Studiedag 'Een familie is geen kudde. Naar vernieuwde vormen van solidariteit binnen familie 2.0': 17 september 2024

Studiedag 'Een familie is geen kudde. Naar vernieuwde vormen van solidariteit binnen familie 2.0': 17 september 2024

Familie is geen kudde

© Anneleen Pacquets 

Het concept familie is grondig veranderd in de afgelopen decennia. Het is nog moeilijk te definiëren is wat een 'familie' juist is. De onderzoeksgroep 'Family Solidarity 2.0' heeft als doel om in kaart te brengen hoe families en familiale solidariteit er vandaag de dag uitzien. Op deze studiedag presenteren ze hun onderzoeksresultaten. 

Family Solidarity 2.0?

Het concept familie is grondig veranderd in de afgelopen decennia. Er is een kaleidoscoop aan familievormen ontstaan waardoor het nog moeilijk te definiëren is wat een 'familie' juist is. Daarom definiëren onderzoekers van de UAntwerpen, UGent, KU Leuven en Arteveldehogeschool families als een vloeibaar concept dat tussen juridische en biologische realiteiten in valt. De onderzoekers noemen dit de 'familie 2.0'. De groeiende complexiteit zet volgens hen ook solidariteitsprincipes onder druk, zoals het zorgvraagstuk. 

Doelgroep

De studiedag richt zich op iedereen die zich dagelijks smijt binnen onderwijs, gezinsondersteuning, ouderenzorg, (lokaal) sociaal beleid en welzijnswerk, juristen, academici, middenveldorganisaties en beleidsmakers

Maar ook wie zelf ervaringen wil delen als familielid, mantelzorger, bewoner van een woonzorgcentrum of cliënt binnen de gezinsondersteuning is welkom.

Programma

De openingslezing wordt gegeven door Dirk Draulans. Nadien volgen er praktijkgerichte workshops rond actuele thema’s zoals ouderen(mis)behandeling, collectief wonen en eenzaamheid. 

Bekijk hier het volledige programma

Datum

Dinsdag 17 september 2024 van 8.30 tot 16.20 uur.

Locatie

Congrescentrum ZOO
Koningin Astridplein 20-26
2018 Antwerpen

Inschrijven

  • Tot 31 mei 2024: 30 euro - inclusief het boek ‘Een familie is geen kudde’
  • Vanaf 1 juni 2024: 50 euro - inclusief het boek ‘Een familie is geen kudde’
  • Enkel het boek bestellen: 40 euro 

Inschrijven kan via deze link.

Toegevoegd op 18 april 2024