Tip: In documentairefilm ‘Rebels’ staan ouderen in de spotlight

Tip: In documentairefilm ‘Rebels’ staan ouderen in de spotlight

Rebels

“Oude mensen willen vooral lekker rusten. Het liefst zitten ze in hun luie stoel voor tv met een dekentje over hun knieën. Dagelijkse beslommeringen geven ze zoveel mogelijk uit handen en een uitgesproken mening hebben ze al lang niet meer. Maar is dat wel zo? Natuurlijk niet”, klinkt het bij de initiatiefnemers van de nieuwe documentairefilm ‘rebels’. “In werkelijkheid ergeren de meeste 75-plussers zich te pletter aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en genegeerd.”

In ‘Rebels’ bewijzen ze het tegendeel. Elk op hun eigen manier verzetten verschillende ouderen zich tegen de betutteling en doen ze er alles aan om gehoord te worden. De film is vanaf nu te bekijken.

Een film mét ouderen

Journalist Ann Peuteman schrijft al jaren artikels en publiceerde eerder al enkele boeken over het thema ouder worden. Toen ze de vraag kreeg van cultuurhuis Victoria Deluxe om een documentaire te maken met ouderen, twijfelde ze niet. “Tijdens het brainstormen kwam er steeds naar voren dat bestaande documentaires en films altijd óver ouderen gaan”, zegt ze op Radio 1. “Experten vertellen altijd wat zij voelen en willen. Al heel snel kwam ik tot de conclusie dat ik een film wilde maken mét ouderen, waar alleen zij het woord voeren”, aldus Peuteman.

De film werd geregisseerd door Brecht Vanhoenacker en ook ouderenvereniging OKRA, een lidorganisatie van de Vlaamse Ouderenraad, werkte zeer actief mee aan deze documentaire.

TRAILER REBELS from Victoria Deluxe on Vimeo.

Film én boek

Ann Peuteman schreef ook het boek ‘Rebels’. Dat wordt uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag. Daarin kom je nog meer te weten over de ouderen die meewerken aan de film én over enkele andere 'rebels'. Bovendien krijg je een bredere inkijk in hun leven.

Ga de film bekijken

De film is al te zien op enkele locaties.

Toegevoegd op 27 oktober 2022