Mediamanifest moet beeldvorming mensen met dementie bijstellen

Mediamanifest moet beeldvorming mensen met dementie bijstellen

werkgroep dementie

Woorden kunnen maken en kraken. En dat geldt ook voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Daarom schreven de Vlaamse werkgroep voor mensen met dementie, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen een mediamanifest. Met het manifest willen de initiatiefnemers de beeldvorming over dementie nuanceren en bijstellen.

Taalkundig correct, beeldvorming onterecht

"Dement. Dementeren. De woorden staan in de Van Dale mooi te blinken. En ook al zijn ze taalkundig correct, het gebruik van deze woorden doet geen recht aan mensen met dementie en hun naasten. Genuanceerde beeldvorming over dementie, daar zijn wij extra alert voor. We vinden het belangrijk dat er altijd met respect wordt gecommuniceerd over personen met dementie en hun mantelzorgers. Maar hoe doe je dat? "Alles begint met bewustwording", zeggen de initiatiefnemers.

Lees het manifest, bekijk de filmpjes

Benieuwd naar het manifest? Je kan het hier terugvinden, samen met enkele filmpjes waarin de leden van de Vlaamse werkgroep voor mensen met dementie zelf uitleg geven bij het verhaal achter de woorden.

Toegevoegd op 24 augustus 2023