Ouderenweek 2018: Tonny en Pol bouwen een buurtkar

Ouderenweek 2018: Tonny en Pol bouwen een buurtkar

Buurtkar

In lokaal dienstencentrum Ter Vlierbeke in Kessel-Lo werd tijdens de Ouderenweek een Warmewijkavond georganiseerd. Een grote groep ouderen kwam er samen om buurtinitiatieven voor te stellen, ideeën op te doen of om andere enthousiastelingen te leren kennen.

Tonny (66) en Pol (72) zijn vrijwilligers in het dienstencentrum. Het centrum deed een bevraging bij buurtbewoners om te weten te komen waar nood aan is in hun wijk. Daaruit bleek dat het wel wat gezelliger kon en dat er activiteiten moesten georganiseerd worden om elkaar beter te leren kennen. Veerle is centrumleider en wilde meteen tegemoet komen aan die vraag. Zo ontstond in 2014 het idee van een buurtkar. Tonny en Pol waren enthousiast om mee te werken.

Nu bemannen zij elke week de buurtkar met koffie en trekken ze naar een pleintje in het midden van een nieuw wooncomplex, waar ook enkele zitbanken werden geplaatst. Er komen steeds zo’n 20 tot 25 mensen langs, maar Tonny en Pol maken er een punt van om nog elke week aan te bellen bij mensen, zeker bij mensen die er net wonen. Zo verlagen ze de drempel om ook een koffie te komen drinken. Hun radar staat steeds aan: wanneer iemand niet aanwezig is die er normaal gezien altijd bij is, gaan ze even checken of alles in orde is. Wanneer iets niet helemaal pluis is, signaleren ze dat aan het lokaal dienstencentrum.

Andere wijken ontdekten het initiatief en zijn nu vragende partij om de buurtkar ook eens bij hen te laten langskomen. Er wordt nu bekeken welke dagen de kar naar andere wijken kan gaan.

Tonny en Pol vormen duidelijk een verbindende schakel in hun buurt.

Toegevoegd op 30 november 2018