diversiteitstrofee vrt

Vlaamse Ouderenraad geeft 'De Inspecteur' de VRT diversiteitstrofee 2021

Elk jaar reikt VRT diversiteitstrofeën uit. In zes categorieën worden prijzen uitgedeeld: Eén, Canvas, Ketnet, Informatie, Radio en Fictie. Naast GRIP vzw, de Vrouwenraad, Çavaria, het Minderhedenforum en het Netwerk tegen Armoede, is ook de Vlaamse Ouderenraad vertegenwoordigd in de jury. Wij bewaken de aanwezigheid en de beeldvorming van ouderen in de genomineerde programma’s. Die vonden we voornamelijk terug in het Radio 2 programma 'De Inspecteur', een van de gelukkige winnaars.

Lees meer
dementie erfgoed musea

FARO bundelt dementieaanbod in erfgoedsector

Werk je in de zorgsector en ben je op zoek naar een actueel overzicht van het bestaande erfgoedaanbod voor personen met dementie? Of ben je voor een naaste op zoek naar een interessante activiteit in dat kader? Dan biedt FARO de oplossing. Het Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed wijst je de weg naar organisaties waar je een reminiscentiekoffer kunt uitlenen en naar musea die dementievriendelijke rondleidingen organiseren.

Lees meer
vrouw ouderenvereniging lokale ouderenraad cultuur noodfonds

Noodfonds cultuursector biedt ook mogelijkheden voor ouderen

De Vlaamse regering besliste om het noodfonds voor de compensatie van de coronaschade te verhogen tot 265 miljoen euro. Voor de cultuursector wordt er 65 miljoen euro vrijgemaakt en elke gemeente krijgt een bedrag om vrij te besteden aan sport, jeugd en cultuur. Met deze maatregelen hoopt de regering kwetsbare verenigingen voldoende te steunen zodat ze hun werking kunnen heropstarten. Via de noodfondsen wordt er ook meer mogelijk voor ouderen. Dat blijkt uit een kleine rondvraag van de Vlaamse Ouderenraad.

Lees meer
Sanne leest

Dagelijks voorleeskwartiertje op Eclips TV

LINC vzw en Eclips TV slaan de handen in elkaar. Sinds vorige week kan je elke dag om 9.45 uur een nieuw verhaal horen, voorgelezen door Sanne van LINC vzw,  dat is een vormingsinstelling die enthousiast werkt rond Lezen, INformatie en Communicatie. Ze hopen hiermee verstrooiing te bieden tijdens de quarantaine én nieuwe voorleesvrijwilligers te vinden.

Lees meer
kindle ebook reader

UiTinHuis zet het online vrijetijdsaanbod op een rij

Onlangs lanceerde publiq www.UiTinhuis.be, waar ze samen met de cultuur- en vrijetijdssector alle tips voor digitale vrijetijdsbesteding verzamelen. Mooi meegenomen in deze periode van ‘blijf in uw kot’. Dat aanbod is ook heel interessant voor mensen waarbij ‘thuis’ een andere invulling krijgt, zoals bewoners van woonzorgcentra.

Lees meer
hoofdtelefoon luisteren

Luisterboeken bieden uren leesplezier

In deze periode van quarantaine is het voor velen onder ons een uitdaging om onszelf te blijven vermaken. Luisterpuntbibliotheek heeft een oplossing. Zij bieden duizenden boeken aan in luistervorm.

Lees meer
Suzy

Ouderenweek 2018: Suzy helpt ouderen in de digitale wereld

Suzy (72) is voorzitter van de lokale ouderenraad in Blankenberge. Daarnaast is ze provinciaal verantwoordelijke van Seniornet in West-Vlaanderen. Met de lokale ouderenraad startte ze het Digi-Ateljee op in Blankenberge. Ze verzamelde en groep van 14 oudere vrijwilligers die goed mee zijn met het digitale en die zich willen engageren om andere ouderen iets bij te brengen: de digi-helpers.

Lees meer
Buurtkar

Ouderenweek 2018: Tonny en Pol bouwen een buurtkar

In lokaal dienstencentrum Ter Vlierbeke in Kessel-Lo werd tijdens de Ouderenweek een Warmewijkavond georganiseerd. Een grote groep ouderen kwam er samen om buurtinitiatieven voor te stellen, ideeën op te doen of om andere enthousiastelingen te leren kennen.

Lees meer
Mich

Ouderenweek 2018: Mich trekt het sociaal netwerk in haar nieuwe wijk op gang

Mich (70) woont sinds een klein jaar in residentie Emerald Haven in de Antwerpse wijk, die in volle opbouw is. Ze verhuisde met haar man van een groot huis naar een kleiner appartement. Maar ze woont nu wel tussen heel wat mensen! Om het sociaal contact tussen de nieuwe buren te versterken, stapte ze in het Samentuin project waar ook buurvrouw Liliane (58) actief is.

