Ouderenweek 2018: Gerda verhuisde van haar living naar het buurthuis

Ouderenweek 2018: Gerda verhuisde van haar living naar het buurthuis

Buurthuis

8 jaar geleden kwamen Gerda (69) en een buurvrouw al regelmatig samen om te naaien. Maar ze wilden die momenten ook delen met de buurt. Ze vroegen aan Gents Buurthuis Sluizeken of ze er naaiateliers mochten organiseren. De medewerkers waren meteen akkoord en stelden een ruimte en koffie ter beschikking.

Nu, 8 jaar later, bereiken ze per week zo'n 25 vrouwen van verschillende nationaliteiten, waaronder veel Turkse vrouwen. Vooral Ayse (63) heeft er voor gezorgd dat er bijna wekelijks nieuwe mensen deelnemen. Zij spreekt al haar familieleden, vrienden en buren aan om eens een keertje mee te komen. Dat zorgt voor een dynamiek. Het maakt dat buurtbewoners erbij willen zijn en de donderdagnamiddagen in ’t Sluizeken niet willen missen. Er is één regel: respect voor elkaar.

Sommige vrouwen komen effectief langs om te naaien, zoals Selvi (73), wiens dochter gaat trouwen en waarvoor kleurrijke zakdoekjes gemaakt worden die tijdens het feest de lucht in gaan. Anderen komen langs voor koffie of om bij te babbelen. Ze helpen elkaar bovendien met administratieve zaken zoals een sollicitatiebrief opstellen en gaan samen naar andere activiteiten. Er wordt ook altijd iets lekkers gemaakt, zoals soep of taart.

Sinds een aantal jaar organiseert de groep ook een fietsatelier in het Buurthuis, waar Halil (55) en Herman (63) tips geven en samen met buurtbewoners fietsen repareren.

De buren die elkaar hier bijna wekelijks zien, vormen nu een echte groep die elkaar steunt en helpt bij allerlei zaken!

Toegevoegd op 30 november 2018