Recordaantal zorgvolmachten geregistreerd in 2020

Recordaantal zorgvolmachten geregistreerd in 2020

zorgvolmacht

Het aantal Belgen dat een zorgvolmacht laat opmaken, is het voorbije jaar opnieuw sterk gestegen. In 2020 kwamen er maar liefst 59 000 dossiers bij, waardoor het totale aantal nu al meer dan 210 000 bedraagt. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat. Een extra troef voor een zorgvolmacht die je in België hebt opgesteld, is dat die sinds dit jaar ook in een aantal andere lidstaten van de Europese Unie geldt.

Wat is een zorgvolmacht?

Met een zorgvolmacht kan je op voorhand aangeven wie je goederen mag beheren als je dat zelf niet meer kunt door handicap, ziekte of een ongeval. Je bepaalt dan op voorhand de ‘lasthebber’ die, in dat geval, je pensioen of huurgelden mag innen en/of je belastingen en facturen mag betalen. Je kan in een zorgvolmacht ook bepalen in welk woonzorgcentrum je later bijvoorbeeld wil opgenomen worden.

Steeds populairder

In 2019 was het aantal Belgische zorgvolmachten al explosief gestegen. Toen werden er maandelijks gemiddeld 4 523 dossiers geopend in ons land. Vorig jaar steeg dit maandelijks gemiddelde naar 4 914 dossiers. In december 2020 werd met een piek van 6 040 zorgvolmachten het hoogste maandcijfer ooit geregistreerd.

Ook geldig in het buitenland

Sinds begin 2021 wordt de zorgvolmacht die je in België opstelde, in een aantal andere Europese landen erkend. Het gaat om Frankrijk, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Cyprus, Tsjechië, Finland en Letland. Dit is handig voor wie van plan is om naar een van die landen te verhuizen. De aangeduide lasthebbers ontsnappen zo aan een pak formaliteiten.

Meer informatie

Meer weten over de zorgvolmacht? Surf naar www.ouderengids.be.

Toegevoegd op 12 februari 2021