Automaat voor NMBS tickets
09 augustus 2019

Oproep: testpanel digitale aankoop NMBS-tickets

Naar aanleiding van 1 oktober, de internationale dag van de Ouderen, wil de NMBS de ouderen extra in de kijker zetten. Meer en meer NMBS-loketten sluiten de deuren. Er zullen bijgevolg vaker tickets gekocht moeten worden aan de automaten in de stations en thuis op pc, laptop, smartphone of tablet. Die digitale aankoop is niet voor iedereen even eenvoudig. Daarom organiseert de NMBS gedurende 2 dagen demonstraties in 3 stations. En jij kan mee komen testen!

Oudere huurders
09 augustus 2019

Oproep: verhalen en ervaringen van oudere sociale huurders

Het aantal ouderen in een sociale huurwoning groeit. Uit cijfers blijkt dat 1 op 3 sociale huurders ouder is dan 65. Tegelijk leert onderzoek dat slechts een fractie van de sociale woningen aangepast zou zijn aan de noden van mensen naarmate ze ouder worden. De Vlaamse Ouderenraad is daarom op zoek naar verhalen en ervaringen van ouderen die in een sociale woning wonen. Hoe ervaar je zelf je woning? Op welke noden en problemen bots je? En hoe ervaar je de buurt rond je woning?

Oudere vrouw belt Alzheimer Phone National
09 augustus 2019

Oproep: vrijwilligers voor Alzheimer Phone National

De Alzheimer Phone National is een gratis luister- en infolijn, speciaal voor personen met dementie en al hun naasten. Ze bieden een luisterend oor en geven informatie over alles wat te maken kan hebben met het leven met dementie. Mensen bellen soms met een concrete vraag, maar heel vaak om even stoom af te blazen, zorgen te uiten of vrijuit te kunnen praten. De Alzheimer Phone National zoekt nieuwe vrijwilligers om hun ploeg te versterken, want er zijn steeds meer mensen die nood hebben aan een babbel.

Natuur
02 augustus 2019

'Natuur in je buurt': subsidies voor projecten die het welzijn bevorderen

Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid lanceert een nieuwe projectoproep ‘Natuur in je buurt’. Deze trekt dit jaar volledig de kaart van projecten die de brug maken tussen natuur en de bevordering van onze gezondheid. Nieuw is dat nu ook verenigingen of organisaties zoals zorginstellingen projecten kunnen voorstellen.

Oudere met hond
01 augustus 2019

Eenzaamheid krijgt aandacht op Canvas én bij de Vlaamse Ouderenraad

TV-maker en radiopresentator Xavier Taveirne maakt dit najaar een reeks over eenzaamheid op Canvas. De Vlaamse Ouderenraad kan dat alleen maar toejuichen, want ook onze Ouderenweekcampagne staat dit jaar in het teken van eenzaamheid en hechtere buurten. Alle initiatieven die genomen worden om eenzaamheidsgevoelens meer onder de aandacht brengen, zijn broodnodig.

Cover boek Mangomoment
01 augustus 2019

Boek ‘Mangomoment - met een klein gebaar naar warmere zorg’

Met een klein gebaar of onverwachte attentie een moment van grote waarde creëren voor een patiënt. Sinds enige tijd staat dat fenomeen in België en Nederland bekend als een 'Mangomoment.'. Een team van het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid (KU Leuven) onderzocht hoe die momenten ontstaan en welke impact ze hebben. De resultaten van het onderzoek worden beschreven in het boek 'Mangomoment, met een klein gebaar naar een warmere zorg'.

Werelddag dementie
01 augustus 2019

Werelddag dementie: 21 september 2019

De Alzheimer Liga Vlaanderen organiseert ook dit jaar, in samenwerking met andere organisaties, op zaterdag 21 september de Werelddag dementie. ‘Jij die bent’ is het thema voor dit jaar. Of je nu een persoon met dementie zelf bent of een mantelzorger of een naaste. Op welke manier je contact hebt, samen kunnen we dementie draagbaar maken.

Buurtbewoners
01 augustus 2019

Vorming ‘Vrijwilligerswerk in Brussel: Hoe betrek je de buurtbewoners?’: 17 oktober 2019

Hoe betrek je de buurtbewoners en hoe maak je mensen enthousiast? Hoe zorg je ervoor dat ze vrijwilliger worden in jouw organisatie? Heb jij een duidelijk beeld op je buurt en de bewoners? Kennen zij jouw organisatie? 

Week van de Mobiliteit
26 juli 2019

Week van de Mobiliteit: 16-22 september 2019

Mobiliteit staat hoog op de agenda in Vlaanderen. Nog altijd verliezen we met zijn allen veel tijd in de file en is de luchtkwaliteit niet wat ze moet zijn. Tegelijk zijn er meer mogelijkheden en alternatieven dan ooit. De fiets en het openbaar vervoer natuurlijk, maar ook: telewerken, autodelen, carpoolen, fietsleasen, allerlei nieuwe vervoertuigen zoals speed pedelecs of e-steps ... De Week van de Mobiliteit is het ideale moment om oplossingen tastbaar te maken en te experimenteren. Doe je mee?

Ouderenmis(be)handeling
26 juli 2019

Inspiratiedag ‘Ouderenmis(be)handeling op de agenda’: 18 oktober 2019

Het Vlaams Ondersteuniningscentrum Ouderenmisbehandeling (VLOCO) en het CAW Oost-Vlaanderen lanceren in het najaar het boek ‘Ouderenmis(be)handeling, praat erover’. Tijdens deze inspiratiedag wordt het in primeur voorgesteld. Ouderenmis(be)handeling raakt ook aan de verantwoordelijkheid van zorg- en welzijnsorganisaties en hun beleidsmedewerkers. Deze inspiratiedag geeft organisaties alle tools in handen om aan de slag te gaan.