Toolbox ‘Digitaal inclusieve wijk’ gelanceerd

Toolbox ‘Digitaal inclusieve wijk’ gelanceerd

Digitaal inclusieve wijk

In het kader van de Week van de Geletterdheid presenteerden Kortrijk, Gent en Antwerpen de toolbox ‘Digitaal inclusieve wijk’. De box bevat verschillende goede praktijken om te werken aan digitale inclusie in alle wijken of buurten van een gemeente of stad.

Digitale geletterdheid

Net als vorig jaar staat de Week van de Geletterdheid in het teken van digitale geletterdheid. En met reden. De digitale trein raast sinds de coronacrisis sneller dan ooit. Denk aan QR-codes om menu’s te raadplegen, e-loketten, online reservaties en betalingen, Coronalert- en CovidSafe-apps, …

Uitsluiting

Voor veel ouderen gebeurt dat aan een onnavolgbare snelheid. 20% van de ouderen tussen 55 en 74 gebruikt het internet niet en 48% van hen heeft lage digitale vaardigheden. Zij lopen hierdoor het risico digitaal uitgesloten te worden. En dus ook sociaal uitgesloten te worden in een steeds vlugger digitaliserende samenleving.

Lokaal e-inclusief beleid

De Week van de Geletterdheid 2021 focust op het belang van e-inclusie bij lokale besturen. Voor steden en gemeenten is het immers belangrijk om te investeren in een beleid, waarbij alle burgers – ook de digitaal laaggeletterden – van een goede dienstverlening kunnen genieten.

De toolbox ‘Digitaal inclusieve wijk’ moet daaraan bijdragen. Deze box bevat 28 inspiratiefiches met goede praktijken om te werken aan digitale inclusie in alle wijken of buurten van een gemeente of stad. In de box zitten ook twee publicaties van Mediawijs: de eerste legt uit hoe een stad of gemeente een openbare computerwerking kan opstarten, terwijl de tweede een overzicht is van alle organisaties in Vlaanderen die rond e-inclusie werken en handige partners kunnen zijn om een e-inclusiewerking op te zetten.

Interesse?

Heb je ook interesse in zo’n toolbox? Je kan hem bestellen via de webshop van Mediawijs. Wees er snel bij, de eerste 500 exemplaren worden gratis verdeeld.

Toegevoegd op 10 September 2021