Neos: “40% van de senioren moet deelname aan culturele activiteiten en reizen schrappen”

Neos: “40% van de senioren moet deelname aan culturele activiteiten en reizen schrappen”

oudere in museum

Ouderenvereniging Neos, het Netwerk van Ondernemende Senioren deed een ledenbevraging in het kader van de stijgende prijzen. De vereniging concludeert daaruit dat  58,8% van de bevraagde senioren moet besparen. “Een steeds groter wordend deel van hun uitgaven gaat naar basisvoorzieningen, zoals voeding en wonen. Aanzienlijk minder gaat naar de invulling van het leven, zoals cultuur, horeca, reizen, kledij en goede doelen”, stelt Neos.

Besparen op ontspanning

40% van de bevraagde leden moet schrappen in deelname aan culturele activiteiten en meerdaagse reizen. 28,6% bespaart op daguitstappen. 9,3% van de ondervraagden geeft aan dat deelname aan seniorenactiviteiten, zoals lezingen of een ledenfeest, steeds moeilijker is en voor 6,56% komt zelfs het lidmaatschap van de seniorenvereniging in gevaar.

Volgens Neos zijn het niet enkel alleenstaanden die het moeilijk hebben. “Ook koppels krijgen het moeilijker door de dubbel-stijgende inschrijvingsgelden en zien geen andere oplossing dan verminderen en schrappen”, beklemtoont Neos.

"Verlies cultuurparticipatie niet uit het oog”

De ouderenvereniging vraagt om cultuurparticipatie niet uit het oog verliezen. “Zeker voor senioren zijn er nu al heel wat drempels”, klinkt het. “Daar komt de noodgedwongen financiële drempel nog eens bovenop.” Het Netwerk van Ondernemende Senioren nodigt de Federale en Vlaamse Regering uit om het debat aan te gaan om ervoor te zorgen dat senioren ook in deze moeilijke tijden cultuur kunnen blijven beleven en om de toegenomen financiële drempels voor senioren af te bouwen. Neos bepleit onder meer het toekennen van cultuurcheques aan senioren en het fiscaal aftrekbaar maken van het lidmaatschap aan een seniorenorganisatie.

Activiteiten naar ieders budget

Zelf zegt Neos er nu al alles aan te doen om voor senioren activiteiten en evenementen te organiseren naar ieders budget, door de 220 lokale clubs extra te ondersteunen in het samenstellen van een laagdrempelig, gevarieerd en betaalbaar aanbod. Ook voor de nationale activiteiten is Neos continu in debat met haar partners om een gulden middenweg te vinden die voor iedereen haalbaar is. Tegelijk vraagt de seniorenorganisatie nog meer actie van alle betrokken partijen en overheden om ervoor te zorgen dat forse prijsstijgingen en het doorrekenen naar de eindafnemer binnen redelijke marges blijven zodat cultuur- en reisparticipatie voor senioren geen ‘overbodige luxe’ wordt.

Toegevoegd op 4 november 2022