vacature

Vacature: 3 regionaal medewerkers ouderenbeleidsparticipatie

Omdat de Vlaamse Ouderenraad vanaf 2022 de ondersteuning van de regionale uitwisselingsplatformen rond lokaal ouderenbeleid en inspraak van ouderen overneemt van de Vlaamse overheid, breidt onze ploeg opnieuw uit. We werven hiervoor twee voltijdse en een halftijdse medewerker aan. Kom jij ons team versterken?

Lees meer
Overlijden paula semer

Bedankt, Paula!

De Vlaamse Ouderenraad is diep geraakt door het overlijden van Paula Sémer. Afscheid moeten nemen van iemand die er enkele weken geleden nog zo sterk stond, valt ons bijzonder zwaar. Tegelijk met het verdriet voelen we dankbaarheid. We zijn fier dat we de afgelopen maanden mochten samenwerken met Paula. Haar engagement voor de campagne droeg ze met veel trots en liefde.

Lees meer
ageisme

Luistertip: Radiozender Klara over ageisme

Radioprogramma Zeitgeist op Klara vroeg de Vlaamse Ouderenraad naar insteken voor een nieuwe reeks rond leeftijdsdicriminiatie of ageisme. In 3 afleveringen gaan boeiende historici, filosofen en therapeuten op verkenning. Hoe gaan we om met ouderdom? En wat kunnen we leren van vorige generaties en interessante denkers? Een zoektocht.

Lees meer
cover boek meisjes van 50

Boek ‘Meisjes van 50 en meer’

Hoe verouder je als vrouw? Maar ook, hoe verouder je als vrouw in een samenleving die gericht is op jeugdigheid en uiterlijk vertoon? Welke maatschappelijke barrières kom je tegen en welke plaats neem je in de samenleving in? Het boek van gerontologe Christel Geerts, in samenwerking met Zij-Kant, geeft meisjes van om en bij 50 jaar en meer een forum.

Lees meer
lutgart simoens

"Er schuilt een Lutgart in ieder van ons"

Afgelopen weekend stierf Lutgart 'de stem van Vlaanderen' Simoens. Bij menig volger van de Vlaamse Ouderenraad voelde Lutgart aan als een bekende, een vriendin zelfs. De voormalig radiopresentatrice luisterde 23 jaar lang elke zondagavond naar verzuchtingen en kopzorgen van Vlamingen in het Radio 2-programma 'Vragen staat vrij'. Via brieven en een plaat bood ze troost en een luisterend oor. De Vlaamse Ouderenraad neemt een voorbeeld aan deze grande dame. Haar aanpak is een voorbeeld voor ons allen op vlak van oprecht luisteren naar anderen.

Lees meer
zorgeloos op zwier

Toerisme Vlaanderen lanceert app die drukte op toeristische plekken meet

Zin in een uitstap of activiteit, maar wil je de massa vermijden? De YouFlanders-app helpt je bij je keuze. Via de app van Toerisme Vlaanderen zie je op welke plekken het rustig of druk is op 2 700 bezienswaardigheden en bestemmingen. Het gaat onder meer om musea, attracties, parken, logies en monumenten in Vlaanderen. Er zijn ook plannen om in een latere fase wandel- en fietsroutes toe te voegen.

Lees meer
Grootvader met kleinkind leeftijdsdiscriminatie unia corona

Leeftijdsdiscriminatie: Ook Unia trekt aan de alarmbel

Half mei 2020 klaagde de Vlaamse Ouderenraad de leeftijdsdiscriminatie aan die gepaard gaat met de versoepelde coronamaatregel waarbij grootouders jonger dan 65 jaar terug op hun kleinkinderen kunnen passen. Die maatregel vertrekt volledig vanuit een simplistische leeftijdsgrens en kan volgens ons niet door de beugel. Ook Unia, het interfederaal gelijkekansencentrum, schaart zich achter die mening.

