FactCheck.Vlaanderen controleert foute informatie over corona

FactCheck.Vlaanderen controleert foute informatie over corona

Fake news controleren

Nieuwsberichten die vaak worden gedeeld op sociale media, mailtjes die worden doorgestuurd en reacties op forums of webpagina’s bevatten niet altijd correcte informatie. Ook over corona wordt bijvoorbeeld heel wat foute info verspreid. Om die desinformatie te vinden en bij te sturen, is er FactCheck.Vlaanderen. Die organisatie wil mensen juiste feiten meegeven. Daarvoor gaat ze op onderzoek.

FactCheck.Vlaanderen?

FactCheck.Vlaanderen is een onafhankelijke organisatie die volledig is toegewijd aan het checken of controleren van informatie op de juistheid er van. Zij willen dat het publiek debat gevoerd wordt op basis van feiten, en niet op basis van vooroordelen en desinformatie. Zij gaan hiervoor op onderzoek.

Factcheck.Vlaanderen is het eerste factchecknetwerk in Vlaanderen, ontstaan op initiatief van onder meer Tim Pauwels van de VRT, Michael Opgenhaffen, hoofd journalistiek aan de KULeuven en Ria Goris, lector journalistiek aan de Erasmushogeschool Brussel.

FactChecks over corona

FactCheck.Vlaanderen controleert ook informatie over corona en alles wat daarmee gepaard gaat. Belangrijk, want er doet heel wat fake nieuws de ronde over het virus en bijvoorbeeld de coronavaccins. Hun werking wordt hiervoor ondersteund door wetenschappers zoals Pierre Van Damme, en ze werken ook samen met Gezondheid en Wetenschap.

Sinds kort kan je je voor deze corona fact checks abonneren op een nieuwsbrief. Die valt om de twee weken in je digitale postbus.

Abonneer je

Abonneer je nu op de nieuwsbrief en ontvang tweewekelijks feitelijke info over het coronavirus.

Benieuwd naar de inhoud van de eerst verschenen nieuwsbrief? Lees ‘m hier.

Toegevoegd op 19 februari 2021