Elke week gemiddeld 20 meldingen van geweld bij ouderen
Elke week gemiddeld 20 meldingen van geweld bij ouderen

Vaker psychische mis(be)handeling
Uit de oproepen naar hulplijn 1712 en meldingen bij VLOCO blijkt dat psychische mis(be)handeling het vaakst voorkomt, gevolgd door fysieke mis(be)handeling en financieel misbruik. Ongeveer 70% van de plegers zijn mensen uit de naaste omgeving, zoals de partner of (schoon)kinderen. Bovendien zijn dat net de personen die een of andere vorm van zorg opnemen. Uit de meldingen blijkt dat het vaak gaat om situaties van overbelasting of om onkunde van de pleger. Binnen een dergelijke ontspoorde zorg is er zelden sprake van slechte bedoelingen.
Topje van de ijsberg
VLOCO weet dat dit cijfer een onderschatting is. “Het aantal effectieve gevallen ligt wellicht stukken hoger, maar ouderen durven dikwijls niet aan de alarmbel te trekken,” zegt VLOCO. “Omdat ze afhankelijk zijn van de pleger, neigen ze om hun situatie simpelweg te ondergaan. Het aantal meldingen in Vlaanderen is dus sowieso het topje van de ijsberg,” waarschuwt VLOCO. “En dat heeft te maken met het taboe rond het thema. Slechts 1 op de 2 ouderen spreekt er met iemand over of doet een aangifte. Dat komt door schaamte, externe druk, loyaliteitsconflicten of de afhankelijkheid tussen de oudere en de verzorger,” zegt VLOCO. "Alleen door erover te praten, kan het taboe worden doorbroken."
Nu iets ondernemen
Ouderenmis(be)handeling dreigt een hardnekkig, structureel probleem te worden als de overheid en zorgorganisaties hier geen acties tegen ondernemen. Door de stijgende vergrijzing van de bevolking en bijgevolg de hogere vraag naar ouderenzorg, zal de groep van ouderen die een of andere vorm van geweld meemaken alleen maar groter worden, als we niets ondernemen.
Hulplijn 1712 zet blijvend in op sensibiliseringscampagnes voor de ruime bevolking, zodat betrokkenen zich daarin herkennen en sneller hulp zoeken. Anderzijds geeft VLOCO aan dat er ook nood is aan acties gericht op professionele zorgverleners, zodat zij tijdig signalen leren oppikken én over de middelen beschikken om geweldsituaties aan te pakken.