Nieuwe coronarichtlijnen laten zich ook in woonzorgcentra voelen

Nieuwe coronarichtlijnen laten zich ook in woonzorgcentra voelen

mondmasker woonzorgcentra

Het aantal coronabesmettingen evolueert opnieuw in stijgende lijn. En ook de woonzorgcentra blijven niet gespaard. Daarom werden deze week verschillende nieuwe maatregelen aangekondigd.

Mondmasker in woonzorgcentra verplicht

Vanaf vandaag, 29 oktober 2021, moeten alle bezoekers in het woonzorgcentrum terug verplicht een mondmasker dragen. Niet enkel wanneer ze de voorziening betreden of zich verplaatsen door de voorziening, maar ook tijdens het contact met bewoners. Ook als er voldoende afstand gehouden kan worden, is het verplicht om een mondmasker te dragen.

En ook bewoners dienen (indien mogelijk) vanaf vandaag terug een mondmasker te dragen tijdens hun contacten met bezoekers en tijdens zorgcontacten.

Woonzorgcentra kunnen coronapas invoeren

Het Covid Safe Ticket, of de coronapas, werd in Vlaanderen tot nog toe enkel gebruikt voor bepaalde evenementen. Vanaf 1 november wordt dat uitgebreid en mogen ook woonzorgcentra vragen om zo’n pas voor te leggen om de voorziening te betreden. Het gaat niet om een algemene regel, voorzieningen zijn dus niet verplicht om te vragen naar de coronapas. Maar als het woonzorgcentrum ervoor kiest om met het Covid Safe Ticket te werken, dan kan je de toegang tot de voorziening geweigerd worden als je geen geldige pas kunt voorleggen.

Als het woonzorgcentrum ervoor kiest om externe bezoekers toe te laten in de cafetaria, dan moet de voorziening de federale bepalingen volgen. Dat betekent dat iedereen die van de cafetaria gebruik wil maken, een coronapas zal moeten voorleggen. Ter verduidelijking, als de cafetaria enkel openstaat voor bewoners en hun bezoekers geldt die verplichting niet.

Het woonzorgcentrum mag aan (nieuwe) bewoners niet vragen om een coronapas of negatieve Covid-19-test voor te leggen als voorwaarde voor (her)opname.

Goed om weten: ook als het woonzorgcentrum je vraagt om een coronapas voor te leggen, blijft het dragen van een mondmasker verplicht. En ook aandacht voor andere veiligheidsmaatregelen als handhygiëne en voldoende afstand houden blijft noodzakelijk.

Bezoek blijft mogelijk

Woonzorgcentra mogen geen beperkingen in bezoek of beperkingen om het woonzorgcentrum te verlaten invoeren. Het woonzorgcentrum mag dus niet beslissen om enkel op bepaalde weekdagen bezoek toe te laten of de duurtijd van bezoek te beperken.

Enige uitzondering hierop is wanneer het woonzorgcentrum kampt met een uitbraak van het coronavirus en even tijd nodig heeft om zich te reorganiseren.

Meer informatie

Op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid vind je de laatste update van de richtlijnen voor woonzorgcentra terug.

Heb je vragen over hoe je aan een coronapas geraakt? Hier maken we je wegwijs in de mogelijkheden.

Toegevoegd op 29 oktober 2021