Oudere generaties vinden steeds vaker de weg naar de sportclub. Met meer dan 267.000 leden waren in Vlaanderen nog nooit zoveel 60-plussers aangesloten. Dat blijkt uit de meest recente ledencijfers van de gesubsidieerde en erkende sportfederaties in Vlaanderen. Ook het aantal vrouwelijke leden van sportclubs piekt. Maar de sportclubs vinden steeds moeilijker voldoende bestuursleden.
Lees meerDe gemiddelde leeftijd van alle deelnemers aan sociaal-cultureel volwassenenwerk is vandaag bijna 64 jaar. Dat is een van de voornaamste vaststellingen uit een onderzoek in opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Dat is een sterke stijging in vergelijking met de gemiddelde leeftijd in 2010, toen die - afhankelijk van het type organisatie - tussen 45 en 55 jaar bedroeg.
Lees meerIn 2023 stond het mentaal welbevinden van inwoners hoog op de agenda bij lokale besturen. Dat blijkt uit de nieuwe Preventiepeiling van Gezond Leven. Ook thema’s als beweging en valpreventie doen het goed. De juiste informatie tot bij de juiste doelgroepen krijgen, lijkt echter nog een uitdaging voor meerdere lokale besturen. Bijvoorbeeld op vlak van alcohol. Wij lichten de belangrijkste cijfers van de Preventiepeiling eruit.
Lees meer27,8% van de 65-plussers leefde in 2022 in energiearmoede. Dat blijkt uit de nieuwe Barometer energiearmoede van de Koning Boudewijnstichting. In deze editie staat de energiecrisis van 2022 centraal, die veel Belgische huishoudens onder druk heeft gezet.
Lees meerDat de wachtlijst voor sociale woningen erg lang is, weten we. Maar over hoeveel mensen gaat het nu echt? En wie zijn die mensen die sociaal willen huren? Het Vlaams Huurdersplatform deed er onderzoek naar. Wij duiken in een aantal cijfers.
Lees meerUit de bevolkingsvooruitzichten van Statistiek Vlaanderen blijkt dat tussen 2023 en 2033 het aantal ouderen toeneemt met 22%. Bovendien neemt het verschil in aantal mannen en vrouwen bij 67-plussers af. We geven je de belangrijkste cijfers mee.
Lees meerDe digitalisering van de samenleving gaat te snel en vraagt té veel van heel wat mensen. Dat blijkt uit de nieuwe Barometer Digitale Inclusie van de Koning Boudewijnstichting. Vooral ouderen en mensen die een lager inkomen hebben of kortgeschoold zijn, hebben het moeilijk. Het is volgens de onderzoekers daarom noodzakelijk dat instanties ook voorzien in een offline alternatief. Zodat alle burgers toegang krijgen tot hun basisrechten en iedereen de mogelijkheid krijgt volwaardig deel te nemen aan de samenleving.
Lees meerIn 200 Vlaamse dorpen zal er binnenkort misschien geen dorpszaal meer zijn. Dat blijkt uit een bevraging van de Landelijke Gilden. De organisatie vraagt aan de volgende Vlaamse regering om actief te investeren in ontmoetingsinfrastructuur. Ook vraagt ze lokale gemeentebesturen om hier actief een visie over uit te werken.
Lees meerDe prijs, het personeel en de bewoners van woonzorgcentra. Ouderenvereniging OKRA, een lidorganisatie van de Vlaamse Ouderenraad, vraagt er regelmatig cijfers over aan het Departement Zorg. Ook begin 2024 gebeurde dat. En de vereniging maakt nu de analyse daarvan bekend. Wij lichten de belangrijkste cijfers eruit en duiden op het belang van transparantie en betaalbaarheid.
Lees meerDe Digimeter brengt al sinds 2009 de tendensen rond bezit en gebruik van media en digitale technologie in Vlaanderen in kaart met aandacht voor de attitudes en verwachtingen tegenover nieuwe technologieën. In de editie van dit jaar waarschuwen de onderzoekers dat online dienstverlening een toevoeging moet zijn aan de klassieke dienstverlening.
Lees meer