Oproep: Heb jij het gevoel dat er beslissingen in jouw plaats genomen worden? Deel je verhaal!

Oproep: Heb jij het gevoel dat er beslissingen in jouw plaats genomen worden? Deel je verhaal!

Grijs aan zet

‘Grijs aan Zet’ is een initiatief van Avansa Mid- en Zuidwest, Amnesty International en Het Bataljong. De campagne luistert naar verhalen over mensenrechten en hoe ze verstillen naarmate je ouder wordt. Want we leven in een maatschappij die heel vaak beslissingen neemt in plaats van ouderen, of ze nu thuis wonen of elders. De coronacrisis maakt dat extra duidelijk. Heb jij zo’n verhaal? Deel het.

Waarom?

Ouderen worden tijdens de coronacrisis geconfronteerd met afzondering, langdurige eenzaamheid, het gebrek aan keuzemogelijkheden of privacy. Dat is het uitgangspunt van de initiatiefnemers. En ook buiten de coronacrisis worden fundamentele rechten van ouderen geschonden.

Er wordt minder naar ons geluisterd, beslissingen worden ons vaker uit handen genomen, onze privacy wordt ingeperkt, en het wordt moeilijker om volwaardig deel te nemen aan het maatschappelijk leven.”

Frans Christiaens, lid van de stuurgroep van ‘Grijs aan Zet’

Deel je verhaal

Op www.grijsaanzet.be ontdek je verschillende verhalen van ouderen. Herkenbaar? Heb je zelf een verhaal van of het gevoel van onrecht dat iemand of iemand uit je omgeving overkomt naarmate je leeftijd stijgt?  Deel het via 056 26 06 00, via arne@avansa.be of via het formulier op deze website.

Er zullen bovendien interactieve gespreksavonden georganiseerd worden waarin de verhalen worden verteld en waarin experten, familieleden, lokale overheden en sectorwerkers samen op zoek gaan naar oplossingen en aanbevelingen.

Wat gebeurt er met je verhaal?

Je verhaal kan gedeeld worden op de website van het initiatief. Ook wordt het bezorgd aan een aantal experten. Zij maken een boek dat het thema van de fundamentele rechten van ouderen zowel artistiek als wetenschappelijk benadert. Onder meer oud-rechter van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens Paul Lemmens en docent en gerontoloog Els Messelis werken er aan mee.

Daarnaast moeten alle verhalen resulteren in een theatervoorstelling, gemaakt door Het Bataljong.

Toegevoegd op 10 juni 2022