Lees meer
grootouders kleinkinderen leeftijdsdiscriminatie opppassen coronavirus

Vlaamse Ouderenraad klaagt leeftijdsdiscriminatie grootouders aan

Afgelopen weekend maakte de Nationale Veiligheidsraad bekend dat grootouders onder strikte voorwaarden opnieuw op hun kleinkinderen mogen passen. Echter, een grote groep grootouders werd na de hoerastemming meteen weer met de voeten op de grond geplaatst. Alle oma's en opa's die ouder zijn dan 65 jaar worden uitgesloten van deze versoepeling, ongeacht hun reële gezondheidstoestand. De Vlaamse Ouderenraad klaagt het discriminerende karakter van de maatregel aan, en waarschuwt voor het mogelijke precedent.

Lees meer
website helderrecht

Helder Recht biedt gratis juridische informatie

Nu je beperkt bent in je bewegingsvrijheid heb je misschien niet de kans om bij je advocaat langs te gaan, een afspraak bij de notaris te maken of om je hulpverlener om juridische info te vragen? Daarom zet Helder Recht tijdelijk haar volledige juridische databank open voor het brede publiek.

Lees meer
fotodatabank

Nieuwe beelden in de fotodatabank!

De manier waarop ouderen en het ouder worden afgebeeld zijn, is vaak negatief of net overdreven positief. Al te vaak zie je in artikels of op affiches heel stereotype beelden. Om die de wereld uit te helpen, lanceerde de Vlaamse Ouderenraad een fotodatabank met realistische beelden van ouderen en actief ouder worden. Organisaties, journalisten of individuele gebruikers kunnen er gratis foto's aanvragen voor publicaties, artikels, nieuwsbrieven, presentaties, ...

Lees meer
sterk sociaal werk

Actieplan Sterk Sociaal Werk

In 2018 ging de eerste sociaalwerkconferentie door. Een bijeenkomst die heel wat sociaal werkers samenbracht om na te denken over de uitdagingen waar de sector voor staat. In navolging van die conferentie ligt er nu een actieplan Sterk Sociaal Werk klaar. Het gaat om een ambitieus vijfjarenplan dat het sociaal werk wil versterken.

Lees meer
Filmpje bop

2 generaties over leven in Brussel

Wat denken jongeren en ouderen over mobiliteit, publieke ruimte en beleidsparticipatie in Brussel? Hoe verschillend is hun visie hierover? Het Brussels Ouderenplatform bracht hen samen en maakte er filmpjes van.

Lees meer
Grootouder met kleinkind

Gezinsbond lanceert magazine voor grootouders

Ben jij grootouder? En ben je daar trots op? Dan is het magazine 'GROOTouders' iets voor jou! De eerste editie valt eind juni in de brievenbus. Je kan een gratis proefexemplaar aanvragen of je meteen abonneren. Bovendien zal er regelmatig een nieuwsbrief verschijnen. Ook daar kan je je al voor inschrijven.

Lees meer
diversiteit

Diversiteitstrofee en diversiteitsmonitor van de VRT

Voor het zevende jaar op rij reikt de VRT diversiteitstrofeeën uit. In zes categorieën worden prijzen uitgereikt: Eén, Canvas, Ketnet, Informatie, Radio en Digitale toegankelijkheid. Naast GRIP vzw, de Vrouwenraad, Çavaria, het Minderhedenforum en het Netwerk tegen armoede, is ook de Vlaamse Ouderenraad vertegenwoordigd in de jury. Wij bewaken de aanwezigheid en de beeldvorming van ouderen in de genomineerde programma’s. Daarnaast werden ook de cijfers van de diversiteitsmonitor voorgesteld.

Lees meer
Oud worden is niet voor watjes

Boek ‘Oud worden is niet voor watjes’

‘Kunnen ouderen de pot op?’ Een onbetamelijke vraag zullen velen zeggen. Mensen die onze samenleving groot hebben gemaakt en zich over ons hebben ontfermd, verdienen volgens hen een dergelijke vraag niet. ‘Van mij wel’, zullen sommige direct reageren… Meningen over ouderen zijn verdeeld maar op een dag krijgt iedereen er mee te maken. Dit boek van Tinie Kardol toont op basis van korte verhalen de vele gezichten van het ouder worden op een grappige, tragische, soms dwaze en indringende manier. De ene situatie al herkenbaarder of memorabeler dan de andere. Maar allemaal het lezen waard.

Lees meer