Regels voor bezoek in woonzorgcentra opnieuw strenger

Regels voor bezoek in woonzorgcentra opnieuw strenger

oudere vrouw corona mondmasker bezoek woonzorgcentra

Sinds 18 mei is bezoek in woonzorgcentra terug mogelijk. Gelukkig maar, want de nood was hoog na maanden van isolement. Met de heropflakkering van het coronavirus, moeten we natuurlijk extra voorzichtig zijn. Maar een bezoek brengen aan je (groot)ouders, familieleden, vrienden, ... kan nog steeds, indien het woonzorgcentrum dat toe laat. Hou daarbij wel alle richtlijnen goed in het achterhoofd.

Tweede golf

Sinds midden juli stijgt het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land weer. In de woonzorgcentra doen zich nog geen grote uitbraken voor, maar ­velen zijn bezorgd. De ervaring met de eerste uitbraak van het virus leerde dat de bewoners erg kwetsbaar zijn.

Daarom nam de Taskforce Zorg donderdag na lang beraad de beslissing om de bezoekregeling voor woonzorgcentra opnieuw strenger te maken.

"Het is net om te vermijden dat een algemeen bezoek­verbod nodig is, dat we nu extra voorzichtigheid vragen."

Karine Moykens, voorzitter van de Taskforce

Richtlijnen respecteren

Indien je een bezoek brengt aan iemand in het woonzorgcentrum, hou dan rekening met de richtlijnen:

  • Draag steeds een mondmasker
  • Was en ontsmet je handen regelmatig
  • Hou 1,5 meter afstand
  • Spreek bij voorkeur af in openlucht, zoals de tuin van het woonzorgcentrum
  • Heb respect voor de medewerkers in het woonzorgcentrum
  • Blijf thuis als je je niet lekker voelt

Liefst bezoek in openlucht

Bezoek aan bewoners op hun ­kamer wordt de uitzondering, wanneer het niet anders kan. In alle andere gevallen vindt bezoek bij voorkeur plaats in openlucht of in een speciaal daartoe voorziene ruimte. Als het bezoek in de cafetaria plaatsvindt, gelden daar dezelfde regels als in de horeca, met bijkomend de verplichting dat een (plexi-)scherm het contact tussen bewoner en bezoeker buffert.

Handen geven, kussen of knuffelen is dus niet meer toegelaten. Bezoekers moeten te allen tijde een mondmasker dragen en ook binnen de eigen familiale bubbel moet de anderhalvemeterregel ­behouden blijven.

Hou contact met de ouderen in je omgeving

Deze tweede golf kan er opnieuw voor zorgen dat heel wat ouderen terug in isolement terecht komen. Wees hier alert voor en blijf contact houden met je omgeving. Indien dat niet live kan, probeer dan via alternatieve vormen verbonden te blijven.

Toegevoegd op 23 juli 2020