ons"

Afgelopen weekend stierf Lutgart 'de stem van Vlaanderen' Simoens. Bij menig volger van de Vlaamse Ouderenraad voelde Lutgart aan als een bekende, een vriendin zelfs. De voormalig radiopresentatrice luisterde 23 jaar lang elke zondagavond naar verzuchtingen en kopzorgen van Vlamingen in het Radio 2-programma 'Vragen staat vrij'. Via brieven en een plaat bood ze troost en een luisterend oor. De Vlaamse Ouderenraad neemt een voorbeeld aan deze grande dame. Haar aanpak is een voorbeeld voor ons allen op vlak van oprecht luisteren naar anderen.

Lees meer
zorgeloos op zwier

Toerisme Vlaanderen lanceert app die drukte op toeristische plekken meet

Zin in een uitstap of activiteit, maar wil je de massa vermijden? De YouFlanders-app helpt je bij je keuze. Via de app van Toerisme Vlaanderen zie je op welke plekken het rustig of druk is op 2 700 bezienswaardigheden en bestemmingen. Het gaat onder meer om musea, attracties, parken, logies en monumenten in Vlaanderen. Er zijn ook plannen om in een latere fase wandel- en fietsroutes toe te voegen.

Lees meer
Grootvader met kleinkind leeftijdsdiscriminatie unia corona

Leeftijdsdiscriminatie: Ook Unia trekt aan de alarmbel

Half mei 2020 klaagde de Vlaamse Ouderenraad de leeftijdsdiscriminatie aan die gepaard gaat met de versoepelde coronamaatregel waarbij grootouders jonger dan 65 jaar terug op hun kleinkinderen kunnen passen. Die maatregel vertrekt volledig vanuit een simplistische leeftijdsgrens en kan volgens ons niet door de beugel. Ook Unia, het interfederaal gelijkekansencentrum, schaart zich achter die mening.

Lees meer
grootouders kleinkinderen leeftijdsdiscriminatie opppassen coronavirus

Vlaamse Ouderenraad klaagt leeftijdsdiscriminatie grootouders aan

Afgelopen weekend maakte de Nationale Veiligheidsraad bekend dat grootouders onder strikte voorwaarden opnieuw op hun kleinkinderen mogen passen. Echter, een grote groep grootouders werd na de hoerastemming meteen weer met de voeten op de grond geplaatst. Alle oma's en opa's die ouder zijn dan 65 jaar worden uitgesloten van deze versoepeling, ongeacht hun reële gezondheidstoestand. De Vlaamse Ouderenraad klaagt het discriminerende karakter van de maatregel aan, en waarschuwt voor het mogelijke precedent.

Lees meer
website helderrecht

Helder Recht biedt gratis juridische informatie

Nu je beperkt bent in je bewegingsvrijheid heb je misschien niet de kans om bij je advocaat langs te gaan, een afspraak bij de notaris te maken of om je hulpverlener om juridische info te vragen? Daarom zet Helder Recht tijdelijk haar volledige juridische databank open voor het brede publiek.

Lees meer
fotodatabank

Nieuwe beelden in de fotodatabank!

De manier waarop ouderen en het ouder worden afgebeeld zijn, is vaak negatief of net overdreven positief. Al te vaak zie je in artikels of op affiches heel stereotype beelden. Om die de wereld uit te helpen, lanceerde de Vlaamse Ouderenraad een fotodatabank met realistische beelden van ouderen en actief ouder worden. Organisaties, journalisten of individuele gebruikers kunnen er gratis foto's aanvragen voor publicaties, artikels, nieuwsbrieven, presentaties, ...

Lees meer
sterk sociaal werk

Actieplan Sterk Sociaal Werk

In 2018 ging de eerste sociaalwerkconferentie door. Een bijeenkomst die heel wat sociaal werkers samenbracht om na te denken over de uitdagingen waar de sector voor staat. In navolging van die conferentie ligt er nu een actieplan Sterk Sociaal Werk klaar. Het gaat om een ambitieus vijfjarenplan dat het sociaal werk wil versterken.

Lees meer
Filmpje bop

2 generaties over leven in Brussel

Wat denken jongeren en ouderen over mobiliteit, publieke ruimte en beleidsparticipatie in Brussel? Hoe verschillend is hun visie hierover? Het Brussels Ouderenplatform bracht hen samen en maakte er filmpjes van.

Lees meer