Ondersteuning voor 119 zorgzame buurten

Ondersteuning voor 119 zorgzame buurten

zorgzame buurten

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid, Wouter Beke, lanceerde midden vorig jaar een oproep naar projecten rond zorgzame buurten. Vanuit lokale besturen, eerstelijnszones en welzijns- en zorgorganisaties kwamen er meer dan 150 inzendingen. 119 van hen krijgen de komende twee jaar ondersteuning van de Koning Boudewijnstichting.

Zorgzame buurten

Een Zorgzame Buurt is een buurt waar mensen comfortabel thuis of in hun vertrouwde buurt kunnen blijven wonen. Ze krijgen er de nodige hulp of ondersteuning van buren, zorgverleners of anderen. Een zorgzame buurt kan een burgerinitiatief zijn waar in enkele straten en/of wijken buurtbewoners samenwerken met zorgvoorzieningen, eerstelijnsdiensten, lokale dienstencentra en anderen om bijvoorbeeld sociaal isolement en eenzaamheid aan te pakken.

De projecten die bestaan zijn vaak succesvol maar kleinschalige en nog te weinig bekend. Minister Beke wil de initiatieven daarom verduurzamen.

“Ieder van ons kan op elk moment in zijn of haar leven ondersteuning of hulp nodig hebben, maar kan ook ondersteuning bieden aan anderen. Een zorgzame buurt is er dus niet enkel voor kwetsbare mensen, maar voor iedereen. Ik ben tevreden dat we het idee van een zorgzame buurt op meer dan 110 plaatsen alvast kunnen laten leven. Op die manier kunnen we de sociale netwerken van de mensen versterken.”

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid, Wouter Beke

Inspireren en lessen trekken

Met deze projecten wil de overheid andere projecten en buurten stimuleren om een zorgzame buurt te worden. Daarnaast wil de overheid zicht krijgen op hinderpalen die een zorgzame buurt in de weg staan.  

Ontdek alle 119 projecten in Vlaanderen en Brussel

Meer info en een overzicht van alle projecten vind je hier.  

Toegevoegd op 3 februari 2022