Boek ‘Oud, arm en huurder’

Boek ‘Oud, arm en huurder’

ouderen huren

Hoe ervaren ouderen hun woonsituatie en hoe willen ze in de toekomst wonen? Zijn hun appartementen toegankelijk? Hoe zit het met voorzieningen in de buurt? Is er informele of formele zorg voor handen? Deze en vele andere vragen werden voorgelegd aan oudere, stedelijke huurders met een krap budget. In het boek ‘Oud, arm en huurder’ formuleren KU Leuven onderzoekers Pascal De Decker en Emma Volckaert op basis van de antwoorden heel wat aanbevelingen. De Vlaamse Ouderenraad wist Pascal De Decker te strikken voor een interview over die resultaten.

Oudere huurders

De onderzoekers gingen in gesprek met 32 ouderen: 17 private en 15 sociale huurders. De respondenten zijn 60-plussers die een woning huren in Gent en een (relatief) kwetsbaar financieel profiel hebben.

De betaalbaarheid en toegankelijkheid van de woning werden bevraagd. Maar ook de omgeving, beschikbaarheid van formele en informele zorg en de verhuisbereidheid van de bewoners werden onder de loep genomen.

Belangrijke aandachtspunten

Om de woonsituatie van oudere huurders in de stad te verbeteren in de toekomst, zijn er volgens De Decker drie zaken die aandacht verdienen. “Eerst en vooral is er een verordening nodig die toegankelijke woningen garandeert”, vertelt De Decker. “Bouwvergunningen zouden enkel nog goedgekeurd mogen worden, als de woning aangepast is. Als tweede moet men ook afstappen van het idee dat veel ouderen informele zorg krijgen”, vervolgt De Decker. “Buren kunnen kleine kusjes doen, maar ze kunnen geen professional vervangen. En het derde punt dat aandacht verdient, zijn de prijzen van de woningen. Er is een verschil tussen mensen die ervoor kiezen om bij te klussen en mensen die genoodzaakt zijn om bij te klussen omdat ze anders de huur niet kunnen betalen. Als er op die drie aandachtspunten antwoorden worden geboden door het beleid, zal dat voor ouderen een groot verschil maken.”

Lees meer

Benieuwd naar het volledige artikel? Lees het hier.

Boek bestellen

Wil je het volledige onderzoek kennen? Je kan het boek hier bestellen.  

Toegevoegd op 4 juni 2021