week van de geletterdheid

Hou het duidelijk!

Je kent het wel: onduidelijke brieven, complexe procedures, moeilijke berekeningen of ingewikkelde apps en websites. Dat kan beter. Tijdens de Week van de Geletterdheid van 8 tot 15 september 2024 staat duidelijkheid centraal. Want dat neemt drempels weg, voor iedereen. De Vlaamse Ouderenraad ondersteunt de campagne. 

Lees meer
digibanken

Nieuwe campagne zet digibanken in de kijker

Onze wereld digitaliseert. Om het risico op digitale uitsluiting tegen te gaan, werden er 54 digibanken in het leven geroepen. Daar kunnen mensen gratis terecht met digitale vragen terecht. Aan de hand van de communicatiecampagne 'Digitale hulp nodig?’ wil die digibanken in de kijker zetten.

Lees meer
iktwijfel.be

iktwijfel.be neemt je internettwijfel weg

Iktwijfel.be is een website om de (twijfelende) internetter wegwijs te maken in de stroom aan nieuws en (des)informatie online. Het is een campagne van Mediawijs en Média Animation, de twee mediawijsheidsorganisaties. Aan de hand van vier praktische tips willen de initiatiefnemers ons meer zekerheid brengen in die twijfel. 

Lees meer
veilig surfen

Campagne 'Surf ik veilig?' geeft tips

Hoe weet je nu of een website helemaal veilig is en dat cybercriminelen je niet in de maling nemen? DNS Belgium wil bij ouderen het vertrouwen versterken in het internet. Ook geeft de organisatie tips om dat zo veilig mogelijk te doen.

Lees meer
Bijklussen in de zorg

Gepensioneerden kunnen langer blijven helpen in de zorgsector

De federale regering verlengt de mogelijkheid voor gepensioneerde 65-plussers om een handje toe te steken in de zorg. De maatregel die tijdens de pandemie genomen werd, liep tot 31 maart en wordt nu met 6 maanden verlengd. Die verlenging moet het nog steeds nijpende personeelstekort in de sector helpen opvangen.

Lees meer
bankautomaat

Petitie SOS Cash pleit voor meer geldautomaten

Het aantal geldautomaten in ons land is de laatste 5 jaar sterk afgenomen. Tegen eind 2024 zouden er minder dan 4 000 automaten beschikbaar zijn. Om hiertegen te protesteren, hebben organisatie Financité, ouderenvereniging OKRA en Test-Aankoop de petitie SOS Cash opgestart. "Want toegang tot je eigen geld is een grondrecht", klinkt het.

Lees meer
digihelper

Inspiratiegids ‘Werken met vrijwillige digihelpers’

Lokale besturen en organisaties die een digihelper werking hebben of willen opzetten, kunnen gebruik maken van een nieuwe inspiratiegids. Die werd ontwikkeld door Mediawijs, in samenwerking met VVSG, District09 en het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk.

Lees meer
bankkaartfraude

Let op voor kluisrekeningfraude en bankkaartphishing aan huis

Febelfin stelt steeds meer meldingen vast van online of telefonische fraude of zelfs van oplichting bij mensen thuis. De sector herinnert eraan dat een bank of medewerkers hun klanten nooit naar hun codes zullen vragen en hen ook nooit zullen verzoeken om overschrijvingen te doen. Noch per telefoon, sms of e-mail, noch bij een klant thuis.

Lees meer
phishing

Campagne ‘Wees slimmer dan oplichters’

Van phishing en kluisrekeningfraude tot beleggingsfraude en hulpvraagfraude. Die vormen van fraude zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Om ouderen te sensibiliseren voor allerlei actuele fraudevormen, ontwikkelt Febelfin een postercampagne. Zo wil de organisatie fraudevormen minder abstract maken en illustreren hoe deze in hun werk gaan.

Lees meer
digitalisering

Podcast ‘Ben jij een digitale dinosaurus?’

Zie jij de bomen door het grote mediabos nog? Is je smartphone een verlengstuk van je arm? Doe jij alles online? Of heb je het gevoel dat je niet meer mee bent? De digitale wereld evolueert razendsnel, dat staat vast. Prof. dr. Ilse Mariën is expert digitale ongelijkheid aan de VUB en vertelt je in deze podcast hoe je die digitale revolutie overleeft.

Lees meer
smishing

Zo voorkom je smishing

Ooit al van smishing gehoord? Smishing is net zoals phishing een vorm van internetfraude. Maar waar bij phishing de focus vooral ligt op fraude via e-mail, gebeurt smishing in de vorm van een sms’je of een bericht via WhatsApp. In een informatief filmpje van drie minuten geeft VRT NWS het woord aan Katrien Eggers, medewerker van het Centrum voor Cybersecurity. Zij geeft je meer informatie over deze vorm van oplichting.

Lees meer
levenslang leren

Levenslang leren? Associatie KU Leuven lanceert platform ikblijfbij.be

Al wie wil bijblijven, specialiseren, groeien of omscholen kan vanaf nu terecht op één adres: ikblijfbij.be. Het nieuwe platform van de Associatie KU Leuven brengt het huidige (en toekomstige) aanbod voor levenslang leren aan KU Leuven, LUCA School of Arts, Odisee, Thomas More, UCLL en Vives op een gebruiksvriendelijke manier samen.

Lees meer
phishing

Blijf oppassen voor phishing of valse berichten

Steeds vaker worden mensen geconfronteerd met phishingberichten of valse berichten. Dat zijn berichten van oplichters om je gegevens of geld te ontfrutselen. Ze doen dat via sms, e-mail, telefonisch of Whatsapp. Ook de Pensioendienst waarschuwde afgelopen week voor oplichters die zich voordoen als medewerkers van de Pensioendienst en zo je persoons- en bankgegevens proberen te bemachtigen om je nadien af te persen. De Vlaamse Ouderenraad raadt internetgebruikers aan om alert te blijven en zich met een aantal veiligheidsregels te wapenen tegen phishing.

Lees meer
bankautomaten verdwijnen

Nieuwe plannen bankneutrale automaten worden kil onthaald

De vier grootbanken in België schiepen deze week meer duidelijkheid over hun plannen omtrent het invoeren van bankneutrale automaten. En die klinken niet erg aantrekkelijk. Slechts de helft van hun bankautomaten zou worden vervangen door die nieuwe automaten. Dat kan rekenen op heel wat kritische en bezorgde geluiden. “Elke Belg moet vlot toegang hebben tot een bankautomaat. Het is tijd dat banken hun engagementen, de wetten en hun klanten respecteren”, verklaarde minister van Economie Dermagne in de plenaire zitting van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Lees meer
Digitaal inclusieve wijk

Toolbox ‘Digitaal inclusieve wijk’ gelanceerd

In het kader van de Week van de Geletterdheid presenteerden Kortrijk, Gent en Antwerpen de toolbox ‘Digitaal inclusieve wijk’. De box bevat verschillende goede praktijken om te werken aan digitale inclusie in alle wijken of buurten van een gemeente of stad.

Lees meer
veilig online shoppen

Hoe veilig shop jij online?

Online winkelen is helemaal ingeburgerd, zeker door de coronacrisis. Maar hoe weet je nu of een website helemaal veilig is en dat cybercriminelen je niet in de maling nemen? DNS Belgium, geeft tips en lanceert een test om te kijken of jij onveilige webshops herkent.

Lees meer