Hoe veilig is het coronavaccin?

Hoe veilig is het coronavaccin?

Margaret Keenan coronavaccin

Margaret Keenan - © EPA

Afgelopen week was er wereldwijde mediabelangstelling voor de 90-jarige Margaret Keenan uit het Verenigd Koninkrijk. Zij was de eerste Europeaan die ingeënt werd met het veelbelovende coronavaccin. Maar is zij nu volledig beschermd tegen het virus? En kan ze anderen nog besmetten? Wij gingen op onderzoek.

Margaret trapt vaccinatiecampagne op gang

Het Verenigd Koninkrijk keurde als allereerste land het Pfizer/BioNtech coronavaccin goed, een versie van het vaccin dat ook in ons land zal gebruikt worden. De vaccinaties startten afgelopen week al in het Verenigd Koninkrijk. Margaret Keenan trapte de Britse campagne op gang. En zij lijkt daarvoor de geknipte kandidate, want ze spoort in wereldwijde media iedereen aan om ook een vaccinatie te halen.

“Het is het beste vroege verjaardagscadeau dat ik me kan wensen, omdat het betekent dat ik eindelijk kan uitkijken om tijd door te brengen met mijn familie en vrienden in het nieuwe jaar. Voor het grootste deel van het jaar ben ik alleen geweest. Mijn advies aan iedereen die het vaccin aangeboden krijgt is het ook te nemen - als ik dat op mijn 90 kan, dan jij ook.”

Margaret Keenan, 90 jaar

Maar is dat wel zo? Kan Margaret meteen na het vaccin toegediend te krijgen opnieuw haar vrienden en familie zien? Hoeft zij niet langer rekening te houden met de coronamaatregelen?

Effectiviteit van 95%

44 000 mensen werken vrijwillig als testpersoon mee aan het onderzoek van Pfizer/BioNtech. De helft kreeg het vaccin toegediend, de andere helft een placebo. 170 van die proefpersonen liepen ondertussen een besmetting op met het Covid-19 virus: 162 van hen ontvingen een placebo en 8 van hen ontvingen effectief het vaccin.

11 dagen na het toedienen van het tweede spuitje, dat na zo'n 3 weken nodig is om de bescherming te optimaliseren, zagen de onderzoekers al een opvallend verschil in bescherming. Na een maand merken de onderzoekers een effectiviteit van 95%.

De vaccinatie zorgt ervoor dat ons immuunsysteem antilichamen aanmaakt die ons beschermen van zodra we besmet raken met het Covid-19 virus.

Effectiviteit op lange termijn onbekend

De onderzoekers laten weten dat die bescherming van 95% gegarandeerd kan worden tot 3 maanden na de inenting. De effecten op langere termijn zijn nog niet bekend. Ook is er nog niet voldoende zekerheid over het al dan niet kunnen blijven doorgeven van het virus.

Ondanks de voorlopig goede resultaten, lijkt het dus niet verstandig te zijn om nu al grootse plannen te maken voor 2021 of om er van uit te gaan dat we binnenkort opnieuw iedereen kunnen knuffelen. Ook duidt dit op het blijvend belang van de coronamaatregelen, zoals anderhalve meter afstand houden en handen wassen.

De Vlaamse Ouderenraad blijft dit opvolgen en informeert je van zodra er nieuwe informatie beschikbaar is.

Vaccinaties in ons land

Ons land zal vanaf 5 januari vaccinaties toedienen.

Meer informatie over de strategie daarachter lees je in dit artikel.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid bundelde alle informatie op de website www.laatjevaccineren.be.

Toegevoegd op 9 December 2020