Campagne ‘Ooit gebeurd, nooit gehoord’ voor slachtoffers van historisch misbruik

Campagne ‘Ooit gebeurd, nooit gehoord’ voor slachtoffers van historisch misbruik

historisch misbruik

Onderzoek wijst uit dat slechts 1 op 10 slachtoffers van seksueel geweld aangifte doet bij politie. Het grootste deel van de verhalen blijft onder de radar. Daarom lanceerde de Vlaamse regering een nieuwe campagne. Die moet slachtoffers de weg doen vinden naar erkenning.

Angst om verhaal te delen

Slachtoffers durven vaak niet naar buiten komen met hun verhaal. Ze hebben angst, uit schrik om niet geloofd te worden. Omdat de pleger iemand is die ze vertrouwden, bijvoorbeeld. Of uit angst dat de dader wraak zou nemen. Daarom is het niet ongewoon dat slachtoffers geen aangifte doen en niet naar justitie te stappen, omdat een proces te zwaar of te publiek is. En wanneer slachtoffers uiteindelijk toch de moed hebben gevonden, zijn de feiten dikwijls verjaard.

Campagne nu al een succes

De commissie ‘Erkenning en Bemiddeling’ van de Vlaamse regering wil net die slachtoffers de erkenning geven die ze nodig hebben en bemiddelen wanneer slachtoffers hun dader of de instelling waar het misbruik plaats vond, willen confronteren. En daar leek nood aan. Want een week na de lancering van de campagne, waren er al 119 meldingen. Dat is meer dan een verdubbeling van het jaarlijks gemiddelde en duidt op het belang van de campagne.

Vertel ook jouw verhaal

Werd jij meer dan 10 jaar geleden slachtoffer? De Commissie roept met de campagne op om je verhaal te delen met de slogan: “Als het lukt, praat over je verleden. Voor erkenning is het nooit te laat.” Wat de feiten ook zijn, de Commissie luistert in een erkenningsgesprek naar jouw verhaal. Zonder te oordelen of te veroordelen.

Samen met jou bekijken ze welke stappen kunnen genomen worden. Misschien is een erkenningsgesprek genoeg. Of zijn er meer nodig. Misschien wil je een ontmoeting. Of kunnen ze je helpen met een doorverwijzing of contacten met andere slachtoffers.

Meer informatie

Je leest meer over de campagne op https://comeb.be/. Je kan er ook luisteren naar twee getuigenissen en je vindt er contactgegevens.

Toegevoegd op 2 December 2022