Plant troost

FERM biedt PlantTroost

In deze bijzondere periode moeten we heel wat missen: familie en vrienden, hobby's, gezellig samenzijn, een knuffel, … We moeten een verlies verwerken of afscheid nemen van een geliefde persoon. Troost is meer dan ooit belangrijk, maar troost krijgen en troost geven is op dit moment zo anders dan voorheen. Veel mensen hebben het bijzonder moeilijk om met deze situatie om te gaan. FERM wil dit niet zomaar laten gebeuren. Met PlantTroost wil de organisatie iedereen de kans bieden om samen troost te vinden.

Lees meer
cover brochure eenzaamheid

Vernieuwde brochure ‘Eenzaamheid aanpakken’ voor lokale besturen

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk Noord-West-Vlaanderen ontwikkelde in 2019 een brochure rond de aanpak van eenzaamheid voor de lokale besturen in haar werkingsgebied. Naar aanleiding van de coronacrisis kreeg de brochure een update. Het CAW wil hiermee inspiratie en handvatten aanreiken om een lokaal beleid te ontwikkelen dat zorg draagt voor elke inwoner en in het bijzonder de inwoners die uit de boot dreigen te vallen, of sociaal geïsoleerd zijn. 

Lees meer
cover magazine dementie

Nieuwe publicatie ‘Dementie’

Er wonen in Vlaanderen 132 000 mensen met dementie. In 2035 zullen dat er 188 000 zijn, een stijging van maar liefst 42%. Maar: nog minstens drie keer zoveel mensen zijn betrokken. Mantelzorgers, naasten, hulpverleners. En al die mensen hebben nood aan specifieke informatie: over de eerste tekenen, de rol van de huisarts en de specialist, de juridische aspecten, omgangsadvies, het diverse aanbod van beschikbare hulp- en dienstverlening. Om aan die informatiehonger tegemoet te komen, hebben de expertisecentra dementie een gloednieuwe brochure in magazinevorm uitgebracht.

Lees meer
bezoek woonzorgcentra ouderen maatregel corona familie

Bezoek in de woonzorgcentra mogelijk vanaf 18 mei

Nadat de Nationale Veiligheidsraad op 15 april een bezoekregeling in woonzorgcentra communiceerde die heel wat stof deed opwaaien en nadien afgevoerd werd, is het binnenkort écht zo ver: vanaf 18 mei zal onder strikte voorwaarden bezoek mogelijk zijn in woonzorgcentra. Dat stemt heel wat bewoners en familieleden gelukkig, want na 2 maanden is het gemis erg groot. Tegelijk is er oog voor de veiligheid, en kunnen voorzieningen zelf bepalen of bezoek in hun woonzorgcentrum al kan plaatsvinden. De versoepelde maatregel biedt dus een mooi evenwicht tussen de nood aan sociaal contact en veiligheid.

Lees meer
vanuit ons kot krant contact corona familie grootouders

‘Vanuit ons kot' krant verbindt duizenden families!

Tijdens deze coronacrisis en de daarmee gepaard gaande quarantaine van heel wat ouderen, besloot de Vlaamse Ouderenraad samen met de Koning Boudewijnstichting en Vlaams minister van Welzijn, Wouter Beke, een alternatieve manier van contact te promoten. Het ‘Vanuit ons kot-krantje’ zag het levenslicht: een uniek aanbod voor families om 8 weken lang gratis krantjes met nieuwtjes en foto’s vanuit hun kot aan te maken. Jullie maakten daar massaal gebruik van. Het aanbod bleek een enorm succes!

Lees meer
grootouders kleinkinderen gezin corona maatregelen bezoek

Mogen grootouders opnieuw op hun kleinkinderen passen?

De Nationale Veiligheidsraad maakte enkele 'versoepelde' coronarichtlijnen bekend. Zo mag vanaf 10 mei elk gezin tot 4 mensen ontvangen, altijd dezelfde. Zij mogen alleen bij dat ene gezin langsgaan. En er moet ook fysieke afstand bewaard blijven. Bij voorkeur vindt het bezoek buiten plaats. Dat biedt ook mogelijkheden voor grootouders en hun kleinkinderen.

