‘Als je eens wist’ kaart ouder(en)mishandeling aan

‘Als je eens wist’ kaart ouder(en)mishandeling aan

als je eens wist

In het derde seizoen van de Canvas-reeks ‘Als je eens wist’ doorbreekt Hilde Van Mieghem het taboe rond ouder- en ouderenmishandeling. Tegelijk met het programma, lanceert de Vlaamse Overheid bovendien een campagne om deze vorm van geweld extra onder de aandacht te brengen.

Oudermishandeling

Oudermishandeling is een erg complex probleem. Het gaat zowel om fysiek, psychisch, seksueel als financieel misbruik door kinderen, op hun ouders. De daders kunnen van alle leeftijden zijn. Vaak ligt een trauma aan de basis, maar het agressieve gedrag kan ook het gevolg zijn van een ontwikkelingsstoornis of een verslaving. Soms is hebzucht een drijfveer. 

"Het is het taboe der taboes", zegt Hilde Van Mieghem op VRT NWS. Ze maakte eerder ook al documentaires over kindermishandeling en partnergeweld. "De slachtoffers gaan gebukt onder huizenhoge schaamte en een onverbreekbare loyauteit tegenover hun kind, waardoor ze het geweld mee in stand houden. Het is voor hen dan ook extra pijnlijk om erover te getuigen." Van Mieghem heeft ook in haar eerdere programma’s al bewezen iets in beweging te zetten.

Taboe der taboes

Uit cijfers van het Nederlands ministerie van Welzijn blijkt dat bij naar schatting 10% van alle incidenten van huiselijk geweld de eigen ouders het slachtoffer zijn. In ons land zijn er geen cijfers. Het wetenschappelijk onderzoek staat hier nog in zijn kinderschoenen en er is ook geen specifieke hulpverlening. Het was voor de makers van ‘Als je eens wist’ dan ook heel moeilijk om getuigen te vinden die voor de camera hun verhaal wilden doen. De Vlaamse Ouderenraad riep ook via zijn kanalen op om te getuigen.

Campagne van 1712

Oudermishandeling is geweld van een kind op zijn ouder(s). Het gaat over thuiswonende minderjarige en volwassen kinderen én ook over mantelzorgers die geweld plegen op hun ouder(s). De Vlaamse overheid lanceert, tegelijk met het tv-programma, een campagne die mensen met vragen over oudermishandeling moet aansporen om hulplijn 1712 te contacteren. Want hoewel geweld tegen ouders vaak voorkomt, blijft de problematiek grotendeels onder de radar van politie en hulpverlening.

“Het probleem wordt onvoldoende (h)erkend. Als een ouder, of iemand uit zijn omgeving, ons contacteert over oudermishandeling, gebeurt dat vaak in een laat stadium.”

Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712

Het is de eerste grootschalige campagne van de Vlaamse overheid over deze problematiek.

Bekijk ‘Als je eens wist’

De eerste afleveringen van 'Als je eens wist' kan je herbekijken op VRT NU. Elke dinsdag volgt op Canvas een nieuwe aflevering, die je ook kan herbekijken op VRT NU. 

Toegevoegd op 6 mei 2022