Cahier Kotosa
06 juli 2018

Ouder worden in het multiculturele Brussel

Kotosa is een documentaire over ouder worden in het multiculturele Brussel. In de film stellen vier vrouwen met Afrikaanse roots pertinente vragen. Zij hebben een rijke ervaring in de Belgische zorgsector. Naar aanleiding van de film, publiceerde het Kenniscentrum Welzijn Wonen en Zorg ook een ‘cahier’ met meer achtergrondinformatie.

Lees meer
Rusthuisklas
31 mei 2018

Jong en oud samen in de klas in Deinze

Al verschillende schooljaren op rij is het zesde leerjaar van de vrije basisschool Vinkt gevestigd in het woonzorgcentrum Sint-Franciscus. Er is plaatsgebrek in de school, en als oplossing kregen de leerlingen een klas in het woonzorgcentrum. Dit concept slaat erg aan, en werkt zowel voor de ouderen als voor de kinderen.

Lees meer
18 mei 2018

Heerlijke hoorspelen van Luisterpunt

Weet je dat Luisterpunt een kleine 300 hoorspelen in hun collectie heeft? Luisterpunt is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Een groot deel zijn hoorspelen zoals ze op de vroegere BRT werden uitgezonden, met stemmen die ongetwijfeld een belletje doen rinkelen. Ook woonzorgcentra kunnen gebruik maken van het aanbod, want luisteren in groep is heel fijn.

Lees meer
Hoboken
05 oktober 2017

Ouderenweek 2017: Met een boek naar de buren in Hoboken

Dienstencentrum Groen Zuid en kinderdagverblijf Patrasche zijn al ongeveer een jaar buren in Hoboken. Toch kenden de peuters en de ouderen elkaar niet. Tot vandaag. Enkele medewerkers van de organisaties vingen op dat de Ouderenweek en de Voorleesweek dit jaar samen vallen. Een mooie gelegenheid om de handen in elkaar te slaan, dachten ze. Ook Radio 2 was nieuwsgierig.

Lees meer
Drempelmeter Stad Hasselt
21 april 2017

Stad Hasselt lanceert drempelmeter

Met de drempelmeter kunnen (Hasseltse) organisaties en verenigingen opsporen welke knelpunten en/of drempels mensen tegenhouden om gebruik te maken van het aanbod van organisaties in de stad. De drempelmeter maakt organisatie of vereniging bewust van hoe toegankelijk hun aanbod is voor mensen in een kwetsbare positie.

Lees meer
Livestreaming in WZC
17 april 2017

CC de Warande zendt voorstellingen live uit in WZC De Wending

Veel ouderen, ook als ze in een woonzorgcentrum wonen, blijven geïnteresseerd in cultuur. Maar vaak is het niet evident om zich daarvoor te verplaatsen. Op vraag van het paramedisch team van WZC De Wending (Zorggroep Orion), startte provinciaal cultuurhuis de Warande in 2017 samen met Cultuurconnect een project om cultuur tot bij de bewoners van woonzorgcentra te krijgen. Dit gebeurt door livestreaming van voorstellingen naar woonzorgcentra.

Lees meer
07 april 2017

VRT reikt diversiteitstrofeeën uit

Eind maart 2017 reikte de VRT voor het vijfde jaar op rij de diversiteitstrofeeën uit. Dat zijn prijzen voor programmamakers die creatief omspringen met diversiteit. In zes categorieën waren 30 gemaakte radio-, tv- en onlineprogramma's genomineerd. Een professionele jury, waarin GRIP vzw, de Vrouwenraad, Cavaria, het Minderhedenforum, de Vlaamse Ouderenraad en het Netwerk tegen armoede vertegenwoordigd zijn, bepaalde de winnaars.

Lees meer
18 november 2016

KUNST +50 aan de muren in ziekenhuizen en woonzorgcentra

Ouderen ontdekken vaak op latere leeftijd hun talent voor kunst. Sommige zetten als jongere reeds hun eerste stappen als kunstenaar maar door hun drukke leven (werk en gezin) herontdekken ze zichzelf vaak eens ze gepensioneerd zijn. Anderen voelen deze interesses en talenten sluimeren maar hebben om dezelfde redenen geen tijd noch de mogelijkheid gehad om hiermee iets te doen. Pas op latere leeftijd (minder werken, kinderen studeren, …) vinden ze tijd voor zichzelf, tijd om deze talenten te ontwikkelen: ze gaan naar de academie, volgen allerlei cursussen of gaan als autodidact aan de slag. Hun

Lees meer