livestreaming woonzorgcentra

Livestreaming: Breng een culturele voorstelling naar je woonzorgcentrum

Veel ouderen, ook als ze in een woonzorgcentrum wonen, blijven geïnteresseerd in cultuur. Maar vaak is het niet evident om zich daarvoor te verplaatsen. Net zoals de voorbije jaren, biedt Cultuurconnect - een organisatie die een brug slaat tussen lokale cultuurhuizen, bibliotheken, overheden, technologiespelers en artistieke initiatieven – daarom de mogelijkheid om voorstellingen die in cultuurhuizen geprogrammeerd worden, te livestreamen naar (woon)zorgcentra of ziekenhuizen.

Lees meer
Rebels

Tip: In documentairefilm ‘Rebels’ staan ouderen in de spotlight

“Oude mensen willen vooral lekker rusten. Het liefst zitten ze in hun luie stoel voor tv met een dekentje over hun knieën. Dagelijkse beslommeringen geven ze zoveel mogelijk uit handen en een uitgesproken mening hebben ze al lang niet meer. Maar is dat wel zo? Natuurlijk niet”, klinkt het bij de initiatiefnemers van de nieuwe documentairefilm ‘rebels’. “In werkelijkheid ergeren de meeste 75-plussers zich te pletter aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en genegeerd.”

Lees meer
beleef weer meer

‘Beleef weer meer’ moet cultuur opnieuw stimuleren

Sinds ‘code geel’ gooien alle cultuur- en vrijetijdsorganisatoren hun deuren weer open. Niet alleen zijn de theater-, concert- en filmzalen terug open, maar ook de actieve cultuurbeleving - via de amateurkunsten of het cultureel vrijwilligerswerk – is opnieuw mogelijk. Toch blijkt dat allemaal slechts mondjesmaat terug op gang te komen. Om ons allemaal te heractiveren is er nu de campagne 'Beleef Weer Meer'.

Lees meer
campagnebeeld

Gaat lezen moeilijk? Geef je oren de kost!

Wat als je graag boeken, tijdschriften en/of kranten leest, maar lezen moeilijk wordt? Wat als je ogen achteruitgaan door een visuele beperking als glaucoom of maculadegeneratie? Of wanneer het moeilijk wordt om bladzijden om te slaan of een boek vast te houden door een fysieke beperking als reuma of Parkinson? Ook dan kan je (blijven) lezen. Luisterpuntbibliotheek, Transkript en Kamelego lanceren een campagne om hun aanbod in de kijker te zetten.

Lees meer
diversiteitstrofee vrt

Vlaamse Ouderenraad geeft 'De Inspecteur' de VRT diversiteitstrofee 2021

Elk jaar reikt VRT diversiteitstrofeën uit. In zes categorieën worden prijzen uitgedeeld: Eén, Canvas, Ketnet, Informatie, Radio en Fictie. Naast GRIP vzw, de Vrouwenraad, Çavaria, het Minderhedenforum en het Netwerk tegen Armoede, is ook de Vlaamse Ouderenraad vertegenwoordigd in de jury. Wij bewaken de aanwezigheid en de beeldvorming van ouderen in de genomineerde programma’s. Die vonden we voornamelijk terug in het Radio 2 programma 'De Inspecteur', een van de gelukkige winnaars.

Lees meer
dementie erfgoed musea

FARO bundelt dementieaanbod in erfgoedsector

Werk je in de zorgsector en ben je op zoek naar een actueel overzicht van het bestaande erfgoedaanbod voor personen met dementie? Of ben je voor een naaste op zoek naar een interessante activiteit in dat kader? Dan biedt FARO de oplossing. Het Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed wijst je de weg naar organisaties waar je een reminiscentiekoffer kunt uitlenen en naar musea die dementievriendelijke rondleidingen organiseren.

Lees meer
vrouw ouderenvereniging lokale ouderenraad cultuur noodfonds

Noodfonds cultuursector biedt ook mogelijkheden voor ouderen

De Vlaamse regering besliste om het noodfonds voor de compensatie van de coronaschade te verhogen tot 265 miljoen euro. Voor de cultuursector wordt er 65 miljoen euro vrijgemaakt en elke gemeente krijgt een bedrag om vrij te besteden aan sport, jeugd en cultuur. Met deze maatregelen hoopt de regering kwetsbare verenigingen voldoende te steunen zodat ze hun werking kunnen heropstarten. Via de noodfondsen wordt er ook meer mogelijk voor ouderen. Dat blijkt uit een kleine rondvraag van de Vlaamse Ouderenraad.

Lees meer
Sanne leest

Dagelijks voorleeskwartiertje op Eclips TV

LINC vzw en Eclips TV slaan de handen in elkaar. Sinds vorige week kan je elke dag om 9.45 uur een nieuw verhaal horen, voorgelezen door Sanne van LINC vzw,  dat is een vormingsinstelling die enthousiast werkt rond Lezen, INformatie en Communicatie. Ze hopen hiermee verstrooiing te bieden tijdens de quarantaine én nieuwe voorleesvrijwilligers te vinden.

