Career

Campagne ‘Careēr’ wil zorgberoep aantrekkelijk maken

Op dit moment zijn er in de zorg- en welzijnssector 7000 vacatures die ingevuld moeten worden. Om meer mensen te motiveren om de stap te zetten richting een job in zorg en welzijn, lanceren de werkgevers, de vakbonden en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits, een nieuwe campagne: Careēr.

Lees meer
tournee minerale

Doe jij mee met Tournée Minérale?

Elk jaar kiest één op vijf volwassenen ervoor om in februari samen 1 maand lang geen alcohol te drinken. Dit jaar roepen het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) en De Druglijn opnieuw op om deel te nemen aan Tournée Minérale. Doe jij mee?

Lees meer
Cover boek Rimpelingen

Boektip: Rimpelingen in het hoofd van ouderen

In zijn boek ‘Rimpelingen in het hoofd van ouderen’ geeft Prof. dr. Mathieu Vandenbulcke een unieke kijk in het hoofd van ouderen, psychische problemen, het brein en het leven. Aan de hand van zijn jarenlange expertise en meeslepende verhalen, brengt hij de wetenschap over geestelijke gezondheidsproblemen bij ouderen tot leven.

Lees meer
antibiotica

Praat over antibiotica!

Antibiotica kunnen genezen en levens redden. Maar bij verkeerd gebruik bestaat het risico dat de bacteriën resistent worden tegen deze medicatie. Die werkt dan niet meer goed en kan zo bepaalde infecties niet langer de baas. Om ons daarvan bewust te maken, lanceert de Federale Overheidsdiensten Volksgezondheid samen met enkele partners een nieuwe campagne.

Lees meer
griepvaccin

Laat griep deze winter in de kou staan

De jaarlijkse vaccinatiecampagne tegen het griepvirus staat weer voor de deur. Het griepvaccin is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen. Zeker voor bepaalde risicogroepen. Wij zetten alles op een rijtje.

Lees meer
vaccinatie

Ouderen laten zich opnieuw vaccineren tegen COVID-19

Sinds begin deze maand loopt er een nieuwe boostercampagne. Iedereen krijgt de kans om zich extra te laten vaccineren. Tijdens de herfstvaccinatie komen eerst ouderen, de meest kwetsbaren en het zorgpersoneel aan bod, maar ook al heel wat andere volwassenen vonden intussen een uitnodiging in hun brievenbus of mailbox.

Lees meer
europese commissie

Europese Commissie lanceert ambities op vlak van zorg en welzijn

Toen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in 2021 haar State of the Union gaf als President van de Europese Commissie, kondigde ze aan dat de commissie een European Care Strategy zou voorstellen. Begin september 2022 was het zover: de commissie gaf tekst en uitleg bij de Europese ambities op vlak van zorg en welzijn. Wij screenden de strategie.

Lees meer
koken

Podcast ‘Het kleine helpen’

De Thomas More Hogeschool ontwikkelde drie podcastafleveringen waarin 'het kleine helpen' centraal staat. Tijdens het luisteren kom je te weten wat het kleine helpen is, en hoe je het in de praktijk kan toepassen.

Lees meer
energie

OKRA naar Grondwettelijk Hof voor verwarmingspremie bewoners woonzorgcentra

De regering kende eind maart 2022 een energiepremie van 100 euro toe aan elk gezin dat over een elektriciteitscontract beschikte. Bewoners van woonzorgcentra grijpen naast de nieuwe energiepremies. Dat terwijl ook hun factuur het voorbije jaar flink steeg door de energieprijzen. Kan niet, vindt OKRA. De ouderenvereniging start daarom een procedure voor het Grondwettelijk Hof om ook bewoners van woonzorgcentra de verwarmingspremie te geven.

Lees meer
cover boek

Visietekst ‘Kiezen moet kunnen. Ook voor ouderen. De woonzorgomgeving van de toekomst’

Het adviescomité Ouderen van de Koning Boudewijnstichting, waar de Vlaamse Ouderenraad deel van uitmaakt, werkte de afgelopen maanden aan een visie op de woonzorgomgevingen van morgen. De visietekst is nu klaar en werd deze week gepubliceerd, in combinatie met een opiniestuk. Want tussen woonzorgcentra en assistentiewoningen zou een heel spectrum aan woonzorgvormen moeten bestaan waaruit ouderen zelf kunnen kiezen.

Lees meer
boek

Derde editie van het boek ‘Ik, jij, samen mens’ is beschikbaar

Op 25 oktober 2018 lanceerde het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, in opdracht van Jo Vandeurzen, toenmalig minister van Welzijn, het eerste referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor mensen met dementie. Het referentiekader werd gebundeld in het boek ‘Ik, jij, samen mens’. Ondertussen is de derde editie van het boek beschikbaar. Het boek bevat een voorwoord van huidig Vlaams minister van Welzijn, Hilde Crevits.  

Lees meer
kom uit je kop

Aandacht voor de preventie van zelfdoding

Op 10 september is het Werelddag Suïcidepreventie. Een dag waarop we stilstaan bij mensen die overleden zijn door suïcide en hun nabestaanden. Zo’n dag is belangrijk, want er heerst nog steeds een taboe over praten over zelfmoordgedachten. Ook ouderen ervaren suïcidale gevoelens. Meer dan 1 op 3 gevallen van zelfdoding in Vlaanderen gebeurt door iemand die 65 jaar of ouder is. En mannelijke 85-plussers vormen de grootste risicogroep.  

Lees meer
boosterprik

Herfstbooster coronavaccin op komst

In september start er een nieuwe vaccinatiecampagne in de strijd tegen COVID-19. Dat maakten de ministers van Volksgezondheid van ons land deze week bekend. Ze nemen die beslissing op basis van het advies van de Hoge Gezondheidsraad. Bepaalde groepen zijn daarbij prioritair, waaronder alle 50-plussers, mensen met een zwakker immuunsysteem en het zorgpersoneel.

Lees meer