Internationale Mannendag vraagt aandacht voor welzijn van mannen

Internationale Mannendag vraagt aandacht voor welzijn van mannen

komuitjekop.be

Zondag 19 november is het Internationale Mannendag. Een belangrijke dag omdat mannen nog steeds minder snel hulp zoeken bij problemen. Een van de doelen van Mannendag is om het fysieke en mentale welzijn van mannen onder de aandacht te brengen. Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) ontwikkelde de website www.komuitjekop.be. Vandaag brengen we die campagne graag opnieuw onder de aandacht.

Mannen moeten ‘sterk zijn’

In deze samenleving moeten mannen omgaan met hoge verwachtingen op financieel, professioneel en relationeel vlak. Soms meten ze zich aan een soort ‘gouden succesideaal’ waardoor sociale tegenslagen zoals bijvoorbeeld een ontslag of een scheiding hun eigenwaarde en mentale gezondheid zwaar kan treffen.

Voor sommige problemen waar mannen tegenaan lopen is er bovendien weinig aandacht, zoals bijvoorbeeld een lagere kans op hoederecht van kinderen of het slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Dit wordt maar weinig (h)erkend, waardoor mannen soms niet als slachtoffer gezien worden.

80-plussers grootste risicogroep

3 op 4 suïcides in Vlaanderen gebeuren door mannen. Per 100 000 mannen tussen de 60 en 74 jaar, pleegden 23,3 mannen zelfmoord in 2019. In absolute cijfers gaat het om 127 mannen. Bij de 75-plussers pleegden 37,5 mannen per 100 000 zelfmoord. In absolute cijfers ging het om 99 mannen.

Uit een analyse van de cijfers blijkt dat mannelijke 80-plussers de grootste risicogroep zijn wat betreft zelfdoding. De tweede grootste risicogroep zijn mannen tussen 45 en 59 jaar.

Kom uit je kop

De campagne 'Kom Uit Je Kop’ van VLESP wil psychische problemen bij mannen uit de taboesfeer halen en wil mannen (en hun omgeving) aanmoedigen 'uit hun kop' te komen en hulp te zoeken op de manier die het best bij hen past.

Als man kan je terecht op de website www.komuitjekop.be voor tips en tools om je mentale gezondheid te versterken. Ook vind je hier verschillende persoonlijke videogetuigenissen van mannen die een moeilijke periode hebben overwonnen.

Nood aan een gesprek? Bel of chat.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoord1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan je 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. Je kan ook chatten via tele-onthaal.be

Toegevoegd op 16 november 2023