Spreek over je wensen op latere leeftijd via mijnoudedag.be

Spreek over je wensen op latere leeftijd via mijnoudedag.be

mijnoudedag.be

De FOD Volksgezondheid lanceert een campagne om te durven praten over je wensen op latere leeftijd. Waar je wilt wonen, hoe je verzorgd wil worden, hoe je wilt sterven, … Over die onderwerpen durven spreken wanneer je nog de mogelijkheid hebt, fysiek of mentaal, is belangrijk. Zo hoeven je dierbaren op een dag die keuze niet voor jou te maken én zo wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met jouw voorkeuren.

Je wensen op latere leeftijd

Is het gepast om een behandeling te verlengen als deze geen verbetering meer oplevert voor je gezondheid of kwaliteit van leven? Moet er alles aan gedaan worden zodat je thuis kan blijven, ook al ben je volledig afgesloten van de wereld? Of is het beter een plek te vinden in een voorziening waar je weer een sociaal leven kan vinden? Zo’n vragen zijn vaak pijnlijk voor de mensen in je omgeving. Om moeilijke te beslissingen te vermijden, is het dus goed om hier vooraf bij stil te staan.

De juiste woorden vinden

Toch is het niet evident om dat gesprek aan te gaan. Erover durven praten of de juiste woorden vinden is niet evident. Zowel niet voor jezelf als voor zorgverleners. Want hoe vertel je je moeder dat je graag wil weten of ze begraven of gecremeerd wil worden? Hoe vertel je je zoon dat je het bang bent om te lijden en pijn te hebben? Hoe vertel je je patiënt dat hij/zij op een dag waarschijnlijk in een rolstoel zal zitten en niet langer zelfstandig kan wonen?

De gloednieuwe website mijnoudedag.be helpt je daarbij. Het geeft je als individu een inkijk in de zaken waarmee je geconfronteerd kan worden op latere leeftijd, maar het helpt ook huisartsen om met hun patiënten in gesprek te gaan over het levenseinde.

Meer informatie

Surf naar mijnoudedag.be.

Toegevoegd op 29 oktober 2021