Onze 5 podcasttips voor de zomer

Onze 5 podcasttips voor de zomer

podcast ouderen

Als zomercadeautje bundelt de Vlaamse Ouderenraad voor jou enkele podcasts over en met ouderen. De ideale tip tijdens je vakantie of een rustig moment in je tuin of op je balkon. Ontdek onze top vijf, samengesteld uit Belgische én Nederlandse podcasts. Veel luisterplezier!

Klik telkens op de afbeelding om alle afleveringen van de podcastreeks te beluisteren.

Koerier Souvenir

Alzheimer Liga Vlaanderen en Demiclowns hebben Koerier Souvenir gelanceerd, een podcast over Alzheimer. Op die manier willen de organisaties mensen 'een warme dosis begrip' bijbrengen over de ziekte.

Levenswijs

Ouderenvereniging Vief lanceerde een podcastreeks die verhalen en herinneringen van diverse ouderen centraal stelt. Via ongedwongen interviews deelt Levenswijs de verhalen en maatschappelijke veranderingen van toen met de luisteraar van nu. Er wordt gesproken over onderwijs, migratie, racisme, geaardheid, zorg, ziekte, oorlog en liefde. 

Boze Bejaarden

Boze Bejaarden is een operette hoorspel dat zich afspeelt in en om een verzorgingstehuis in Sinterklaastijd. Het is een comedy of errors met veel misverstanden en romantische, suikerzoete en warme momenten. Tegelijkertijd is het, zoals het hoort in operette, een scherpe kritiek op onze omgang met de zorg en met ouderen.

Boze Bejaarden is gemaakt door Hermes Ensemble, Volksopera en Acteursgroep Wunderbaum. Geschreven door Annelies Verbeke en Gaea Schoeters met muziek gecomponeerd door Annelies van Parys. 

De Potkastclub

In woonzorgcentrum Het Heiveld in Gent rijdt maandelijks een 'potkast' rond. Twee medewerkers van het woonzorgcentrum interviewen een bewoner, mantelzorger, vrijwilliger of medewerker. Terwijl je in elke aflevering een potkastlid leert kennen, word je teruggezogen naar de tijd van toen, neem je plaats in het karretje van de emotionele rollercoaster en leer je het perspectief van iemand kennen die ooit jong was en nu oud.

Vrees voor veroudering

Sonoor is een podcast van KU Leuven waarin wetenschappers je meenemen achter de schermen van hun onderzoek. In deze aflevering vertelt professor Mathieu Vandenbulcke meer over zijn werk als ouderenpsychiater aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven en als directeur van het Leuven Brain Institute. Hij behandelt onder meer ouderen met dementie, depressies of psychoses, en zoekt naar een verklaring.

"Ouder worden is eigenlijk goed is voor ons mentaal welzijn" zegt Vandenbulcke in de podcast. "Ouderen richten zich meer op de positieve aspecten van het leven en zijn emotioneel stabieler. Ook depressies komen minder vaak voor in die leeftijdscategorie. Als de clichés rond ouderdom bevestigd worden, is er geen sprake van ‘normale’ veroudering. Dan is er iets meer aan de hand.”

 

Toegevoegd op 19 juli 2023