Het coronacertificaat. Hoe geraak je aan een Covid Safe Ticket?

Het coronacertificaat. Hoe geraak je aan een Covid Safe Ticket?

covid safe ticket

Sinds 1 oktober moet je in Brussel op verschillende plaatsen bewijzen dat je over een coronacertificaat, coronapas of CST beschikt. En vanaf 1 november is het ook in Vlaanderen zo ver. Bijvoorbeeld in de horeca, in een fitnessruimte en bij bepaalde evenementen. Maar hoe verkrijg je zo’n certificaat en hoe werkt het? We leggen het uit.

Wat is een Covid Safe Ticket?

Het Covid Safe Ticket is een document, dat zowel op papier als digitaal te verkrijgen is, met daarop een QR-code (een soort streepjescode die snel gescand kan worden) met alle essentiële informatie.

Voorbeeld van een QR-code
Voorbeeld van een QR-code

Als je de QR-code laat scannen, kan de organisator van een evenement of het personeel van een fitness- of horecazaak snel nagaan of je over een coronacertificaat beschikt. Zo weet de organisator dat je gevaccineerd bent, recent een negatieve test hebt afgelegd of recent hersteld bent van corona.

Wie je coronapas controleert krijgt geen toegang tot je medische gegevens. De organisatie of het bedrijf dat je certificaat scant, krijgt enkel deze gegevens te zien: je naam en voornaam, de geldigheidsduur van het certificaat en of het nog geldig is.

Hoe vraag je een Covid Safe Ticket aan?

CovidSafeBe-app

Via je smartphone kun je de officiële CovidSafeBe-app downloaden. Daar moet je drie vragen beantwoorden die uitwijzen welke Covid-certificaten er voor jou beschikbaar zijn. Om die in de app te ontvangen, moet je je aanmelden met een digitale ID, zoals Itsme.

Website

Op de website www.covidsafe.be vind je de link naar de overheidswebsites waar je jouw certificaat kunt downloaden en eventueel afdrukken. Het is ook mogelijk het certificaat te laten opsturen naar je thuisadres, maar dan moet je een week extra rekenen.

Voor deze manier heb je je identiteitskaart met pincode en kaartlezer of een digitale sleutel (zoals itsme) nodig.

Telefonisch

Vlamingen kunnen telefonisch een papieren document aanvragen op het nummer 078 78 78 50. Voor Brusselaars is dat nummer 02 214 1919. Aan de hand van je rijksregisternummer krijg je het document dan opgestuurd naar je thuisadres. Hou er wel rekening mee dat het na je telefoontje zeker een week duurt voor je het document ontvangt.

Hulp inschakelen

Zijn bovenstaande manieren om aan een CST te geraken niet mogelijk? Schakel dan de hulp van familie, vrienden of buren in. Of ga ten rade bij je gemeente of stad. Bepaalde lokale overheden bieden hulp bij de aanvraag van een coronapas.

Toegevoegd op 28 oktober 2021