Lees meer
kindle ebook reader

UiTinHuis zet het online vrijetijdsaanbod op een rij

Onlangs lanceerde publiq www.UiTinhuis.be, waar ze samen met de cultuur- en vrijetijdssector alle tips voor digitale vrijetijdsbesteding verzamelen. Mooi meegenomen in deze periode van ‘blijf in uw kot’. Dat aanbod is ook heel interessant voor mensen waarbij ‘thuis’ een andere invulling krijgt, zoals bewoners van woonzorgcentra.

Lees meer
hoofdtelefoon luisteren

Luisterboeken bieden uren leesplezier

In deze periode van quarantaine is het voor velen onder ons een uitdaging om onszelf te blijven vermaken. Luisterpuntbibliotheek heeft een oplossing. Zij bieden duizenden boeken aan in luistervorm.

Lees meer
Suzy

Ouderenweek 2018: Suzy helpt ouderen in de digitale wereld

Suzy (72) is voorzitter van de lokale ouderenraad in Blankenberge. Daarnaast is ze provinciaal verantwoordelijke van Seniornet in West-Vlaanderen. Met de lokale ouderenraad startte ze het Digi-Ateljee op in Blankenberge. Ze verzamelde en groep van 14 oudere vrijwilligers die goed mee zijn met het digitale en die zich willen engageren om andere ouderen iets bij te brengen: de digi-helpers.

Lees meer
Buurtkar

Ouderenweek 2018: Tonny en Pol bouwen een buurtkar

In lokaal dienstencentrum Ter Vlierbeke in Kessel-Lo werd tijdens de Ouderenweek een Warmewijkavond georganiseerd. Een grote groep ouderen kwam er samen om buurtinitiatieven voor te stellen, ideeën op te doen of om andere enthousiastelingen te leren kennen.

Lees meer
Mich

Ouderenweek 2018: Mich trekt het sociaal netwerk in haar nieuwe wijk op gang

Mich (70) woont sinds een klein jaar in residentie Emerald Haven in de Antwerpse wijk, die in volle opbouw is. Ze verhuisde met haar man van een groot huis naar een kleiner appartement. Maar ze woont nu wel tussen heel wat mensen! Om het sociaal contact tussen de nieuwe buren te versterken, stapte ze in het Samentuin project waar ook buurvrouw Liliane (58) actief is.

Lees meer
Klimaatrobuust

Ouderenweek 2018: Jan, Relinde, Jos, Trix en Josee maken hun buurt klimaatrobuust

Jan (77), Relinde (72), Jos (68), Trix (80) en Josee (74) hebben een onuitputtelijke energie voor hun wijk, Sint-Andries, die gekend staat om het grote aantal sociale woningen. Ze zijn lid van van het buurtcomité. Samen met Stadslab 2050 gaan ze voor een klimaatrobuuste wijk. Klimaatrobuustheid duidt op het weerbaar en veerkrachtig maken tegen de (gevolgen van) klimaatsverandering. Ook zijn ze actief in een samentuin en ruimen ze af en toe zwerfvuil op.

Lees meer
Plusbaasjes

Ouderenweek 2018: Plusbaasjes Chantal en Nicole

Chantal (71) en Nicole (75) leerden elkaar jaren geleden kennen in een professionele context. Ze zijn nu al enige tijd buurvrouwen en plusbaasjes van asielhond Ranis. Samen zorgen ze voor hem. Door wandelingen te maken met Ranis, ontmoetten de twee vrouwen ook andere mensen. Na verschillende praatjes leer je elkaar beter kennen en zo merkten Chantal en Nicole dat sommige mensen nood hadden aan iemand die af en toe even de zorg voor hun viervoeter kon ondersteunen.

Lees meer
Cahier Kotosa

Cahier 'Ouder worden in het multiculturele Brussel'

Kotosa is een documentaire over ouder worden in het multiculturele Brussel. In de film stellen vier vrouwen met Afrikaanse roots pertinente vragen. Zij hebben een rijke ervaring in de Belgische zorgsector. Naar aanleiding van de film, publiceerde het Kenniscentrum Welzijn Wonen en Zorg ook een ‘cahier’ met meer achtergrondinformatie.

Lees meer
Rusthuisklas

Jong en oud samen in de klas in Deinze

Al verschillende schooljaren op rij is het zesde leerjaar van de vrije basisschool Vinkt gevestigd in het woonzorgcentrum Sint-Franciscus. Er is plaatsgebrek in de school, en als oplossing kregen de leerlingen een klas in het woonzorgcentrum. Dit concept slaat erg aan, en werkt zowel voor de ouderen als voor de kinderen.

Lees meer