Geen extra bezoekersbeperkingen: deuren woonzorgcentra blijven open

Geen extra bezoekersbeperkingen: deuren woonzorgcentra blijven open

bezoek woonzorgcentra

Het stijgend aantal coronabesmettingen in ons land en het toenemend aantal uitbraken van het virus in de woonzorgcentra zijn verontrustend. Hoewel ze beter voorbereid zijn dan tijdens de eerste golf, blijft de angst bij de centra groot. Toch gaan de deuren deze keer niet op slot. We leggen je uit waarom we tevreden zijn met die keuze en vragen je om je bezoekervaringen door te sturen.

Recht op bezoek

De Vlaamse Ouderenraad kaartte in haar corona-advies al aan dat persoonlijke contacten voor bewoners van woonzorgcentra onmisbaar zijn. De quarantaineperiode woog te zwaar op het mentaal welzijn van de bewoners. Een studie van KULeuven toonde dat al aan. Daaruit bleek dat bewoners die meer eenzaamheid ervaren, ook meer depressieve gevoelens hebben.

Ook de woonzorgsector heeft dat duidelijk begrepen. Ondanks de onrustwekkende cijfers weerklinkt nu vooral de roep om de woonzorgcentra niet opnieuw volledig af te sluiten.

Voor ouderen in woonzorgcentra gelden momenteel dezelfde regels als voor ons allemaal. Bewoners mogen 1 nauw (knuffel)contact hebben en mogen 4 personen vanop afstand ontmoeten. Woonzorgcentra hebben wel de mogelijkheid om striktere regels te hanteren, bijvoorbeeld wanneer er een uitbraak is in dat woonzorgcentrum. Maar zelfs dan heeft elke bewoner recht op minstens 1 bezoek per week.

“Op vlak van bezoek denk ik dat iedereen in huis, zowel bewoners als collega’s, ervan overtuigd is dat bezoek moet kunnen. Zelfs al zijn er besmettingen vastgesteld. We hebben gezien dat bewoners er niet alleen onderdoor zijn gegaan omwille van Covid, maar ook omwille van dat sociaal isolement. We staan daar zeker en vast achter.

Griet Lobbens, hoofdverpleegkundige in woonzorgcentrum Westervier in Brugge in De Ochtend op Radio 1.

Verantwoordelijkheid en maatregelen

We zijn dus tevreden dat de deuren van woonzorgcentra niet terug volledig op slot gaan. Tegelijkertijd wil de Vlaamse Ouderenraad wijzen op de verantwoordelijkheid van bezoekers om het bezoek veilig te laten verlopen. Om het risico op besmetting te beperken ga je best niet op bezoek als je je niet goed voelt of symptomen van een coronabesmetting vertoont. Ook na een hoogrisicocontact met iemand anders, stel je bezoek beter even uit.

Het is bovendien belangrijk dat je niet enkel tijdens je bezoek aan het woonzorgcentrum de veiligheidsvoorschriften opvolgt. Ook buiten het woonzorgcentrum dien je voorzichtig te zijn. De 6 gouden regels respecteren is dus nog steeds de boodschap.

Hoe ervaar jij de bezoekersregeling?

Hoe kijk jij naar het bezoek in woonzorgcentra? Gelden er bezoekersbeperkingen in het woonzorgcentrum waar jij zelf, jouw vriend, familielid of andere dierbare woont? Of kan bezoek zo vaak je wilt? Hoe ervaar je het bezoek? Laat het ons weten via onderstaand formuliertje of rechtstreeks aan Justine Rooze, onze stafmedewerker ouderenzorg. Je kan haar bereiken via justine.rooze@vlaamse-ouderenraad.be of 02 209 34 59. Dat kan ook anoniem.

Ook zijn we op zoek naar beelden van je bezoek aan het woonzorgcentrum, van raambezoekjes of van communicatie via beeldbellen. Mogen we jouw beelden gebruiken in onze communicatie? Stuur ze dan mee.

Toegevoegd op 23 oktober 2020