Vlaamse Ouderenraad vraagt snel duidelijkheid over verwaarlozing in voormalige woonzorgvoorziening: "Geschokt dat dit blijkbaar zomaar kan"

Vlaamse Ouderenraad vraagt snel duidelijkheid over verwaarlozing in voormalige woonzorgvoorziening: "Geschokt dat dit blijkbaar zomaar kan"

Alegria Geeraardsbergen

De Vlaamse Ouderenraad reageert ontzet op de berichten over de inval door de gerechtelijke politie in Alegria Cohousing in Geraardsbergen. In de voormalige woonzorgvoorziening, die in april vorig jaar zijn erkenning verloor, werden 17 verwaarloosde, zwaar zorgbehoevende bewoners geëvacueerd. Zij werden allemaal overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt om er de nodige verzorging te krijgen. Dat bericht VRT NWS

Simpelweg veranderen van statuut

“Het woonzorgdecreet bepaalt duidelijke spelregels over de gedwongen sluiting van een woonzorgcentrum of groep van assistentiewoningen”, stelt Nils Vandenweghe, directeur van de Vlaamse Ouderenraad. Als de Vlaamse regering een erkenning intrekt, moet de voorziening gedwongen sluiten. Aan die sluiting gaat een overleg vooraf met het gemeentebestuur en het OCMW van de gemeente. Als de uitbating niet wordt stopgezet door de voorziening, gaat de burgemeester, op schriftelijk verzoek van de Vlaamse Regering, over tot de effectieve sluiting. Hij moet dan de ontruiming van het gebouw regelen, en het gebouw verzegelen. “Het is ons geheel onduidelijk waarom dit hier schijnbaar niet is gebeurd. Een gedwongen sluiting mag toch niet te omzeilen zijn door simpelweg over te springen op een cohousing-statuut, zonder verdere consequenties of opvolging?”

Dringend ingrijpen

De Vlaamse Ouderenraad vraagt Vlaams minister Beke snel duidelijkheid over de situatie. Welke stappen zijn hier wel of niet gezet? Gaat het nog steeds om de oorspronkelijke bewoners, en zo ja, waarom zijn deze bij de intrekking van de erkenning dan niet actiever toegeleid naar een andere woonzorgvoorziening? Waarom is hun situatie niet opgevolgd? “We moeten hier duidelijke lessen uit trekken. Het gaat hier om bijzonder kwetsbare mensen. Als de procedures om hen te beschermen niet sluitend of doortastend genoeg zijn, moet de minister dringend ingrijpen.” 

De Vlaamse Ouderenraad werkt momenteel aan een advies rond alternatieve wooninitiatieven voor ouderen met zorgnoden, zoals Alegria Cohousing. Ook het vraagstuk rond kwaliteitsgaranties en regulering wordt daarbij onderzocht. 

Toegevoegd op 4 februari 2022