Het coronacertificaat. Hoe geraak je aan een Covid Safe Ticket?

Het coronacertificaat. Hoe geraak je aan een Covid Safe Ticket?

covid safe ticket

Vanaf 1 oktober zal je in Brussel op verschillende plaatsen moeten bewijzen dat je over een coronacertificaat beschikt. Bijvoorbeeld als je op hotel, café of restaurant wil, maar ook voor evenementen vanaf 50 bezoekers binnen en 200 buiten. Bovendien gaan er stemmen op om ook in Vlaanderen zo’n pas in te voeren, bijvoorbeeld voor bezoekers van een woonzorgcentrum of een concert. Maar hoe verkrijg je zo’n certificaat en hoe werkt het? We leggen het uit.

Wat is een Covid Safe Ticket?

Het Covid Safe Ticket is een document, dat zowel op papier als digitaal te verkrijgen is, met daarop een QR-code (een soort streepjescode die snel gescand kan worden) met alle essentiële informatie.

Voorbeeld van een QR-code
Voorbeeld van een QR-code

Als je de QR-code op je certificaat laat scannen, kan de organisator van een evenement of het personeel van een fitness- of horecazaak snel nagaan of je over een coronacertificaat beschikt.

Drie soorten certificaten

Je kan een certificaat krijgen als je volledig gevaccineerd bent, een negatieve coronatest kan voorleggen of de voorbije zes maanden de ziekte hebt doorgemaakt.

Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen het Covid-19-virus. Dat moet gebeuren met een door Europa erkend vaccin.

Met een testcertificaat kan je bewijzen dat je een Covid-19-test onderging waarvan het resultaat negatief was. Daarbij mag een PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur, een sneltest niet ouder dan 24 uur.

Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van Covid-19 na een eerdere positieve Covid-19-test. In ons land worden een herstelcertificaat én een certificaat van 1 vaccindosis gelijkgesteld met een volledige vaccinatie.

Het is dus mogelijk dat je meerdere certificaten ontvangt, want voor elke test en elke vaccinatie (zowel je eerste als je tweede) ontvang je een afzonderlijk certificaat.

Hoe vraag je een Covid Safe Ticket aan?

Telefonisch

Vlamingen kunnen telefonisch een papieren document aanvragen op het nummer 078 78 78 50. Voor Brusselaars is dat nummer 02 214 1919. Aan de hand van je rijksregisternummer krijg je het document dan opgestuurd naar je thuisadres. Hou er wel rekening mee dat het na je telefoontje zeker een week duurt voor je het document ontvangt.

Website

Op de website www.covidsafe.be vind je de link naar de overheidswebsites waar je jouw certificaat kunt downloaden en eventueel afdrukken. Het is ook mogelijk het certificaat te laten opsturen naar je thuisadres, maar dan geldt opnieuw dat je het document pas een week later krijgt.

CovidSafeBe-app

Via je smartphone kun je de officiële CovidSafeBe-app downloaden. Daar moet je drie vragen beantwoorden die uitwijzen welke Covid-certificaten er voor jou beschikbaar zijn. Om die in de app te ontvangen, moet je je aanmelden met een digitale ID, zoals Itsme.

Toegevoegd op 24 September 2021