week van de valpreventie

Week van de valpreventie 2024: Wandel je mee?

Elke seconde valt wereldwijd een 65-plusser, elke 11 seconden wordt een 65-plusser opgenomen op spoed na een val en elke 19 minuten overlijdt een 65-plusser ten gevolge van een val. Gelukkig kan het risico op vallen verkleind worden. De beste remedie om valincidenten te voorkomen, is om aan lichaamsbeweging te doen. De Week van de Valpreventie staat dit jaar in het teken van beweging, waaronder regelmatig wandelen. 

Lees meer
bewegen op verwijzing

Ouderen kiezen voor een Bewegen Op Verwijzing-coach

Om de ‘zittende’ Vlaming aan het bewegen te krijgen, is er sinds 2017 het Bewegen Op Verwijzing-project van Gezond Leven. Daarmee kunnen huisartsen patiënten met gezondheidsrisico’s doorverwijzen naar een speciaal opgeleide Bewegen Op Verwijzing-coach. In 2021 deden 1834 mensen een beroep op zo'n coach. 28% daarvan was 60-plus.

Lees meer
beweging ouderen

E-boek ‘Bevorder de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen met bewegen’

Bewegen kan een belangrijke rol spelen om de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen te vergroten. Het Nederlandse kenniscentrum Sport en Bewegen wil daarom zorgverleners stimuleren om bewegen meer in te zetten. Zij maakten het e-boek ‘Bevorder de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen met bewegen’. De Vlaamse Ouderenraad laat zich graag inspireren en kijkt even mee over de grens.

Lees meer
stoelyoga

Neos laat je kennismaken met stoelyoga

Ouderenvereniging Neos biedt je tijdens deze moeilijke periode, waarin ons lichaam minder uitgedaagd wordt, een originele manier om meer te bewegen: yoga. Via makkelijk te volgen filmpjes ontdek je stap voor stap de yogawereld.

Lees meer
beweegaanbevelingen WHO

Nieuwe WHO beweegaanbevelingen

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) benadrukt nog maar eens het belang van voldoende bewegen. Ze lanceren enkele nieuwe aanbevelingen voor beweging en sedentair gedrag (minder stilzitten).

Lees meer
blijf bewegen corona

Blijf bewegen in coronatijden: onze tips

Koude dagen, vroeg donker, regendruppels en belemmerende coronamaatregelen. Geen bevorderende situatie om fit te blijven en te blijven bewegen. Toch moeten we proberen om dagelijks onze conditie op peil te houden, elk op onze eigen manier. Niet enkel onze fysiek gaat er zo op vooruit, maar ook ons brein. De Vlaamse Ouderenraad helpt je motivatie te vinden om te blijven bewegen.

Lees meer
beweeg in uw kot okra saartje vandendriessche

‘Beweeg in uw kot’ op VRT

Om tijdens de coronaperiode te blijven bewegen, sloegen ouderenvereniging OKRA en de VRT de handen in elkaar. Zender Eén zendt elke dag voor Het Journaal van 13u ‘Beweeg in uw kot’ uit.

Lees meer
Terugblik 26 oktober

Terugblik studiedag ‘Samen sterk voor ouderen in beweging’

Op vrijdag 26 oktober 2018 organiseerden de Vlaamse Ouderenraad en het Vlaams Instituut Gezond Leven de studiedag ‘Samen sterk voor ouderen in beweging’. Een 150-tal deelnemers zakten af naar Brussel. We blikken terug op een inspirerende dag waarbij we middenveldorganisaties uit diverse sectoren opriepen om de krachten te bundelen met het doel om ouderen meer te laten bewegen. We vertrokken vanuit 4 contexten: thuis bewegen, bewegen tijdens actieve verplaatsingen, bewegen op het (vrijwilligers)werk en tijdens de vrije tijd (incl. sport).

Lees meer

Vraag de lessenreeks ‘Spierkracht voor senioren’ aan

Het belang van krachttraining om op latere leeftijd goed te functioneren is wetenschappelijk aangetoond. De meeste oefenprogramma’s voor ouderen focussen op de fitheid van hart- en bloedvaten. Trainen op de spierkracht en het evenwicht ontbreekt vaak. Sport Vlaanderen en KU Leuven werkten daarom een lessenreeks van 12 oefeningen voor 50-plussers uit.

Lees meer