Vaccinatiestrategie Covid-19 afgeklopt

Vaccinatiestrategie Covid-19 afgeklopt

coronavaccin

Veel mensen zitten ongeduldig te wachten op het coronavaccin. Nu verschillende producenten klaarstaan om hun vaccin te verdelen, werkte de overheid een nationale vaccinatiestrategie uit. Gezien er niet genoeg vaccins beschikbaar zijn om iedereen meteen in te enten, krijgen bepaalde groepen voorrang. Deinentingen kunnen waarschijnlijk starten vanaf 5 januari 2021.

Prioritaire groepen 

De regering heeft enkele prioritaire groepen aangeduid die als eerste gevaccineerd zullen worden. Deze groepen lopen meer risico op besmetting met het virus of op een ernstig verloop van de ziekte.  

In een eerste fase zullen de bewoners en personeel van woonzorgcentra en andere collectieve zorginstellingen, zoals gehandicaptenzorg, ingeënt worden. Daarna volgen het zorgpersoneel in de ziekenhuizen en eerstelijnswerkers, zoals huisartsen.

Wanneer er een groter aantal vaccins beschikbaar is, zullen ook 65-plussers ingeënt kunnen worden. Of zij allemaal tegelijkertijd een vaccin kunnen krijgen of eerst de oudste ouderen, staat nog niet vast. Die beslissing hangt af van het aantal beschikbare vaccins. 

Vervolgens komen personen tussen de 45 en 65 jaar die risicopatiënt zijn aan de beurt. Wie precies een risicopatiënt is, moet nog bepaald worden. Wellicht zijn dit onder andere mensen met aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. 

Zij worden gevolgd door mensen die essentiële beroepen uitvoeren. Om welke beroepen het precies gaat, moet nog uitgeklaard worden. Het kan bijvoorbeeld gaan om politieagenten of onderwijzers.  

Als er tenslotte een ruime voorraad aan vaccins beschikbaar is, kunnen ook andere risicopatiënten een vaccin krijgen. Gevolgd door de volwassen bevolking.  

Niet verplicht 

De overheid besliste eerder al dat het coronavaccin niet verplicht zal zijn. Wel zal er ingezet worden op het informeren en sensibiliseren van de bevolking.  

Gratis 

Het coronavaccin zal gratis zijn.  

Vragen? 

Heb je vragen over het coronavaccin en de strategie die is uitgetekend? Neem eens een kijkje tussen de antwoorden op veelgestelde vragen die de nieuwsdienst van VRT uitwerkte, daar vind je al heel wat informatie.  

Toegevoegd op 4 December 2020