Noblito pakt eenzaamheid bij ouderen aan

Noblito pakt eenzaamheid bij ouderen aan

Noblito haalt ouderen uit hun isolement

Eerder dit jaar werden de resultaten van het Nationaal Geluksonderzoek bekend gemaakt. Naar aanleiding van dit onderzoek werden initiatieven bekroond die een opmerkelijke bijdrage leveren aan het geluk van de Belg. Noblito, een app die eenzaamheid bij ouderen wil doorbreken, kwam als eerste algemene winnaar uit de bus.

Eenzaamheid doorbreken

Noblito is het geesteskind van Patrick Dillen, een ervaren informaticus. Het idee ontstond nadat zijn buurvrouw, die al enkele jaren in een woonzorgcentrum woont, hem er op wees dat ze graag meer bezoek zou krijgen. Haar opmerking liet hem niet los en Patrick vroeg zich af wat hij zou kunnen doen om haar en andere ouderen minder eenzaam te maken.

Een sociaal netwerk voor ouderen

Met Noblito ontwikkelde Patrick een sociaal netwerk voor ouderen. Het doel van de app is om vereenzaamde ouderen uit hun isolement te halen door hen in contact te brengen met andere mensen. Dat kunnen bijvoorbeeld leeftijdsgenoten, vrienden, familie of zorginstellingen zijn. Via de app wordt er een sociaal netwerk rond de oudere gebouwd. De verschillende functies van de app zijn er op gericht om mensen vervolgens van achter hun computer te halen en naar activiteiten of andere personen toe te leiden. Zo kun je bijvoorbeeld andere personen uit het netwerk uitnodigen voor een bezoek of uitstap. Ouderen die zelf niet digitaal vaardig zijn, kunnen hun profiel laten beheren door iemand anders.

Toekomst

Voorlopig werkt de app enkel in de buurt van Olen, waar het eerste proefproject plaatsvond. Het is de bedoeling om het bereik van de app in de toekomst verder uit te breiden.

Benieuwd naar de winnaars in de andere categorie├źn? Neem dan een kijkje op de website van het Nationaal Geluksonderzoek.

Toegevoegd op 18 oktober 2019