Lees meer
ouderen mondmasker corona

Binnenkort dragen we allemaal een mondmasker. Maar hoe doen we dat veilig?

Bij nauw contact met anderen, in de supermarkt, op de werkvloer, op school of op het openbaar vervoer. Gezichtsbescherming wordt het nieuwe normaal vanaf 4 mei 2020. Overal in het straatbeeld zullen we mondmaskers tegenkomen. Het dragen van die maskers helpt om de verspreiding van het coronavirus te beperken, maar alleen wanneer je het masker correct draagt. Opzetten, afzetten, dragen, wassen en bewaren zijn handelingen die je met de nodige zorg moet doen. De Vlaamse Ouderenraad bundelt de nodige tips voor stoffen mondmaskers.

Lees meer
home-info website

Vragen over (residentiële) ouderenzorg in Brussel?

Zoek je een woonzorgcentrum, assistentiewoning, dagverzorgingscentrum, dagcentrum, centrum voor kortverblijf of nachtopvang in het Brussels hoofdstedelijk gewest of de rand rond brussel? Dan kan je terecht bij Home-Info. De organisatie is een vzw die informatie geeft over alle mogelijke vormen van (residentiële ) ouderenzorg.

Lees meer
zaadjes voor de toekomst

Minister Beke lanceert 'Zorgen voor morgen': actieplan, voor mentaal welzijn

Onze fysieke gezondheid wordt momenteel danig op de proef gesteld. Maar ook mentaal kruipt het virus in onze kleren. De coronacrisis eist veel van mensen en tast onze weerbaarheid behoorlijk aan. Om ook aandacht te hebben voor het mentaal welzijn van mensen, nu en ook op langere termijn, lanceert Vlaams minister van Welzijn, Wouter Beke, een actieplan.

Lees meer
handschoenen covid19 corona verpleegkundigen cursus

Snelle online cursus om veilig om te gaan met coronapatiënten

Je werkt in een woonzorgcentrum? Je bent mantelzorger, je werkt in de thuiszorg of gehandicaptenzorg? Dan wil je weten hoe je veilig omgaat met Covid-patiënten. De bacheloropleiding verpleegkunde van hogeschool Howest heeft samen met de Belgische Federatie voor Zorgkundigen, het kabinet van minister Beke en de Beroepsorganisatie van Verpleegkundigen de online praktijkcursus ‘hoe veilig omgaan met Covid 19-patiënten' ontwikkeld.

Lees meer
pompen tegen de muur

‘Actief@Thuis’ helpt ouderen, familieleden en mantelzorgers te bewegen

Fysiek actief blijven zorgt voor een beter gevoel, ontspanning, een betere geheugenwerking én een grotere zelfstandigheid. Dat is nu, meer dan ooit, belangrijk. De Arteveldehogeschool wil oudere en kwetsbare mensen helpen om actief te blijven. Want door de coronamaatregelen kunnen we niet meer zo gemakkelijk naar buiten en kunnen we geen begeleiding regelen. De onderzoekers bieden praktische tips en tricks, oefeningen en advies aan voor ouderen, mantelzorgers of niet-professionele begeleiders.

Lees meer
kaars rouwen overlijden corona

Hogeschool PXL helpt met afscheid nemen nu omhelzen niet kan

De PXL hogeschool in Hasselt wil mensen helpen om waardig afscheid te nemen van geliefden nu we met de coronamaatregelen fysiek geen troost kunnen vinden bij mekaar. Enerzijds zijn er praktische tips, anderzijds is er een supportteam om families bij te staan en te begeleiden in hun verdriet.

Lees meer
ziekenhuis spoed spoeddienst corona zorg uitstellen

Stel je zorg niet uit omwille van het coronavirus!

