Vief lanceert verkiezingsproject 'Stem Ervaren 2024'

Vief lanceert verkiezingsproject 'Stem Ervaren 2024'

Stem Ervaren Vief

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen start Vief vzw, een van de lidorganisaties van de Vlaamse Ouderenraad, met het initiatief 'Stem Ervaren 2024 – Samen naar een leeftijdsvriendelijk beleid'. Het initiatief is een samenwerking met ACLVB E-team, Liever Thuis LM en Onbegrensd LM. Daarmee willen de organisaties benadrukken dat ouderen een stem hebben en dat het belangrijk is om die ook te blijven gebruiken, ondanks het afschaffen van de opkomstplicht. 'Stem Ervaren' zoekt bovendien stemambassadeurs!

30 actiepunten

In het kader van 'Stem Ervaren 2024' formuleerden de organisaties 30 aanbevelingen voor een lokaal leeftijdsvriendelijk beleid. Zowel burgers als politieke partijen kunnen met die actiepunten aan de slag gaan. 

Gezocht: Stemambassadeurs

De stem van ouderen is erg belangrijk om tot een lokaal leeftijdsvriendelijk beleid te komen. Het uitbrengen van je stem heeft invloed op de verkiezingsuitslagen en het daaropvolgende beleid. Met vormingen tot 'stemambassadeurs' hopen de initiatiefnemers mensen te inspireren om die boodschap verder te verspreiden in hun omgeving, lokale dienstencentra, woonzorgcentra, ...

In de vormingen wordt het historisch en hedendaags belang van stemmen aangekaart. Verder wordt er ingegaan op enkele praktische kwesties zoals de regelgeving rond volmachten, mogelijkheden tot vervoersregeling, wettelijke veranderingen bij de lokale verkiezingen.

Volg je de vorming? Dan ben je aan geen enkele verplichting gebonden, je mag ook gewoon komen luisteren. Maar het is wel warm aanbevolen om de boodschappen die je in de vorming krijgt, verder te verspreiden.

Stemambassadeur worden?

Er zijn 16 vormingen, verspreid over alle Vlaamse provincies. Je kan de kalender en de praktische informatie hier terugvinden.

Inschrijven kan hier of door een mailtje te sturen naar info@vief.be.

Toegevoegd op 8 februari 2024