S-Plus klaagt afbouw bancaire dienstverlening aan

S-Plus klaagt afbouw bancaire dienstverlening aan

bankautomaat

Bankkantoren en geldautomaten, we zien er steeds minder van in het straatbeeld.Om dat aan te kaarten organiseerden onder andere ouderenvereniging S-Plus en ABVV-senioren eind februari een bankenactie. En dat in elke Vlaamse provincie.

Steeds minder automaten en kantoren

In 2018 waren er in ons land nog 8 235 geldautomaten, in 2020 zijn er dat nog slechts 6 411. Meer dan één op de vijf geldautomaten is op twee jaar tijd dus verdwenen. Wat nog problematischer is volgens S-Plus, is de afname van het aantal bankkantoren: 6 527 in 2015 en vijf jaar later slechts 4 232. Het aantal kantoren nam dus af met 35%, en die trend zet zich nog door.

Wegwijzers maken verre afstanden tot kantoren duidelijk

De actievoerders plaatsten in elke deelnemende gemeente wegwijzers naar het volgende bankkantoor. Per provincie kozen de initiatiefnemers een plaats uit waar deze problematiek zichtbaar en urgent is. “Wat helaas in vrijwel elke gemeente het geval is”, klinkt het. Heel wat mensen moeten een grote afstand afleggen voor fysieke dienstverlening. Met onze pijlen tonen we aan hoe groot die afstand precies is.”

Bankneutrale geldautomaten

In september 2021 kondignde enkele grootbanken de komst van bankneutrale geldautomaten aan. Die plannen werden kil onthaald. “Een bankneutrale geldautomaat kan – zoals de term doet vermoeden - enkel gebruikt worden om geld af te halen. Voor een afspraak of verrichtingen moeten mensen vaak een veel grotere afstand afleggen. Dit is voor heel wat oudere mensen problematisch”, stelt S-Plus. “Zeker voor plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Het verdwijnen van lokale en fysieke dienstverlening vergroot bovendien de digitale kloof.”

Meer informatie

Bekijk hier de foto’s van de actie.  

Toegevoegd op 11 March 2022