Om de coronacrisis zo goed mogelijk het hoofd te bieden, nam de zorgsector enkele noodzakelijke maatregelen. Zo stelden ziekenhuizen en eerstelijnszorgverleners heel wat afspraken, onderzoeken en operaties uit. Dat is begrijpelijk, maar zorg uitstellen kan negatieve gevolgen hebben.

Lees meer
telefoon coronazorglijn

Coronazorglijnen voor patiënten die gezinszorg of thuiszorg krijgen

Naast de ziekenhuizen, woonzorgcentra en tal van andere voorzieningen kent ook de thuiszorg een stijging van het aantal coronapatiënten. De voorbije weken werd er hard gewerkt door de diensten voor gezinszorg en de thuisverpleging en het Agentschap Zorg en Gezondheid om de organisatie van cohortzorg in de thuissituatie te regelen. Dat resulteert in 5 provinciale coronazorglijnen waar zorgverleners binnen de eerstelijnszones terecht kunnen voor vragen en hulp.

Lees meer
oudere vrouw woonzorgcentrum corona bezoek

Bezoekregeling woonzorgcentra doet heel wat stof opwaaien

Heel wat chaos ontstond deze week toen de Nationale Veiligheidsraad het bezoekersverbod in woonzorgcentra verzachtte. De beslissing om één persoon per bewoner toe te laten, werd aangekondigd met de mededeling dat de bewoners het momenteel zeer zwaar hebben en nood hebben aan sociaal contact. En dat zal niemand ontkennen. Maar die beslissing werd genomen zonder overleg met de koepels van de woonzorgcentra. En daar wringt het schoentje. Zij zien dit in praktijk onhaalbaar en beslisten om de richtlijn voorlopig niet te volgen. Ook minister Beke liet nadien weten dat bezoek verboden blijft.

Lees meer
oude man corona woonzorgcentra

Woonzorgcentra domineren het coronadebat. Minister Beke lanceert plan.

Dagelijks lezen we in de krant en online nieuwe cijfers en artikels over het coronavirus. De woonzorgcentra domineren het debat. Zij worden erg getroffen door het virus. Het zorgpersoneel op het terrein schreeuwt terecht om meer testmateriaal, meer beschermmateriaal en meer ondersteuning. Daarbij wordt sterk in de richting van minister Beke gekeken. De minister lanceerde deze week een 10-puntenplan. Als Vlaamse Ouderenraad zijn we zeer bezorgd en volgen we de situatie nauwgezet op. Om de bomen nog door het bos te kunnen zien, geven we je een genuanceerd beeld over de huidige situatie in de woo

Lees meer
schakelzorgcentra

Schakelzorgcentra kunnen ziekenhuizen ondersteunen tijdens coronacrisis

De media brengen ons elke dag ook het aantal mensen die het ziekenhuis mogen verlaten. Telkens een klein beetje goed nieuws dus. En experten stellen dat er nog heel wat capaciteit beschikbaar is in onze ziekenhuizen. Toch zijn er in bepaalde regio’s ziekenhuizen veel zwaarder belast dan elders. Het is belangrijk dat we de komende tijd over voldoende bedden kunnen blijven beschikken. Daarom worden er voorbereidingen getroffen voor de oprichting van mogelijke schakelzorgcentra. Maar wat zijn dat eigenlijk?

Lees meer
krant postbus ouderen deur brievenbus

Geïsoleerde ouderen ontvangen familienieuws via 'Vanuit ons kot'-krant

Het gedwongen isolement als gevolg van de coronacrisis laat bij iedereen sporen na. We maken ons daarbij extra zorgen om geïsoleerde ouderen in quarantaine thuis of in een woonzorgcentrum. We kunnen virtueel contact houden via smartphones en tablets, we facetimen en whatsappen. Maar niet alle ouderen hebben dat in de vingers. De Koning Boudewijnstichting, de Vlaamse Ouderenraad en de Vlaamse minister van Welzijn Wouter Beke slaan daarom de handen in elkaar, samen met enkele publicatiebureaus, voor een uniek aanbod. Geïsoleerde ouderen krijgen twee maanden lang de kans om op de hoogte te blijve

Lees meer