"Geestelijke gezondheidszorg voor ouderen hinkt al decennia lang achterop"

"Geestelijke gezondheidszorg voor ouderen hinkt al decennia lang achterop"

geestelijke gezondheid ouderen
Minister Frank Vandenbroucke beloofde afgelopen week crisismaatregelen in de geestelijke gezondheidszorg, mét extra aandacht voor 65-plussers. Dat is cruciaal gezien eenzaamheidsgevoelens en verlieservaringen bij ouderen. Kopzorgen verdienen zorg, op elke leeftijd. Zeker nu. Dat bevestigt ook ouderenpsycholoog Luc Van de Ven, koploper van onze Kopzorgen-campagne, maandag 1 maart in De Ochtend op Radio 1.
 
"Het mentale welzijn van iedereen staat vandaag onder druk, dus ook van ouderen. Het grote probleem is dat de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen al decennia lang achterop hinkt. Mensen met een oudere leeftijd worden niet zo snel doorverwezen door bijvoorbeeld hun huisarts. Zij schrijven sneller medicijnen voor."
 
Luc Van de Ven, ouderenpsycholoog
In het interview wordt ook nog aangehaald dat we te veel over en te weinig mét ouderen spreken. De algemene houding naar en het weinig respectvol communiceren met ouderen, ... daar hebben we met z'n allen nog veel werk te verrichten
"Er moeten meer handen aan het bed komen in ziekenhuizen en woonzorgcentra, en daar ben ik uiteraard voor, maar die handen aan het bed moeten ook deskundig begeleid worden. Vooral in de omgang met ouderen: hoe praten we met mensen? Hoe laten we hen participeren aan het beleid in een woonzorgcentrum of in de thuiszorg? Hoe gaan we 80-plussers volwassen benaderen? Dat blijft een grote uitdaging."
 
Luc Van de Ven, ouderenpsycholoog

Herbeluister

Beluister het volledige pleidooi van ouderenpycholoog Luc Van de Ven op Radio 1.
 

Meer informatie

Lees meer over onze Kopzorgen-campagne op www.kopzorgen.be
Toegevoegd op 4 maart 2021