Heropstart verenigingsleven. Ventileer de ruimte!

Heropstart verenigingsleven. Ventileer de ruimte!

ventilatie

De coronacijfers gaan eindelijk de goede richting uit: het gemiddelde aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens blijft dalen. En dat is goed nieuws voor het verenigingsleven en de lokale ouderenraden. Zij kunnen binnenkort weer opstarten. Maar als je binnen opnieuw vergaderingen of activiteiten organiseert, is het belangrijk goed te ventileren. Wij geven tips om de lucht in de ruimtes gezond te houden.

Binnenruimtes ventileren

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is ventilatie een belangrijke factor om te voorkomen dat het coronavirus zich binnen verspreidt. In alle ruimtes die gebruikt worden, moet de lucht voortdurend, 24 op 24 uur, worden ververst: verse buitenlucht aanvoeren en vervuilde binnenlucht afvoeren. Dat kan bijvoorbeeld mechanisch door een ventilatiesysteem. Maar ook als dat niet aanwezig is, zijn er heel wat zaken die je kan doen om de ruimtes toch goed te ventileren.

  • Indien er een mechanisch ventilatiesysteem D of mechanisch ventilatiesysteem C aanwezig is, zet je de ventilatie best al aan alvorens je de ruimte effectief gebruikt. Ook ’s nachts en in het weekend moet de ventilatie blijven werken, eventueel op lagere snelheid. Zelfs in mechanisch geventileerde gebouwen is het bovendien belangrijk om regelmatig te verluchten door ramen wijd open te zetten.
  • Als er geen actief gestuurd ventilatiesysteem is, wordt aangeraden om aanwezige ventilatieroosters te reinigen en open te zetten. Ook zet je er de ramen best op kiepstand. Daarnaast moeten ramen en buitendeuren geregeld volledig worden opengezet, zodat ruimtes met buitenlucht kunnen ventileren.
  • Luchtzuiveringsinstallaties kunnen als aanvullende maatregel helpen om de verspreiding van het coronavirus in binnenruimtes te beperken, maar ze kunnen ventilatiesystemen niet vervangen.
  • Heeft de ruimte een lokaal aircosysteem? Zorg er dan voor dat de airco werkt met verse buitenlucht.

De Taskforce Ventilatie stelde een uitgebreid stappenplan op om de ventilatie en luchtkwaliteit te bewaken. Dat vind je hier terug.

CO2 als indicator

De hoeveelheid CO2 in de binnenlucht is een maat voor de luchtverversing. Hoe minder luchtverversing, hoe groter de hoeveelheid CO2 in de binnenlucht. Daarom is het belangrijk om dit in de gaten te houden. Met een CO2-meter kan je zien of er genoeg verse lucht in de ruimte binnenkomt.

Lees hier meer over de keuze en het gebruik van een CO2-meter.

Wie is verantwoordelijk?

Tijdens groepsactiviteiten zijn zowel de eigenaar van de infrastructuur als de organisator verantwoordelijk. De eigenaar staat dan bijvoorbeeld in voor het ter beschikking stellen CO2- meter, de organisator heeft de taak de situatie te monitoren en eventueel bij te sturen.

Andere tips

Naast de ventilatie en luchtkwaliteit controleren, zijn er nog tal van andere zaken die je kan doen om te vermijden dat het coronavirus zich binnen verspreidt.

Zo is het belangrijk om het toilet door te spoelen met een gesloten deksel en om vuilnisbakken te voorzien waarvan je het deksel kan openen met een pedaal. Het gebruik van warmeluchtblazers om de handen te drogen wordt sterk afgeraden.

Ook de reeds gekende richtlijnen, zoals afstand houden, handen wassen en ontsmetten en het dragen van een mondmasker, blijven belangrijk!

Meer informatie

Een volledig overzicht van maatregelen die je kan nemen om te ventileren en verluchten, vind je op de website van Zorg en Gezondheid.

Nog meer weten? Dan kan je hier een webinar herbekijken dat het Agentschap Zorg en Gezondheid organiseerde over het bewaken van ventilatie en luchtkwaliteit tijdens COVID-19.

Toegevoegd op 28 mei 2021