Lees meer
Klimaatrobuust

Ouderenweek 2018: Jan, Relinde, Jos, Trix en Josee maken hun buurt klimaatrobuust

Jan (77), Relinde (72), Jos (68), Trix (80) en Josee (74) hebben een onuitputtelijke energie voor hun wijk, Sint-Andries, die gekend staat om het grote aantal sociale woningen. Ze zijn lid van van het buurtcomité. Samen met Stadslab 2050 gaan ze voor een klimaatrobuuste wijk. Klimaatrobuustheid duidt op het weerbaar en veerkrachtig maken tegen de (gevolgen van) klimaatsverandering. Ook zijn ze actief in een samentuin en ruimen ze af en toe zwerfvuil op.

Lees meer
Plusbaasjes

Ouderenweek 2018: Plusbaasjes Chantal en Nicole

Chantal (71) en Nicole (75) leerden elkaar jaren geleden kennen in een professionele context. Ze zijn nu al enige tijd buurvrouwen en plusbaasjes van asielhond Ranis. Samen zorgen ze voor hem. Door wandelingen te maken met Ranis, ontmoetten de twee vrouwen ook andere mensen. Na verschillende praatjes leer je elkaar beter kennen en zo merkten Chantal en Nicole dat sommige mensen nood hadden aan iemand die af en toe even de zorg voor hun viervoeter kon ondersteunen.

Lees meer
Cahier Kotosa

Cahier 'Ouder worden in het multiculturele Brussel'

Kotosa is een documentaire over ouder worden in het multiculturele Brussel. In de film stellen vier vrouwen met Afrikaanse roots pertinente vragen. Zij hebben een rijke ervaring in de Belgische zorgsector. Naar aanleiding van de film, publiceerde het Kenniscentrum Welzijn Wonen en Zorg ook een ‘cahier’ met meer achtergrondinformatie.

Lees meer
Rusthuisklas

Jong en oud samen in de klas in Deinze

Al verschillende schooljaren op rij is het zesde leerjaar van de vrije basisschool Vinkt gevestigd in het woonzorgcentrum Sint-Franciscus. Er is plaatsgebrek in de school, en als oplossing kregen de leerlingen een klas in het woonzorgcentrum. Dit concept slaat erg aan, en werkt zowel voor de ouderen als voor de kinderen.

Lees meer

Heerlijke hoorspelen van Luisterpunt

Weet je dat Luisterpunt een kleine 300 hoorspelen in hun collectie heeft? Luisterpunt is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Een groot deel zijn hoorspelen zoals ze op de vroegere BRT werden uitgezonden, met stemmen die ongetwijfeld een belletje doen rinkelen. Ook woonzorgcentra kunnen gebruik maken van het aanbod, want luisteren in groep is heel fijn.

Lees meer
Borgerhout

Ouderenweek 2017: Afghaans borduurwerk in Borgerhout

Elk jaar tijdens de Ouderenweek organiseert District Borgerhout een feest voor alle oudere bewoners. Deze keer ging dat gepaard met een toonmoment van de workshops die zij sinds juni 2017 konden volgen. Deze workshops, bovendien gegeven door ouderen, waren snel volzet. Het aanbod gaf deelnemers de kans om nieuwe technieken zoals borduren, zijdeschilderen, striptekenen, aquarel en beeldhouwen aan te leren én om nieuwe culturen te leren kennen.

Lees meer
Bilzen

Ouderenweek 2017: Een reis naar het verleden in Bilzen

De lokale ouderenraad van Bilzen zet al langer in op interactieve contacten tussen verschillende generaties. Tijdens de Ouderenweek trokken enkele ouderen naar het vijfde leerjaar van de Sint-Mauritiusschool om een reis naar het verleden te maken. Tegelijk ontdekten de ouderen hoe kinderen vandaag de dag groot worden. Eigenlijk zijn de verschillen niet zo groot. Jonge mensen dromen van een mooie toekomst waar en wanneer ze ook opgroeien.

Lees meer
Diksmuide

Ouderenweek 2017: Vluchtelingen en ouderen leren elkaar kennen in Diksmuide

Enkele jaren geleden drukte Christine voor de lokale ouderenraad een document af dat per ongeluk uit de printer van het dienstencentrum in Diksmuide rolde. Ze ging het daar oppikken en leerde zo Lies kennen. Ze geraakten aan de praat en Lies vertelde over haar job in het Lokaal Opvang Initiatief. Christine was geïntrigeerd en bracht er een bezoekje. Nadien bleef ze langsgaan en leerde ze de bewoners goed kennen. De basis voor een verbindend initiatief van de lokale ouderenraad was gelegd.

Lees meer
Tienen

Ouderenweek 2017: Met de OKAN-klas naar het WZC in Tienen

In het Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs in Tienen is een OKAN-klas, een onthaalklas voor anderstalige kinderen. In een jaar tijd leren de leerlingen er Nederlands. Juf Sarah probeert dit op een originele manier te doen en is steeds op zoek naar fijne activiteiten. Tijdens de Ouderenweek trok ze met haar leerlingen uit Eritrea, Tanzania, Afghanistan, de Verenigde Staten en Guinea naar woonzorgcentrum Tweepoorten, waar ze reeds een goed contact had met het animatieteam.

Lees meer